Entrecote met lente-ui

Voor het weekend
Entrecote met gegrilde lente-ui

‘De Vrouw met de Baard’, oftewel Mas van Putten en Carl Lemette, vormen samen een culinair duo met een cateringbedrijf in Amsterdam. Waarom die aparte naam? Dat zit zo: zij is een vrouw en hij heeft baard. Zij werkte lang in de televisiewereld, hij was kok. Ze werden verliefd en gingen samen verder in het leven. Hun Filosofie? Eten maken waar mensen naar blijven terugverlangen. Dat betekent grensoverschrijdend koken en diverse culturen met elkaar te verbinden. Dit voorjaar verscheen hun kookboek ‘Soul Food’. Het is een weerslag van hun concept, boordevol ‘gerechten die gemaakt worden met weinig ingrediënten, maar regelrecht naar het hart gaan’. Deze entrecote is daar een goed voorbeeld van.  

Ze introduceren het recept als volgt: “Dit is een Aziatisch gerecht dat goed combineert met Europese gerechten als aardappeltjes met botersla en Franse dressing. Aan tafel zien we vaak dat mensen hun vingers aflikken. De gegrilde lente-ui is niet alleen verrukkelijk, maar zorgt er ook voor dat het gerecht er heel verleidelijk lekker uitziet.”

Welke wijn bij Aziatische entrecote met gegrilde lente-ui?

Het vlees smaakt licht pikant met een lichtgebonden saus. Hier hoort natuurlijk rode wijn bij. Kies voor een wijn met body en rijpe tannines, zoals een Malbec uit Argentinië of een Toro uit Spanje. Maar ook Syrah uit Chili is een topkeus!

4 personen20 minuten

 Ingrediënten

  • 500 gram entrecote
  • 1 flinke eetlepel maïzena
  • 4 lente-uitjes
  • 4 cm verse gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • zonnebloemolie
  • 2 eetlepels Chinese rijstwijn of droge sherry
  • 2 eetlepels oestersaus
  • versgemalen zwarte peper

Stap 1

Dep het vlees droog en snijd het, dwars op de draad, in plakjes van ½ cm dik. Meng het vlees met de maïzena en zet het afgedekt 15 minuten in de koelkast.

Stap 2

Snijd de onderkant en bovenkant van de lente-uitjes en verwijder de buitenste schil. Schil en rasp de gember. Hak de knoflook fijn en snijd de rode peper (met pitjes) in dunne ringetjes.

Stap 3

Bestrijk de lente-uitjes met olie. Verhit een grillpan en gril ze in ca. 5 minuten rondom. Verhit intussen 1 eetlepel olie in de wok en schroei het vlees op hoog vuur in 1-2 minuten al omscheppend dicht. Schep het in een schaal en zet afgedekt apart. Maak de wok schoon en verhit opnieuw 1 eetlepel olie op middelhoog vuur. Bak de gember, knoflook en rode peper 1-2 minuten. Schep het vlees, de oestersaus, rijstwijn en ½ dl water erdoor. Breng aan de kook. Breng het gerecht op smaak met flink wat zwarte peper. Verdeel over 4 borden. Garneer met de lente-uitjes. Lekker met pandanrijst en kropsla of sugarsnaps.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Soul FoodTitel Soul Food
Auteur : Mas van Putten & Carl Lemette
Uitgever : Unieboek/Het Spectrum
ISBN : 987 09 00 35320 0
Prijs : € 22,50

 

 

 

Binnenkort publiceren we nog een paar recepten uit Soul Food. Dus houd mijn nieuwsbrief in de gaten!

Credit fotografie: Daan Verschuur Fotografie

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Entrecote met gegrilde lente-ui
Geplaatst op
Totale kooktijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *