- 1 grote witte ui
- 1 winterwortel ca. 300 gram
- 75 gram koude boter
- 4 kippenbouten
- 75 ml witte wijn
- 650 ml kippenbouillon tablet of kippenfond
- 2 laurierblaadjes
- 3 eetlepels mirin zoete rijstwijn
- 1 eetlepel miso
- zout peper
- takjes tijm
Verwarm de oven voor op 180 ℃. Pel de ui en snijd hem in ringen. Schrap de wortel en snijd deze in schijven. Verhit 50 gram boter in een koekenpan en bak de kippenbouten in ca. 5 minuten rondom bruin. Voeg de ui en witte wijn toe en laat nog 2 minuten sudderen. Haal de kippenbouten uit de pan en leg ze in een braadslee. Bewaar de uienjus in de pan.
Breng de bouillon aan de kook en schenk hem over de kippenbouten. Voeg de wortel en laurierblaadjes toe. Dek de braadslee af met aluminiumfolie en zet hem ca. 30 minuten in de oven. Verwijder de aluminiumfolie en zet de kip nog ca. 30 minuten in de oven.
Verwarm als de kip klaar is de uienjus en roer de mirin en miso erdoor. Doe het mengsel over in een hoge kom en voeg de rest van de boter en ca. 2 dl van de bouillon van de kip toe. Pureer met de staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de kip (en wortel) op 4 borden, garneer met tijm en geef de misosaus erbij. Lekker met rijst en een salade, maar ook lekker met aardappelpuree en spruitjes.
Calorieën: 480kcal | koolhydraten: 12g | eiwit: 23g | vet: 36g | verzadigd vet: 15g | cholesterol: 160mg | vezels: 2g | suiker: 2g | vitamine C: 12mg