Meatless Monday

Vega burger met zeewier

Weleens zeewier gegeten? Wist je dat dit een zeer gezond Nederlands product is? Voor mij een eye-opener! Maar wat ga je ermee doen? Dat laat Laura de Grave zien in haar kookboek Lekker Lokaal. Deze vega burger met zeewier is van haar hand.

Portret Laura de Grave
Laura de Grave geniet van een glas Nederlandse wijn

Welke wijn bij vega burger met zeewier?

De burgertjes met zeewier zijn wat krokant van buiten en soft van binnen. Ze smaken licht zoetig en smeuïg met een lichte zeewier smaak op de achtergrond. Drink hier een frisse witte wijn bij met een ziltige ondertoon die aansluit op de zeewier. Mijn advies: kies voor een Albariño uit Spanje. Deze witte wijn is een uitstekende begeleider van zeevruchten vanwege z’n frisse zuren met rijpe fruitaroma’s. Bovendien het kleine ziltige toontje in de wijn sluit dit aan op de ‘groene’ smaak van het zeewier. Andere goede optie: mousserend wit, zoals een Cava. Lees hier mijn test over ‘betaalbare bubbels’.

Zeewier vega burger uit het kookboek Lekker Lokaal van Laura de Grave

Vega burger met zeewier

Bereiding: 40 minuten
Zeewier is supergezond, voor jou en voor de planeet. Maak eens deze smeuïge burgertjes met zeewier.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 groene paprika
  • 3 eetlepels koolzaadolie
  • 200 gram tuinerwten diepvries
  • 200 gram oud witbrood zonder korst = 10 sneetjes
  • 40 gram gezouten zeesla of 125 gram zeewiersalade koeling*
  • zout versgemalen peper
  • 2 eieren

Extra nodig

  • keukenmachine

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200℃. Snijd de paprika doormidden en verwijder de steel en zaadlijsten. Wrijf de bolle kant in met 1eetlepel olie en leg met de bolle kant naar boven in een ovenschaal. Rooster de paprika 25 minuten in het midden van de oven.
  • Doe intussen de erwten in een kom en giet er kokend water over. Laat uitlekken in een vergiet.
  • Maal het brood fijn in de keukenmachine. Voeg de zeewiersalade, erwten, eieren en geroosterde paprika toe. Maal tot een dik vochtig mengsel. Breng op smaak met peper en zout.
  • Vorm met vochtige handen 8 kleine burgers van het mengsel. Verhit in een grote koekenpan 2 eetlepels olie. Bak de burgers op laag tot middelhoog vuur in ca. 10 minuten lichtbruin, keer halverwege.
  • Lekker met zoete aardappelfrietjes en een frisse groene salade voor de noodzakelijke afwisseling!

Zeesla moeilijk verkrijgbaar

* Laura gebruikt in haar recept gezouten zeesla. Dit product wordt zowel in het wild geplukt als gekweekt in Nederland en is gezouten goed verkrijgbaar o.a. bij Ekoplaza. Wij konden het product helaas niet bemachtigen. Kun je (net als wij) geen gezouten zeesla krijgen, kies dan voor een bakje zeewiersalade (125 gram) uit de koeling. Dit is o.a. verkrijgbaar bij Albert Heijn. Dit resultaat is ook prima!

In de ban geraakt van zeewier? Al eerder publiceerden we een aantal gerechten met dit gezonde basisproduct. Kijk hier:

Het kookboek

Laura de Grave vertelt in Lekker Lokaal waar je de beste producten bij jou in de buurt kunt vinden. Daar heeft ze vervolgens creatieve vegetarische gerechten van gemaakt. Op die manier laat ze zien hoe bijzonder de Nederlandse keuken is met al zijn prachtige producenten.

Bestellen kun je hier:

Cover Lekker Lokaal LR_Titel : Lekker Lokaal
Auteur : Laura de Grave
Uitgever : Xanderuitgevers
ISBN : 978 9 4016 1335 4
Prijs : € 29,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept