Seizoen van start

11 Weetjes over haring

Ook fan van Hollandse Nieuwe? Want het haringseizoen is weer begonnen. Ach wat is dat lekker; die smeuïge zilte smaak. Ik ben er dol op! Elf wetenswaardigheden over deze typisch Hollandse lekkernij.

Weetje 1

Vandaag, op 15 juni start het seizoen van de ‘Hollandse Nieuwe’. De opbrengst van de daaraan voorafgaande traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat dit jaar naar stichting ‘Het vergeten kind’. Het eerste vaatje heeft 90.000 euro opgebracht!

Weetje 2

Onderzoekers kijken ieder jaar met echobeelden hoe het staat met het haringbestand in de Noordzee.

Weetje 3

Jonge haring eet Fytoplankton (kleine algen), volwassen  haring eet Zoöplankton (vislarven van kleine krabbetjes).

Weetje 4

Een school haring kan 100 meter zijn en kan 1 miljoen vissen bevatten.

Weetje 5

Je kunt met je mobiel beoordelen hoe vers de haring is. Download hiervoor de app  ‘How fresh is our fish?’. Met het doorlopen van de foto’s kun je bepalen hoe lang de vis nog houdbaar is. (Ook te gebruiken voor andere vissoorten!)

Weetje 6

Volgens de warenwet mag je haring ‘Hollandse Nieuwe’ noemen als de haring is gevangen vanaf de start van het seizoen (juni) tot en met 30 september. Daarna moet deze haring ‘Maatjesharing’ genoemd worden.

Weetje 7

Maatjesharing is dezelfde haring als Nieuwe haring. Het vetgehalte moet minimaal 16% zijn. Na het vangen kaakt men de vis aan boord. Na dit zogenaamde kaken zorgen de enzymen uit de alvleesklier ervoor dat de haring licht rijpt en de juiste smaak krijgt.

Weetje 8

Haring eten is gezond, want haring behoort tot de vette vissen. Vette vis bevat omega 3-vetzuren. Deze vetzuren beschermen tegen hart-en vaatziekten.

Weetje 9

De wet bepaalt dat haring, nadat hij is gevangen, minimaal 48 uur moet worden ingevroren op -22 °C. Op deze manier wordt de eventueel in de haring aanwezige haringworm gedood. Moderne invriestechnieken zorgen ervoor dat de kwaliteit op peil blijft.

Weetje 10

Verse maatjes haring kun je maximaal 1 dag bewaren bij een temperatuur van 4 °C. Voorverpakt (supermarkt) blijven ze ongeveer 5 dagen goed. Bekijk hiervoor de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Weetje 11

Klassieke wijn-spijscombinatie met haring is een droge Fino Sherry of Manzanilla. Maar ook de combinatie met een glaasje ijskoude wodka is een beproefd recept.

 

Op de hoogte blijven van culinair nieuws? Geef je hier op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *