Wine Bar of the Year 2019

Wijnbar Shiraz wint de titel!

Vorige week werd wijnbar Shiraz uit Amsterdam uitgeroepen tot Wine Bar of the Year 2019. Ze kregen hiervoor bijna 10.000 publieksstemmen. In 2018 waren ze al een kanshebber en dit jaar de absolute nummer 1. Op nummer twee en drie kwamen respectievelijk wijnbar 1574 in Leiden en Meesters in Wijn in Maastricht.

Wij schreven ook al eerder een mooie recensie over deze leuke wijnbar. (Lees hier!) Maar ook de professionele vakjury, bestaande uit Sharon van Lokhorst (hoofdredacteur FavorFlav.com), Robert van Dijk (hoofdsponsor Coravin), Hans van de Meeberg (Misset Horeca en specialbite.nl), en Robert Verhoeven (Eigenaar van Pitch PR en oprichter van wine-bars.nl), waren onder de indruk. Hun juryrapport zag er als volgt uit:

Wijnbar SHIRAZ symbolen met flessen en glazen
Wijnbar SHIRAZ gebruikt symbolen

”Alles klopt bij de bar van wijnondernemer Wim Wiersma. Bij binnenkomst is er het enthousiaste ontvangst van opgeleide sommeliers, een heldere uitleg van de wijnkaart, en alle rust om te kiezen. De inrichting is zeer sfeervol, hoge tafels afgewisseld met lage zitjes en een fijne bar. Opvallend is dat er veel locals komen, in een toch wel heel internationale omgeving van onze hoofdstad. En zowel hippe millenials als ervaren wijnliefhebbers in alle leeftijden weten Shiraz te vinden – en komen regelmatig terug. De gerechtjes op de kaart zijn spannend en fantastisch bereid. De wijnkaart is zeer goed verzorgd met duidelijke icoontjes voor alle smaakprofielen, het aanbod van wijnen per glas is zeer ruim,  en er is ook een enorme range van wijnen per fles met een sympathieke vaste opslagprijs. Extra pluspunt is de inpandige wijnwinkel.”

Behalve het winnen van eeuwige roem, gaat wijnbar Shiraz ook naar huis met een prachtig prijzenpakket: zij ontvangen een Coravin Wine Access Systeem, de Anthology Box, met daarin 5 iconische wijnen van wijnproducent Torres, en een wijnproeverij van Torres in hun eigen wine bar.

vakjury winebar of the year 2019
Van links naar rechts: Robert van Dijk (Coravin), Sharon van Lokhorst (FavorFlav.com), Robert Verhoeven (Pitch PR) ,Anita Boezaard en Wim Wiersma (Shiraz Amsterdam)

Top 15

Aan de hand van een puntensysteem voor onder andere sfeer, wijnaanbod, glaswerk, service, wijnkennis, foodaanbod en inrichting kreeg Shiraz de hoogste score. Maar de andere wine bars in de top 15 zijn ook zeker het benoemen waard, hieronder de top 2 tot en met 5 volgens de jury met een korte toelichting:

 • Wijnbar 1574 in Leiden:“Prachtig, sfeervol pand ademt wijn, bevlogen eigenaar, indrukwekkende wijnkaart met hele leuke kleine kaart en paar gerechten bereid door chef.”
 • Meesters in Wijn in Maastricht“Wát een ontdekking, 469 wijnen per glas, puike wijnkennis, lekkere bar bites en een wijnbeleving van hier tot Tokio. ”
 • Most in Utrecht:“Een indrukwekkende zaak met By The Glass wanden waarin meer dan honderd open wijnen, fantastische happen en heel veel wijnkennis.”
 • Paskamer in Amsterdam“Een zaak om de hele avond te zitten en te eten. Geweldige wijnen en ultiem glaswerk. Laat je vooral adviseren door de eigenaar, een lopende wijngids.”

Publieksprijs voor Vindom

Een speciale benoeming dit jaar krijgt Vindom in Oldenzaal. Al drie jaar hebben zij met grote voorsprong het meeste aantal publieksstemmen. Zij weten hun achterban te bereiken via social media en berichten in lokale kranten, en de jury waardeert hun inzet enorm.

Wijnbar of wijnrestaurant?

In het segment wijnbars zijn er ook trends te signaleren. Volgens de vakjury komen er steeds meer wijnrestaurants. Dit zijn eigenlijk wijnbars waar je ook tegelijkertijd heerlijk kunt eten. Onlangs is er bijvoorbeeld ook eentje geopend in Den Haag. Ik schreef hier een verhaal over: zie hier…
Van de top 15 vielen zeker 5 wijnbars in de categorie wijnrestaurant.

Daarnaast doen wijnbars steeds meer aan opleiding en is er duidelijk meer kennis aanwezig bij het personeel in de bediening. Robert van Dijk, werkzaam bij Coravin, het bedrijf achter het Wine Access System, zegt hierover:

“Samen met de wijnbars willen we verder bouwen aan deze ontwikkeling. Om consumenten een bijzondere wijn-per-glas-ervaring te geven is meer nodig dan alleen de wijn zelf. Kennis is een onlosmakelijk onderdeel van die ervaring.”

Top 15 Wine Bar of the Year 2019

De competitie ‘Wine Bar of the Year’ startte in 2014. Uit de publieksstemmen en de wijnbars aangedragen door de vakjury werd eerder dit jaar een top 15 gevormd. Op alfabetische volgorde:

 • Alex + Pinard – Amsterdam
 • Bij De Mannen – Leeuwarden
 • Het Wijnhuis – Zwolle
 • Meesters in wijn – Maastricht
 • Nic & Ik Wine and Food – Zutphen
 • Proeflokaal 1574 – Leiden
 • QV Winebar – Amsterdam
 • Shiraz – Amsterdam
 • Vindom – Oldenzaal
 • Wijnbar Gijs – Someren
 • Wijnbar Most – Utrecht
 • Wijnbar Oak – Zwolle
 • Wijnbar Paskamer – Amsterdam
 • Wijncafé Lefebvre – Utrecht
 • Winehouse Somm – Amsterdam

 

ZIN IN MEER INSPIRATIE?

Volg mij op Instagram, Facebook of Pinterest! Daar vind je mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *