Uit de voorraadkast

Tagliolini met tonijn en ansjovis-tomatensaus

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Uit het kookboek ‘Big Mamma’s Cucina Popolare’ komt dit snelle pastagerecht ‘Tagliolini al Tonno’. Een ideaal gerecht, omdat het bereid kan worden zonder verse producten, want alles komt uit de voorraadkast. Dus als je te lui bent om boodschappen te doen, dan tover je dit recept toch in 20 minuten op tafel.

Welke wijn bij pasta met tonijn?

In deze smeuïge pasta proef je vooral tonijn en op de achtergrond de ansjovis en kruidige tomaatjes. Wij dronken hier een kruidige Italiaanse rosé bij. Dat combineerde héél goed. Tomaten sluiten aan op de frisheid in de wijn. Tonijn en rosé zijn sowieso goede maatjes. Maar ook een witte frisdroge Italiaan, zoals een Vermentino of Verdicchio is een goede keus. Die accentueren de aroma’s van de groene kruiden.

3 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram verse tagliolini (of spaghetti)
  • 1 blik tonijn in olie à 400 gram, uitgelekt (let op het MSC-keurmerk)
  • 2 eetlepels kappertjes
  • ½ eetlepel verse tijmblaadjes
  • 4 takjes dille, fijngehakt
  • (pane profumato)

 

  • tomatensaus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 5 ansjovisfilets op olie, uitgelekt
  • 25 kerstomaatjes, gehalveerd (ca. 300 gram)
  • 5 eetlepels tomatensaus (pastasaus Napolitana à 225 gram, koeling)

Stap 1

Maak eerst de tomatensaus. Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan op halfhoog vuur. Bak de knoflook en ansjovisfilets tot de ansjovis smelt. Voeg de kerstomaten toe en bak ze 5 minuten mee. Voeg de tomatensaus (pastasaus) toe. Laat de saus ca. 10 minuten zachtjes koken op laag vuur. Roer de tonijn, kappertjes, verse tijm en dille erdoor.

Stap 2

Breng intussen een pan ruim water met zout aan de kook. Kook de verse pasta in ca. 2 minuten beetgaar. Giet af en doe terug in de pan. Voeg dan de tomatensaus toe. Breng aan de kook en laat nog ca. 1 minuut inkoken. Verdeel de pasta over 4 warme pastaborden. Serveer direct. Lekker met een groene salade, avocado en lente-uitjes.

TIP van chef-kok Virginia: Strooi aan tafel pane profumato over de pasta (zie recept hieronder). Zo maak je deze pasta met tonijn nog lekkerder!

 

Pane Profumato
Bestrooi een aantal sneetjes (oud) brood met verse tijm en rozemarijn. Bak dit ca. 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Neem uit de oven en laat afkoelen. Maal het brood in een keukenmachine tot een kruimelige massa.

 

Het kookboek

Duimendik kookboek, boordevol Italiaanse klassiekers met een hedendaagse twist. Allemaal makkelijk te bereiden. Recepten afkomstig uit de keukens van de restaurantgroep Big Mamma. Er zijn maar liefst elf vestigingen, maar helaas is er nog geen restaurant in Nederland. Wel tref je meerdere filialen aan in Parijs en London.

Bestellen kun je hier:

cover Big MammaTitel : Big Mamma’s Cucina Popolare
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 237 7
Prijs : € 35,-

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *