Meatless Monday

Indiase ‘shakshuka’: met aardappels ipv tomaten

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Shakshuka komt oorspronkelijk uit Tunesië. Je kunt dit vegetarische stoofgerecht op heel veel manieren maken, maar de overeenkomst is de zacht gestoofde eieren in een groente-tomatensaus (zie hier). Indiase shakshuka is wel heel anders! Hier gebruik je aardappels in plaats van tomaten. Van origine is dit een Perzisch gerecht dat meestal in het weekend wordt gegeten met (plat)brood erbij. Wij aten het als een vegetarisch hoofdgerecht. Salade erbij en klaar is kees.

Dit recept komt uit het kookboek ‘De bijbel van de Indiase keuken’. Geschreven door de in India geboren Paulami Joshi. Met haar bedrijf Spice Trip laat zij Nederland kennismaken met de echte Indiase keuken. Met meer dan 230 zeer toegankelijke recepten en veel extra uitleg laat zij de veelzijdigheid zien van haar geboorteland.

 Gember-knoflookpasta als basis ingrediënt

Belangrijk basis ingrediënt in haar recepten is gember-knoflookpasta. Helaas kun je dit niet kant-en-klaar kopen. Uiteraard vind je in het boek een recept voor deze pasta, maar om nu een potje te maken op basis van 250 gram knoflook en 250 gram gember is niet praktisch als je niet elke dag Indiaas kookt. Daarom heb ik dit aangepast.

Welke wijn bij Indiase Shakshuka?

Het aardappelgerecht smaakt heerlijk kruidig en licht pittig. De zachte dooiers van eieren maken het geheel lekker smeuïg. Wij dronken er een Italiaanse rosé (Chiaretto), en dat smaakte superfijn.

Indiase Shakshuka met aardappel uit het kookboek De bijbel van de Indiase keuken.
Indiase ‘Shakshuka’
Voorbereiding: 40 min
Heerlijke stoofschotel van aardappels en lekker veel kruiden. De zachte eidooiers zorgen voor het Shakshuka-gevoel.
Aantal 2 personen

Ingredienten
  

  • 4 eetlepels plantaardige olie
  • 1/2 theelepel komijnzaad
  • 1 ui in fijne ringen
  • 1 groene Spaanse peper fijngehakt
  • 12 gram knoflook uit de knijper
  • 15 gram verse gember fijngetrapt
  • 250 gram kleine krieltjes in de schil in blokjes 2x2cm
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kurkuma-poeder
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 4 grote eieren
  • 5 gram koriander grof gehakt

Extra nodig

  • koekenpan met deksel

Bereiding
 

  • Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit het komijnzaad. Voeg na 1 minuut de ui, groene peper, gember en knoflook toe. Bak ca. 6 of 7 minuten op zacht vuur.
  • Voeg de aardappelblokjes toe en bak ca. 3 minuten op half hoog vuur. Voeg het zout, kurkuma en zwarte peper toe. Stoof op laagvuur met het deksel op de pan in ca. 15 minuten verder gaar. Af en toe omscheppen.
  • Neem de deksel van de pan en maak 4 holtes in het aardappelmengsel. Breek boven iedere holte een ei en stoof de eieren met het deksel op de pan in ca. 4 of 5 minuten gaar (dooier moet zacht blijven).
  • Garneer met de koriander. Lekker met een salade met tomaat en pijnboompitten.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Bijbel van de Indiase keukenTitel : De bijbel van de Indiase keuken
Auteur : Paulami Joshi
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 5979 5
Prijs : € 33,99

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

2 reacties op “Indiase ‘shakshuka’: met aardappels ipv tomaten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept