Jeunes Restaurateurs

Zó lekker is Zeeland! (2)

Twee weken geleden heb je al kunnen lezen over al die culinaire heerlijkheden van Zeeland. Anita Ootjers nam je mee op ontdekkingsreis. Een reis op uitnodiging van JRE Nederland. Dit jaar bestaat JRE Nederland namelijk 25 jaar.  Vandaag neemt Anita je mee voor het vervolg van deze culinaire ontdekkingstocht.

Logo JRE RestaurateursTer herinnering: JRE (Jeunes Restaurateurs) is een vereniging van jonge restaurateurs. Alle leden van de JRE hebben een overeenkomstige missie: ze committeren zich ertoe een hechte club te vormen en vernieuwen hun kookkunst voortdurend. Ze hebben respect voor elkaar en helpen elkaar daar waar nodig is. Ze promoten passie en innovatie en stralen eenzelfde kwaliteit uit. Onderling delen de restauranthouders al hun kennis, ervaring en liefde voor het vak.

Op de dag van de blogreis waren er meerdere JRE chefs uit het Zeeuwse (of directe omgeving) aanwezig. Allemaal verzorgden ze een fingerfood gerechtje dat gedurende de dag werd gepresenteerd. Mijn vorige blog eindigde met een trip over de Oosterschelde. De reis wordt vervolgd met een bezoek aan Kingfish Zeeland.

Pure Pacific Yellowtail door Kingfish Zeeland

 De kwekerij van Kingfish Zeeland onderaan de voet van de Zeelandbrug ziet er indrukwekkend uit. In grote bassins wordt op een biologische wijze, antibioticavrij en op 100% groene energie de yellowtail kingfish gekweekt (ook wel bekend als hamachi). Deze op land gekweekte vis kan dienen als vervanger voor de bedreigde tonijnsoorten. Duizenden jonge vissen, die rondzwemmen in gefilterd Oosterschelde water, groeien hier uit tot een Zeeuwse delicatesse. Het bedrijf dat in oktober 2017 de eerste vis afleverde, verwacht de komende jaren nog door te kunnen groeien; de grond voor uitbreiding is er in ieder geval al. Om te laten zien wat de mogelijkheden met de yellowtail zijn wordt er een koude ceviche geserveerd.

 

ceviche van yellowtail
Ceviche van yellowtail

 

Mart Scherp van Restaurant Scherp in Middelburg (www.jre.eu/restaurantscherp) is Nederlands ambassadeur voor Kingfish Zeeland en heeft het bedrijf geholpen met culinaire adviezen. Want naast de te verwachte sashimi is er veel meer te doen met deze vissoort. Het heeft een sappige structuur, een smaak die niet al te vissig overkomt en mooi wit tot lichtroze vlees. Dat er achter de vis een verantwoord en duurzaam verhaal zit, vind Mart Scherp belangrijk.

Yellowtail van Restaurant Scherp
Yellowtail van Restaurant Scherp

Wanneer we later op de dag te gast zijn bij Restaurant Scherp in Middelburg, waar we hartelijk worden ontvangen door Dhani Scherp, worden we getrakteerd op een heerlijk gerechtje van gerookte yellowtail, okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek), dashi en Oosterschelde wier. Zalig, en wat smaakt de vis goed!

De juiste wijnglazen

Dat de beleving van wijn zo kan verschillen door het in een ander glas te gieten, wordt duidelijk wanneer we een korte wijnproeverij doen met de glazen van Riedel. Dave Dormits geeft een snelle Riedel Masterclass. Want de vorm van het glas bepaalt hoe de aroma’s je neus bereiken én hoe de wijn op je tong belandt, twee aspecten die heel belangrijk zijn voor de beleving van een wijn. Dus wij schenken de geserveerde wijnen over van het ene wijnglas in het andere wijnglas en weer terug en moeten inderdaad constateren dat de wijn in het ene glas anders overkomt dan in het andere. En passant leren we overigens nog even dat de champagne flûte helemaal uit is ;).

Paling, Lexus en Eurobob

Tot slot worden we nog verrast met een prachtig gerechtje, dit keer van Restaurant De Ertepeller uit Papendrecht (www.jre.eu/ertepeller). Compagnon en sommelier Mark van den Berg (uitgeroepen tot JRE Gastheer van het jaar) serveert een bordje met o.a. gerookte paling, asperge en ganzenlever. Ook dit was weer een zeer geslaagd gerecht.

Paling van de Erwtepeller
Mooiste gerecht van de dag

Het eind van de blogreisdag nadert. De hele dag zijn we van de ene locatie naar de andere locatie gereden in de nieuwste auto’s van het merk Lexus, die speciaal voor deze dag een samenwerking is aangegaan met JRE. De chauffeurs zijn afkomstig van Eurobob.nl een bedrijf dat chauffeurs in dienst heeft die je na een diner in je eigen auto naar huis brengen. Ik wist niet eens dat het bestond, maar wat een uitkomst! Moe maar voldaan en met een goed gevulde goodiebag brengt Bob Nils me weer terug naar Goes, het beginpunt van deze reis.

Wanneer ik één ding gezien heb, dan is het wel dat het heel leuk moet zijn om als restaurant/chef aangesloten te zijn bij JRE. Uit alles komt naar voren dat het een hechte club is die een passie delen: lekker eten naar een hoger plan brengen. De Restaurantgids 2018 blijft in de buurt, want ik ga zeker snel eens verder kennismaken!

50% korting

Van 4 tot en met 10 juni 2018 is er weer de jaarlijkse Jongerenweek. Jongeren tot 25 jaar krijgen 50% korting op de menuprijs voor het eten (exclusief drank). Deze aanbieding is geldig bij alle Nederlandse JRE restaurants. Kijk voor de aangesloten restaurants op de website.

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *