Beoordeeld!

8,5 pnt: Domaine Tariquet Amplitude

Ben je zoek naar een Franse witte wijn die net even anders dan een ‘ordinaire’ voor de hand liggende chardonnay of sauvignon blanc. Kies dan eens voor deze originele wijn, Domaine Tariquet Amplitude, uit de Côtes de Gascogne. Gemaakt van de regionale druif Gros Manseng. Verrassend sappig en verleidelijk. Niet alleen geschikt als aperitief, maar ook HEEL GESCHIKT om bij te eten. Bekijk mijn wijn en spijs-advies hieronder. 

Tijdens een geweldige lunch bij het Amsterdamse visrestaurant Pesca maakte ik kennis met de wijnen van het wijndomein Tariquet. Ik was zowel benieuwd naar het restaurant als naar dit vooraanstaande huis uit de wijnregio Côtes de Gascogne in het zuidwesten van Frankrijk. En die nieuwsgierigheid werd met flair beloond. Er kwamen mooie visgerechten op tafel begeleid door uitstekende witte – en rosé-wijnen. Het hele assortiment van Tariquet kwam langs. Ik koos deze sappige witte wijn uit, gemaakt van het druivenras Gros Manseng, om iets meer over te vertellen over dit bijzondere wijnhuis. Maar ook omdat ik zeer enthousiast ben over deze heerlijke witte wijn.

Visrestaurant Pesca in Amsterdam
Visrestaurant Pesca in Amsterdam

Domaine Tariquet: witte wijn specialist

Speciaal voor deze lunch was eigenaar Rémy Grassa naar Amsterdam gekomen. Samen met zijn broer Armin leidt hij dit immens grote wijnhuis. Een familiebedrijf dat is opgericht in 1912 door zijn voorouders, het echtpaar Hélène en Pierre Grassa. Oorspronkelijk verkochten ze vooral cognac (Armagnac). Pas in 1982 besloot de familie, vader Yves, het roer om te gooien. Ze startten met klassieke druivenrassen als chardonnay, chenin blanc en sauvignon blanc en zijn gaan experimenteren. In 1987  werd vader Yves Grassa uitgeroepen tot ‘White Winemaker of the Year’ gekozen door de International Wine Challenge. Op dit moment maken ze 13 witte wijnen en 2 rosés.

Domaine Tariquet maakt vooral witte wijn
Domaine Tariquet maakt vooral witte wijn! © Tony Pérez – @skirr.creatives

Hoe smaakt Domaine Tariquet Amplitude?

Zoals al eerder gezegd, is de Amplitude gemaakt van het inheemse druivenras Gros Manseng. Dit is een ras dat in Gascogne zowel voor zoete dessertwijnen als droge witte wijnen wordt gebruikt, maar altijd in een blend. Dat doet Domaine Tariquet anders. Sinds 2018 maken zij, met groot succes, een droge witte wijn van 100% Gros Manseng. Dat is bijzonder, want dat kan alleen maar als je heel zorgvuldig werkt. Je hebt druiven nodig van topkwaliteit, en bij Tariquet zijn die afkomstig van een zeer oude wijngaard.

Amplitude wordt gemaakt van Gros Manseng © Tony Pérez - @skirr.creatives
Amplitude wordt gemaakt van Gros Manseng © Tony Pérez – @skirr.creatives

Laag  in alcohol

Hoe smaakt dat dan? Je proeft veel frisse aroma’s (citrus, witte bloemen) met tegelijkertijd een mooie ronde smaak. Deze wijn heeft veel structuur, is vol en spannend met exotische fruittonen, zoals passievruchten. Bovendien redelijk laag in alcohol (12,5%).

Sowieso zijn ze bij Domaine Tariquet druk bezig met het maken van laag alcoholische wijnen. Momenteel hebben ze ook een witte wijn van 10,5% en 11% alcohol in hun portfolio. Gemaakt van ugni blanc, sauvignon blanc en eveneens gros manseng. Zeker ook aanraders.

 

Wat eten bij Domaine Tariquet?

Tijdens onze lunch bij restaurant Pesca kwam er een hele tarbot van de grill op tafel. Die werd begeleid door een romige saus van citroentijm. Maar thuis maken kan ook. Kijk voor hier voor mijn gegrilde tarbot recept van de BBQ op I Love Food & Wine.

Hele tarbot van de Big Green Egg uit het kookboek Koken met de Big Green Egg
Hele geroosterde tarbot van de BBQ

Andere aanraders zijn: (klik op de linkjes voor het recept!)

Zalmcarpaccio
Zalmcarpaccio met ansjovissalade en kappertjes

Carpaccio van zalm met kappertjes

Blanquette de veau, kalfsvlees in roomsaus, kalfsstoofpot
Blanquette de veau,: kalfsstoofpot in roomsaus

Blanquette de Veau (kalfsstoofpot)

Pappardelle met paddenstoelen en truffel
Pastagerecht met paddenstoelen en truffel

Pasta met truffel

 

Wil je dit ook proeven?

Deze heerlijke zomerwijn wordt geïmporteerd door Walraven Sax en is te koop in de betere wijnhandel. De prijs is € 16,95