‘Nou, houdoe dan, tot in de pruimentijd, dan mag je op de pitten komen’; dit is een geliefde afscheidsgroet van mijn Brabantse moeder. Maar zolang wachten wij niet. We doen deze prachtige rode vruchten (zonder pit) in de tomatensalade. En niet zomaar eentje. Nee, die zomerse salade vullen we aan met rode peper en koriander. En bovenop komt een romige burrata die er langzaam overheen druipt. Mmm, waanzinnig lekker. Zowel als voor- of bijgerecht niet te versmaden. Zet maar snel op je BBQ menu dit weekend.
Het recept komt uit het kookboek Salade Freak van de Amerikaanse Jess Damuck. In het intro vertelt zij:
‘Deze salade is pittig, zoet en stevig en heeft smaken die elkaar aanvullen waardoor ieder ingrediënt eruit springt. De romige burrata zorgt ervoor dat iedere hap goddelijk is.’
Muziek:
Jesse Damuck heeft altijd muziek aanstaan in haar keuken (net als ik). Ze plaatst maandelijks een nieuwe afspeellijst op Spotify. En dit is een van haar favoriete nummers Summer Breeze van Piper.
Welke wijn bij zomerse tomatensalade met pruimen?
Tomaten en Sauvignon Blanc vormen een heerlijk paar door de zuren die zo goed bij elkaar passen. Maar niet alleen vanwege de zuren past deze wijn perfect, ook de kruidige koriander doet een duit in het zakje. Of kies een Rivaner uit Duitsland. Die bleek ook een goede partner van de zomerse tomatensalade met grapefruit (kijk hier voor dat recept).
Zomerse tomatensalade met pruimen en burrata
Ingredienten
- 1 kleine rode ui
- 500 gram kerstomaatjes
- 6 rode pruimen Santa Rosa
- 1 rode Spaanse peper
- 1 bol burrata 225 gram
- 15 gram korianderblaadjes
Dressing
- 120 ml rodewijnazijn
- 1 theelepel honing
- zout versgemalen peper
- olijfolie extra vierge naar smaak
Bereiding
- Halveer de rode ui en snijd in heel dunne halve ringen. Doe in een kleine kom. Voeg toe: rodewijnazijn, honing, zout en peper. Laat even intrekken. (op de manier wordt de ui minder scherp!).
- Snijd de kerstomaatjes doormidden. Snijd de pruim doormidden, verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in partjes. Snijd de rode peper in dunne ringetjes.
- Schik de tomaten en pruimen op een grote serveerschaal. Verdeel de uitjes erover. Besprenkel met de achtergebleven vloeistof. Strooi er zout en versgemalen peper over.
- Scheur de burrata in stukken en leg op de serveerschaal. Bestrooi de salade met de peperingetjes. Besprenkel de salade met olijfolie en bestrooi met de korianderblaadjes.
Het kookboek Salade Freak
Zeer aantrekkelijk kookboek voor iedereen die dol is op salade. Het boek is ingedeeld op seizoen en bevat 100 recepten die meerdere malen zijn getest. Alle recepten blinken uit door verrassende combinaties, zoals ook deze tomatensalade met pruimen. Van groene salades tot pastasalade en fruitsalades. Voor ieder wat wils.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Salade Freak
Auteur : Jess Damuck
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 277 3
Prijs : € 27,50
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen