Meatless Monday

Salade met zoete aardappel en quinoa

Salade-liefhebbers opgelet! Uit het kookboek ‘Salade in 6 stappen’ komt deze vegetarische saladebowl met zoete aardappel & kurkumadressing. Het is een verrukkelijke ‘vrouwelijke’ maaltijdsalade die helemaal past in deze tijd van het jaar.

De Deense schrijfster Ditte Ingemann is een saladespecialist en dat is te merken. In haar kookboek (genomineerd tot beste kookboek van 2019 tijdens de Lekker Vega Kookboekenverkiezing 2019 in de categorie ‘buitenlandse auteurs’) staan maar liefst 100 recepten die allemaal echt meer dan de moeite waard zijn; van gevulde salades, lichte salades, warme salades tot vrouwelijke, mannelijke en supergezonde salades.  Deze saladebowl is een goed voorbeeld van haar ongebreidelde creativiteit. Geschikt voor de lunch en als bijgerecht, maar aangevuld met een stuk brood met hummus ook voldoende als een volledige maaltijd.

Welke wijn bij salade met zoete aardappel?

Je proeft zoet (bijna gekaramelliseerd) van de aardappel, fris van de appel, pikant van de chili, romig van de avocado, korrelig van de quinoa, knapperig van de appel en pitten en een lichte kurkuma en komijnsmaak. Drink hierbij een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. Deze wijn bezit dezelfde kenmerken; rijp appelfruit, rond in de mond en voldoende body om aan te sluiten bij deze bijzondere maaltijdsalade.

4 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 3 grote zoete aardappelen (ca. 1 kg)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel zeezout
  • 4 eetlepels zonnebloempitten
  • 100 gram quinoa
  • 2 avocado’s
  • 2 appels
  • 15 gram bladpeterselie (of naar wens koriander)
  • KURKUMADRESSING
  • 4 eetlepels olijfolie
  • geraspte schil en sap van 1 onbespoten citroen
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • zeezout

Stap 1

Verwarm de oven voor op 225 °C. Schil (met een dunschiller) de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes van 2×2 cm. Schep de olijfolie, chilivlokken en het zeezout erdoor. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 20 minuten in de oven. Haal vervolgens de bakplaat uit de oven en bestrooi de zoete aardappel met de zonnebloempitten. Zet de bakplaat nog 10 minuten terug in de oven.

Stap 2

Was intussen de quinoa en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwijder de schil en pit van de avocado’s en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Verwijder de klokhuizen uit de appels en snijd ze in blokjes. Hak de peterselie grof.

Stap 3

Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Verdeel de quinoa, appel, avocado, peterselie en gepofte aardappel over 4 grote kommen. Verdeel de dressing erover en serveer. (Je kunt ook alle ingrediënten en de dressing door elkaar scheppen en dan de salade over de kommen verdelen.) Serveer met grof brood en hummus.

 

Bestellen kun je hier:

Titel : Salade in 6 stappen
Auteur : Ditte Ingemann
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 215 728 33
Prijs : € 25,-

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *