Comptoir Libanais

Ontdek de Libanese keuken in Utrecht

Wanneer je door het nieuwe Hoog Catharijne in Utrecht loopt valt de zaak direct op: restaurant Comptoir Libanais is een kleurrijke zaak. Het heeft iets weg van een souk, met gezellige tafeltjes en mooie decoraties. Een enorme afbeelding van de Arabische actrice Sirine Jamal al Dine is de grote blikvanger. Je waant je direct in het Midden-Oosten.

Eerste buitenlandse vestiging in Nederland

Comptoir Libanais Utrecht is de eerste zaak van bedenker Tony Kitous buiten het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft inmiddels meer dan 20 restaurants daar, en voegde er onlangs dus de eerste buitenlandse aan toe: en Utrecht was de gelukkige. Of hij voor Utrecht gekozen had als hij had geweten wat hij nu weet? Twee uur voor de officiële opening kwam de Gemeente Utrecht namelijk met de mededeling dat hij in zijn restaurant niets anders mag verkopen dan wat er op de menukaart staat. Maar de hele zaak staat en hangt (als een echte souk) vol met leuke artikelen als tassen, servies, ingrediënten die in het restaurant ook worden gebruik en die je als gast graag mee naar huis zou willen nemen. Maar dat mag dus niet… Dat lijkt me naast een enorme inkomstenderving ook nog eens flink frustrerend. Te meer daar blijkt dat in heel Nederland alleen Utrecht zo’n regeling kent.

Nieuw kookboek: Comptoir Libanais Feest!

Ik was samen met een aantal andere belangstellenden uitgenodigd voor een meet & greet in het restaurant in Utrecht voor de lancering van het nieuwe, inmiddels derde kookboek van Kitous: Comptoir Libanais Feest! Feestelijke recepten uit de Libanees- Mediterrane keuken. En naast restauranteigenaar en kookboekenschrijver blijkt Kitous ook nog eens een echte entertainer te zijn. (We schreven al eerder over hem!)

Tony Kitous met kookboekIn sneltreinvaart en met veel humor demonstreerde hij enkele heerlijke gerechten uit het kookboek (die standaard gepresenteerd worden op mooie, brocante schalen die hij uit Marokko haalt). Lamsgehaktballetjes, auberginesalade met granaatappeltjes, een salade met gegrilde paprika en feta enz. Het ziet er allemaal even simpel en smakelijk uit.

We gaan verder aan tafel voor een heerlijke mezzes-lunch met o.a. Hommos Beiruty: traditionele hummus met chili en peterselie, Koosa Bil Tahina: Gefrituurde courgette met een tahina dip en Moussakhan: een pastei met Libanees plaatbrood gevuld met heerlijke kip (echt héél lekker!). Karaffen met vrolijk gekleurde limonades komen of tafel, o.a. met granaatappel en rozenwater. Terwijl iedereen eigenlijk al vol zit volgt er nog een demonstratie van een heerlijk dessert: de Libanese variant van panna cotta: Mouhalabiah op diverse wijzen geserveerd tezamen met het een stukje dessert dat natuurlijk niet mag ontbreken: Baklava. Gastvrij als Tony is krijgt iedereen de kans om een doggy bag te vullen met deze overheerlijke Baklava, zodat het thuisfront het ook kan proeven. Als volleerd gastheer serveert Tony eigenhandig glaasjes muntthee als afsluiting van de lunch. Alle tijd neemt hij ondertussen om vragen van gasten te beantwoorden, zijn boeken uitgebreid te signeren en iedereen op het hart te drukken dat we altijd contact met hem op kunnen nemen als we nog iets willen weten. Ondertussen benadrukt hij nog eens zijn missie: de Libanese keuken net zo beroemd te maken als de Italiaanse. Aan het enthousiasme van Kitous zal het niet liggen.

Palestijnse kippenpastei
De Palestijnse kippenpastei van Tony Kitous kun je ook zelf maken! Zie recept.

Terug naar de oorsprong

Voordat hij gaat koken dompelt Kitous zijn handen in een bak met water waar een scheut rozenwater in zit. Hij wrijft zijn handen ermee in en de geur brengt hem direct terug naar zijn jeugd. Het volgende buitenlandse project van Comptoir is Dubai, en daar is Kitous best wel zenuwachtig over. Want dan brengt hij het concept weer terug naar de oorsprong: het Midden-Oosten, en het is natuurlijk best spannend hoe dat daar ontvangen zal worden.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Comptoir Libanais - FeestTitel : Comptoir Libanais Feest
Auteur: Tony Kitous
Uitgever : Becht
ISBN : 97890 230 15864
Prijs : € 24,99

 

 

 

 

Benieuwd naar zijn recepten? Wat dacht je van de aubergine-halloumitorentjes of Shakshuka? Allemaal even lekker!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Geef je hier op.