Ga terug
+ servings
Belgisch stoofvlees Jeroen Meus uit het kookboek Klassieke kost
Belgisch stoofvlees van Jeroen Meus
De Vlaamse tv-kok Jeroen Meus weet als geen ander hoe je dit klassieke stoofgerecht moet maken. Gegarandeerd succes!
Aantal 6 personen
Voorbereiding 20 minuten
Kook tijd 2 uur
2 uur 20 minuten

Ingrediënten
  

  • 2 grote uien gesnipperd
  • 50 gram boter
  • 1 kg sucadelappen
  • 3 eetlepels olie
  • 1,5 flesje bruin bier St. Bernardus Abt 12
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • Enkele peterseliestengels
  • 2 kruidnagels
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1 grote bruine boterham
  • 2 eetlepels Dyon mosterd
  • natuurazijn

Instructies
 

  • Snipper de uien grof. Smelt ca 50 gram boter in een hapjespan. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.
  • Snijd het rundvlees in blokjes en bestrooi met zout en peper. Verhit in een braadpan op een matig tot stevig vuur de olie. Bak de stukken vlees er in gedeelten rondom bruin, tot ze een goudbruin korstje hebben. Schep uit de pan, en verhit eventueel nog wat olie in de pan voordat je het volgende deel bakt.
  • Doe het vlees en de gebakken uien in de braadpan. Schenk het bruine bier erbij en breng aan de kook. Maak intussen een bouquet garni van laurier, tijm en peterseliestengels.
  • Voeg toe aan het vleesmengsel: bouquet garni, kruidnagels en de appelstroop toe.
  • Besmeer de boterham royaal met scherpe mosterd (of neem twee kleine boterhammen). Leg de boterham bovenop het vlees, met de besmeerde zijde naar onderen.
  • Laat het vlees anderhalf tot drie uur sudderen op een zacht vuur. Leg de deksel half op de pan. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.
  • Zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot.
  • Breng het stoofvlees op smaak met een klein scheutje natuurazijn en roer om. Voeg eventueel naar smaak nog wat peper en zout toe. Lekker met gekookte aardappelen (of Vlaamse frites) en witlofsalade.

Voedingswaarde

Calorieën: 370kcal | koolhydraten: 11g | eiwit: 39g | vet: 16g | verzadigd vet: 7g | cholesterol: 121mg | vezels: 1g | suiker: 2g | vitamine C: 3mg