Kerstdiner

Kalkoenrisotto van Jamie Oliver

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Restjes kalkoen over van je kerstdiner? Bijvoorbeeld als je de gevulde kalkoen hebt klaargemaakt van Boers & Boers uit het kerstmenu voor dummy’s (zie Kerst Special)? Dan maak je de volgende dag dit super recept: kalkoenrisotto met prei, Parmezaan en krokant kalkoenvel. Kalkoen recept Jamie Oliver risotto met preiDit kalkoen recept van Jamie Oliver is een geweldige manier om restjes tot een nieuw gerecht om te bouwen.
Zowel als voor-, tussen of hoofdgerecht een geschikt feestelijk kerstgerecht. Als hoofdgerecht geschikt voor 4 personen, anders voor 8.

Welke wijn bij kalkoen risotto?

Dit kalkoen recept van Jamie Oliver’s risotto is smeuïg, licht romig en smaakvol. Het krokante kalkoenvel maakt het extra lekker, geeft bite en zorgt voor een lichtzoute knapperigheid. Wij dronken hier een complexe chenin blanc bij uit Zuid-Afrika. Sluit aan op de smeuïgheid van de risotto, met voldoende body als tegenwicht.

4 personen35 minuten

Ingrediënten

  • restjes kalkoenvel
  • 8 takjes verse tijm
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • olijfolie
  • 1 liter kippen- of groentebouillon
  • 300 g risotto rijst
  • 125 ml prosecco of witte wijn
  • 300 g restjes gebraden wit kalkoenvlees
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 25 g boter
  • 1 el mascarpone
  • extra: extra vergine olijfolie

Stap 1

Zet de velletjes van de onderkant van het kalkoenkarkas in een koude braadpan op matig vuur, zodat het vet er langzaam uitbakt en ze heerlijk krokant worden. Keer ze halverwege om. Ris er wanneer ze goudbruin zijn de tijmblaadjes bij, laat 10 minuten meebakken en schep de krokante velletjes en tijm op een bord. Zet de pan met het geurige vet opzij.

Stap 2

Pel de ui, was en maak de prei en bleekselderij schoon en hak ze fijn. Zet de pan met het vet en eventueel een extra scheutje olie terug op matig vuur, doe er de groenten bij en blijf 10 minuten regelmatig roeren, of tot ze zacht, maar nog niet verkleurd zijn. Breng de bouillon in een andere pan op laag vuur aan de kook.

Stap 3

Roer de rijst een paar minuten door de groenten en giet er de witte wijn bij. Laat de wijn even inkoken en schep er dan lepel voor lepel de bouillon bij. Wacht tussendoor telkens tot de bouillon volledig geabsorbeerd is. Hou de boel goed in de gaten en blijf ca. 17 minuten continu roeren, of tot de rijst gaar is, maar de korrels nog wel enige stevigheid hebben. Snijd het kalkoenvlees intussen in kleine stukjes en roer ze er halverwege de 17 minuten door.

Stap 4

Voeg wanneer de risotto gaar is nog wat bouillon toe om hem heerlijk smeuïg te maken en haal de pan van het vuur. Rasp er het grootste deel van de Parmezaan bij, klop er de boter en mascarpone door, proef en maak hem op smaak af. Leg de deksel op de pan en zet hem op tafel. Schep de risotto op warme borden, en strooi er wat verkruimelde gebakken kalkoenvelletjes en tijm over. Maak de borden af met wat Parmezaanse kaas en een paar drupjes extra vergine olijfolie. (Plus eventueel nog wat overgebleven kalkoenjus.)

Lekker met een frisse groene salade met tomaat.

 

ENERGIE VET VERZ. VET EIWIT KOOLHYD. SUIKER ZOUT VEZELS
815 kcal 23,5 g 9,9 g 50,1 g 94,6 g 9,5 g 0,8 g 3,1 g

 

Het kookboek

Het kerst kookboek van Jamie Oliver is lekker dik. Het is het resultaat van zeventien jaar hard werken en superlekkere recepten uitwerken tot in perfectie. Zo wijst hij je de weg naar een briljant lekkere kerst zonder zorgen.

Bestellen kun je hier:

Cover Jamie Oliver's Kerst kookboekTitel :Jamie Oliver’s  Kerstkookboek
Auteur : Jamie Oliver
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2156 4289
Prijs : € 29,99

 

 

Benieuwd naar meer van Jamie Oliver? Typ in de zoekbalk Jamie Oliver. Of kijk eens naar dit heerlijke kerstgerecht Beef Wellington voor twee.

 

Beef Wellington voor twee van Jamie Oliver uit 7x Anders
Beef Wellington voor twee van Jamie Oliver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *