Meatless Monday

Salade van little gem en rabarber

Meatless Monday vegetarisch recept voor een zomerse chiogga bieten salade met gegrilde little gem, geitenkaas, rabarber, doperwten. Met knapperige ciabatta erbij maak je er een complete maaltijd van. Combineer met een witte wijn als Grüner Veltliner Donauwinze of een rode Les Temps des Gitans. #meatlessmonday #vegetarisch #salade #zomer #rabarber

Over deze verrassende salade uit het boek ‘Vlees noch Vis’ zegt de schrijfster Estée Strooker: “Grappig hè, sla grillen? Maar het is hartstikke lekker, zeker als je een stevige slasoort neemt, zoals little gem. De sla krijgt een klein bittertje (en kleine bittertjes zijn heel goed voor een gerecht ;P) en wordt wat nootachtige van smaak”. Met verkruimelde geitenkaas erover en knapperige ciabatta erbij maak je er een complete maaltijd van. Ook bij I Love Food & Wine waren we tevreden over deze zomerse salade. Alleen wat extra little gem bleek handiger verdelen. 

Wat drinken we bij salade van little gem en rabarber?

Bij deze  krokante salade met knapperige biet, frisse komkommer en een zoet-zure dressing past een witte wijn met een zuurtje en een rond mondgevoel, zoals een grüner veltliner. Maar de vrolijke rode van Les Temps des Gitans zal het ook goed doen.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 200 gram rabarber
  • 4 kropjes little gem (mini Romaanse sla)
  • 2 rauwe rode, gele en/of chioggia bieten
  • zonnebloemolie
  • 2 eetlepels honing
  • 150 gram doperwten (vers of diepvries)
  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 2 eetlepels frambozenazijn
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • bieslook

Stap 1

Snijd de rabarber in schuine stukken van ca. 2 cm dik. Halveer de kropjes sla in de lengte. Schil de bieten en snijd ze in dunne plakken. Verwarm een grillpan voor. Besprenkel de groenten met wat zonnebloemolie. Gril de little gem ca. 1 1/2 minuut per kant en leg ze op een bord. Gril de rabarber en bieten ca. 2 minuten per kant (zo nodig in 2 porties). Besprenkel ze met 1 eetlepel honing en gril nog even zodat de groenten wat karamelliseren. Bestrooi de groenten met zout en versgemalen peper.

Stap 2

Kook de doperwten ca. 4 minuten en spoel ze koud. Snijd de komkommer met een kaasschaaf in lange dunne plakjes. Meng voor de dressing de mosterd, frambozenazijn, olijfolie en rest van de honing door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Schep de helft van de dressing door de bieten en rabarber en de andere helft door de komkommer en doperwten. Leg de little gem op 4 borden. Verdeel de andere groenten met de dressing erover. Garneer met wat bieslook.

 

cover Vlees noch VisKookboek Vlees noch Vis

In dit kookboek van Estée Strooker vind je recepten met verschillende groenten als basis en tips voor het koken van een vegetarische maaltijd. De schrijfster won als twintigjarige de eerste Nederlandse Masterchef en opende daarna haar eigen restaurant: ’t Amusement in Arnhem. Hier vind je meer informatie.

 

Bestellen? Dat kan hier:

TitelVlees noch Vis. 60 gevarieerde groentegerechten
Auteur: Estée Strooker
Uitgever: 24Kitchen
ISBN nummer: 978 94 005 0681 7
Prijs: € 19,99

 

Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *