Meatless Monday

Krieltjes salade met witte asperges

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Overheerlijke voorjaarssalade uit het kookboek TLV Vegan van Jigal Krant. Gemaakt van verse krieltjes, witte asperges en tuinkers. Als je er wat extra gekookte eieren aan toevoegt (of een omeletje bakt), dan is het zeker ook voldoende als maaltijdsalade voor 2 personen. Maar ook als lunch, onderdeel van een buffet, of bij de BBQ is dit een salade om te onthouden. Echt heerlijk!

Welke wijn bij krieltjes salade met witte asperges?

Portret Jigal Krant en sommelier Jesse Bodec
Portret Jigal Krant en sommelier Jesse Bodec

In dit kookboek verzorgt sommelier Jessy Bodec het wijnadvies. Hij werkt bij restaurant Burek in Tel Aviv en is gekroond tot beste sommelier van Israël. Dit is zijn advies:

Zoek een kruidige chardonnay zonder houtrijping. Bijvoorbeeld een savoie of chablis. Beiden hebben voldoende mineraliteit om de strijd aan te gaan met de romigheid van de aardappels. Of ga voor een pinot blanc, de aspergewijn bij uitstek.’

Meer weten over welke wijn bij asperges? Lees hier mijn verhaal.

Krieltjes salade met asperges uit het kookboek TLV Vegan van Jigal Krant
Krieltjes salade met witte asperges
Bereiding: 45 min
Zomerse krieltjes salade met witte asperges en tuinkers. Hiermee kun je alle kanten op. Geschikt als lunch, hoofdmaaltijd of buffet.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 8 witte asperges
  • extra vergine olijfolie
  • 500 gram vastkokende krieltjes
  • 1 potje gegrilde artisjokharten in olie uitlekgewicht 110 gram
  • 2 sjalotjes fijngesneden
  • 10 gram platte peterselie fijngehakt
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 eetlepel Zaanse mosterd
  • 2 eetlepels mayonaise
  • zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 150 °C. Schil de asperges zorgvuldig en snijd het houtige stukje aan de onderkant weg. Wrijf de asperges in met wat olijfolie en leg ze in een zware gietijzeren pan. Zet deze 30 – 35 minuten afgedekt in de oven. De asperges moeten dan beetgaar zijn. Laat afkoelen en snijd in stukjes.
  • Kook intussen de krieltjes in de schil in ca. 15 minuten beetgaar. Laat afkoelen en snijd in plakjes.
  • Hak de artisjokharten in stukjes. Snijd de sjalotjes en peterselie fijn. Knip de tuinkers los. Meng alle ingrediënten met de mosterd en mayonaise. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

TLV Vegan kun je hier bestellen :

cover TLV VeganTitel : TLV Vegan
Auteur : Jigal Krant
Fotografie: Vincent van den Hoogen
Uitgever
: Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 90 388 07654
Prijs : € 34,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept