Asperges op de klassieke manier (met ham, ei en peterselie); die moeten minimaal een keer per jaar op tafel hier in huis. Maar wist je dat je ook de asperges in de oven kunt roosteren in plaats van koken. Een eye-opener. Je legt dan meteen de krieltjes ernaast. Wel zo makkelijk. Simpeler asperges eten is eigenlijk onmogelijk. Je bent in 45 minuten klaar, maar de oven doet het werk.
Dit recept komt uit het allernieuwste kookboek ‘Bakplaatbijbel’ van receptenschrijfster Janneke Philippi. Misschien ken je haar wel, zij heeft een vaste rubriek in het tijdschrift Delicious. Samen met haar man, foodfotograaf en vormgerver Serge Philippi, maakte ze ook al meerdere kookboeken.
Op I Love Food & Wine publiceerde ik diverse heerlijke gerechten van haar hand: gehaktballetjes in romige dillesaus, mac ‘n’ cheese of sambal goreng boontjes.
Welke wijn bij asperges uit de oven?
Klassieke combinatie is met pinot blanc uit de Elzas. Of zoals de Elzassers zelf doen met een Muscat uit de Elzas. Maar al jarenlang doe ik mee aan de Aspergewijn van het Jaar-verkiezing. De Soave van Anselmi is ook een aanrader, evenals de Rivaner van Tirebouchon of een Grüner Veltliner. Wij dronken er vandaag een Spaanse witte wijn bij uit Rueda (Castilo de Medina), gemaakt van de Verdejo-druif. Deze frisromige, kruidige witte wijn bleek eveneens een uitstekende combinatie. De zoete accenten van de achterham en room sluiten mooi aan bij deze droge, frisse wijn. Te koop bij Huub Oostendorp uit Schoonhoven (lid van Les Généreux). Meer ideeën nodig? Lees mijn verhaal Welke wijn bij asperges!
Asperges met krieltjes uit de oven
Ingredienten
- 1 kg witte asperges
- 1 kg krieltjes in de schil grote halveren
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout
- 4 eieren
- 125 gram ongezouten roomboter
- 10 gram platte peterselie fijngehakt
- 200 gram gekookte ham flinterdun gesneden AH
Extra nodig
- bakpapier
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 180 °C.
- Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde weg; bij verse asperges hoeft er nauwelijks iets af. Halveer dikke asperges in de lengte. Boen de krieltjes schoon en halveer grote exemplaren.
- Verdeel de asperges en de krieltjes over de bakplaat met bakpapier. Besprenkel ze met de olijfolie en bestrooi met zout naar smaak. Even door elkaar husselen zodat de olie zich goed verdeelt.
- Rooster de asperges en de krieltjes in de oven in ca. 30 minuten gaar. De exacte oventijd is afhankelijk van de dikte van de asperges en de gewenste gaarheid.
- Kook intussen de eieren in ca. 7 minuten hard. Laat ze schrikken , pel en halveer de eieren.
- Smelt in een steelpan de boter. Hak de peterselie fijn. Roer de peterselie door de beter. Voet zout naar smaak toe.
- Neem de asperges met de krieltjes uit de oven. Leg de ham en de eieren losjes tussen de asperges. Serveer met de peterselieboter.
Het kookboek: Bakplaatbijbel
Opnieuw een duimendik kookboek aan de loot van de stam kookbijbels. In dit boek ‘bakplaatbijbel’ vind je oneindig veel makkelijke recepten (230 stuks) voor doordeweeks, maar ook bijzondere gerechten voor in het weekend.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Bakplaatbijbel
Auteur : Janneke Philippi
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 886 652 6
Prijs : € 34,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!