Over deze verrassende (maaltijd) salade met little gem uit het boek ‘Vlees noch Vis’ zegt de schrijfster Estée Strooker: “Grappig hè, sla grillen? Maar het is hartstikke lekker, zeker als je een stevige slasoort neemt, zoals little gem. De sla krijgt een klein bittertje (en kleine bittertjes zijn heel goed voor een gerecht) en wordt wat nootachtig van smaak”. Met verkruimelde geitenkaas erover en knapperige stokbrood of ciabatta erbij maak je er een complete maaltijd van.
Ook bij I Love Food & Wine waren we tevreden over deze zonnige salade. We hebben alleen wat extra little gem toegevoegd, want dat bleek handiger verdelen.
Wat drinken bij salade met little gem en rabarber?
Bij deze krokante maaltijdsalade met knapperige biet, frisse komkommer, geitenkaas en een zoet-zure dressing past een witte wijn met een zuurtje en een rond mondgevoel, zoals een grüner veltliner. Maar de vrolijke rode van Les Temps des Gitans zal het ook goed doen.
Als je je salades op een mooie manier wilt serveren, bekijk eens mijn favoriete saladeschaal van Emma Bridgewater. Deze saladeschaal is echt een blikvanger in mijn keuken. Niet alleen leuk met zijn vrolijke teksten, maar ook praktisch in gebruik en makkelijk te reinigen.
Maaltijdsalade van little gem en geitenkaas
Ingredienten
- 200 gram rabarber
- 4 kropjes little gem mini Romaanse sla
- 2 rauwe rode gele en/of chioggia bieten
- zonnebloemolie
- 2 eetlepels honing
- 150 gram doperwten versgedopt of diepvries
- 1 komkommer
- 1 eetlepel grove mosterd
- 2 eetlepels frambozenazijn
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge
- 150 gram verse geitenkaas
- bieslook
Bereiding
- Snijd de rabarber in schuine stukken van ca. 2 cm dik. Halveer de kropjes sla in de lengte. Schil de bieten en snijd ze in dunne plakken.
- Verwarm een grillpan voor. Besprenkel de groenten met wat zonnebloemolie. Gril de little gem ca. 1 1/2 minuut per kant en leg ze op een bord.
- Gril de rabarber en bieten ca. 2 minuten per kant (zo nodig in 2 porties). Besprenkel ze met 1 eetlepel honing en gril nog even zodat de groenten wat karamelliseren. Bestrooi de groenten met zout en versgemalen peper.
- Kook de doperwten ca. 4 minuten en spoel ze koud. Snijd de komkommer met een kaasschaaf in lange dunne plakjes. Meng voor de dressing de mosterd, frambozenazijn, olijfolie en rest van de honing door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
- Schep de helft van de dressing door de bieten en rabarber en de andere helft door de komkommer en doperwten. Leg de little gem op 4 borden. Verdeel de andere groenten, geitenkaas en dressing erover. Garneer met wat bieslook. Lekker met bruin stokbrood.
Kookboek Vlees noch Vis
In dit kookboek van Estée Strooker vind je recepten met verschillende groenten als basis en tips voor het koken van een vegetarische maaltijd. De schrijfster won als twintigjarige de eerste Nederlandse Masterchef en opende daarna haar eigen restaurant: ’t Amusement in Arnhem.
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: Vlees noch Vis. 60 gevarieerde groentegerechten
Auteur: Estée Strooker
Uitgever: 24Kitchen
ISBN nummer: 978 94 005 0681 7
Prijs: € 19,99
Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen