Meatless Monday

Hartige taart met snijbiet

‘De smaak van dagelijks geluk!’; dat is de ondertitel van het speelse kookboek De Happytariër. Gemaakt door de Belgische veggiekok Jorun Verheyden. Haar smaakherinneringen van vroeger vormen de basis voor haar vegetarische recepten in dit kookboek. En deze heerlijke hartige groentetaart met snijbiet is er een van. Wij noemen dit een smultaart boordevol groenten en kaas.

Bijzonder in dit recept is het gebruik van snijbiet. Snijbiet (ookwel warmoes genoemd) is een zogenaamde ‘vergeten’ groente en zal dus niet overal te koop zijn. Verkrijgbaar van mei tot en met oktober. Je kunt deze bladgroente heel goed vervangen door spinazie. We hebben het recept nog iets vereenvoudigd. Bovendien heb je voor dit recept GEEN VORM nodig. En dat maakt hem extra simpel.

Welke wijn bij hartige taart met snijbiet?

Het is een heerlijke hartige taart met veel groenten en kaas omgegeven door krokant bladerdeeg. De smaak doet door de emmentaler-kaas een beetje aan kaasfondue denken. Kies hier een witte wijn, zoals een Pinot Grigio, Chardonnay (zonder houtlagering), Grüner Veltliner of een Soave. Ook een Sauvignon Blanc uit de Nieuwe Wereld is een goede begeleider.

Hartige taart met snijbiet uit het kookboek De Happytarier van Jorun Verheyden

Hartige taart met snijbiet

Bereiding: 1 uur
Snijbiet noemen ze ook wel warmoes. Het is een vergeten groenten.Heerlijk in deze vegetarische groentetaart.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 400 gram snijbiet of spinazie gewassen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 prei gewassen en fijngesneden
  • 1 rol bladerdeeg koeling, 270 gram
  • 200 gram Hüttenkäse
  • 150 gram geraspte emmentaler
  • zout versgemalen peper
  • nootmuskaat
  • 1 ei losgeklopt

Extra nodig

  • bakpapier

Bereiding
 

  • Snijd bladeren en stengels van de snijbiet (of spinazie) grof. Verhit de olie in een braadpan of wok en bak de knoflook en de prei 3 minuten. Voeg de snijbiet (of spinazie) toe en laat al omscheppend slinken. Schep de groenten in een vergiet en laat ca. 15 minuten afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200℃. Leg het bladerdeeg op een bakplaat die je bekleed hebt met bakpapier. (Meestal is dit kant-en-klare bladerdeeg rechthoekig, dus er ontstaat dan een ovale taart!)
  • Meng de afgekoelde groenten met de hüttenkäse en de helft van de emmentaler. Breng goed op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Houd een klein beetje ei achter om de randen van het bladerdeeg mee in te smeren en roer de rest van het losgeklopte ei goed door de vulling.
  • Schep de vulling in het midden van het deeg. Plooi de zijkanten van het deeg naar binnen zodat de vulling er niet kan uitlopen tijdens het bakproces. Bestrooi de taart met de rest van de emmentaler. Bestrijk de randen met de rest van het losgeklopte ei. Zet de taart gedurende ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven en laat het deeg goudbruin worden. Haal de taart uit de oven en laat een klein beetje afkoelen alvorens aan te snijden.

Het kookboek

De Happytariër was een van de genomineerde kookboeken in de wedstrijd Vegakookboek van 2019, in de categorie ‘buitenlandse auteurs. Helaas hebben ze niet gewonnen, dat werd het kookboek VEG van Jamie Oliver.

Bestellen kun je hier:

Cover happytarierTitel : De Happytariër
Auteur : Jorun Verheyden
Uitgever : Uitgeverij Sterck & de Vreese
ISBN : 978 90 561 548 82
Prijs : € 24,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept