Uit de koker van Rukmini Iyer: gado gado van de bakplaat met pindadressing. Dit is een van haar favorieten uit het kookboek De Groene bakplaat. In feite is het een aardappelsalade met een flinke kick!
Ondanks dat het Rukmini’s favoriete recept is, was ik zelf niet meteen helemaal verkocht. Ik heb dit recept een aantal keren getest. Nog simpeler gemaakt door uit te gaan van 1 pakje Celavita aardappeltjes in de schil. Bovendien de hoeveelheid aardappel behoorlijk verminderd, zodat de verhouding tot de sperziebonen meer ‘groen’ werd. Ook heb ik de sperziebonen even licht voorgekookt, omdat ze bij bereiding in de oven toch taai werden. Al en al een perfect zomergerecht dat binnen een uur op tafel staat.
Welke wijn bij gado gado?
Lauwwarme aardappel-groente salade die doet denken aan een gado gado. Lichtzure pindadressing zorgt voor pit. Kies hier voor een stevige rosé zoals bijvoorbeeld een Tavel. Verfrissend met voldoende body om wat tegenwicht te bieden aan de smaakvolle pindasaus.
Gado gado van de bakplaat
Ingredienten
- 1 pakje aardappeltjes in de schil Celavita, 450 gram
- 1 eetlepel olijfolie
- ½ theelepel zeezout
- 250 gram sperziebonen
- 170 gram taugé
- handje verse koriander grof gehakt
- 50 gram ovenbaked pinda’s grof gehakt
Dressing
- 50 gram pindakaas met stukjes noot
- 80 ml kokosmelk
- 1 eetlepel limoensap
- 2 ½ eetlepel lichte sojasaus
- 1 rode Spaanse peper fijngesnipperd
- 2,5 cm gember geschild en geraspt (= 8 gram)
Extra nodig
- ijzeren braadslede 20 x 30 cm
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 200 °C.
- Kook de sperziebonen in weinig water met zout ca. 5 minuten. Giet af en laat uitlekken.
- Schep de aardappels in de braadslede om met de olie en het zout. Zet in de oven en bak ca. 25 minuten. Voeg na 5 minuten de sperziebonen en taugé toe. Zet alles terug in de oven en bak nog 20 minuten totdat alles gaar is.
- Maak intussen de dressing. Roer alle ingrediënten door elkaar. Proef en voeg indien nodig nog wat extra smaakmakers toe.
- Haal de braadslede uit de oven. Doe de aardappels met groenten in een serveerschaal. Bestrooi de met de koriander en de pinda’s. Dien warm op of op kamertemperatuur. Geef de pindadressing er apart bij.
Op zoek naar de meer traditionele gado gado?
Die recepten staan ook op I Love Food & Wine. Kijk hier:
Het kookboek: De Groene Bakplaat
De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Zowel De groene bakplaat als De snelle bakplaat zijn enorme successen. Haar nieuwste kookboek heet De Wereldse Bakplaat. Ze gaat met je op reis en wil het gevoel oproepen dat zij had toen ze de gerechten voor het eerst at op vakantie. Denk aan donuts uit India, krabtaartjes uit North Carolina of gehaktballetjes ui Sint-Petersburg.
Bestellen kun je hier:
Titel : De groene bakplaat
Auteur : Rukmini Iyver
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1600 7
Prijs : € 19,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Wil je dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen