Goudse Moppen: een simpel koekje

Kookboek van het Jaar 2012: ‘Het Nederlands Bakboek’. Uiteraard moest daar iets uit gebakken worden. Al bladerend stuitte ik op de Goudse Moppen. Als inwoner van Gouda de juiste keus zou je zeggen. Dus aan de slag! Makkelijk recept, ingrediënten die altijd in huis zijn: een kind kan de was doen. Resultaat: dat viel tegen. Want,  (eigenlijk was ik al enigszins achterdochtig), de oventemperatuur bleek te hoog, dus de koekjes waren verbrand aan de onderzijde. Dit kwam de smaak niet ten goede.

Daarom vergelijkbare recepten nagelopen in andere kookboeken, zoals ‘Koekje’ van Jonah Freud met recepten van banketbakker Cees Holtkamp uit Amsterdam. Deze versie ook maar eens gebakken. Resultaat:  brosser, volgens mijn dochter lekkerder én niet verbrand. Oventemperatuur beduidend lager: geen 200 °C, maar 170 °C.

Een toevalstreffer zou  je denken. Wie schets mijn verbazing? Gisteren stuitte ik op een blog van Jasmijn Bus. Ook haar bitterkoekjes en kletskoppen uit het bejubelde bakboek mislukten jammerlijk. Je zou toch meer mogen verwachten van een kookboek van het jaar, niet waar? In ieder geval dat alle recepten tot in den treure uitgetest zijn. (Hoewel de inleidende tekst van de Indiase schrijfster Gaitri Pagrach-Chandra een heel ander beeld geeft: jaren van onderzoek zijn aan dit boek voorafgegaan!) Al met al: een praktisch advies voor de jury van het volgend jaar: check de recepten voordat de prijs wordt uitgedeeld!

Muziek: Civil Wars met Dance me to the end of love. Ik hoop dat ze nog eens naar Nederland komen, afgelopen november was hun tour door Europa geannuleerd.

Goudse moppen

(aangepast recept uit ‘Koekjes’)

Ingrediënten

(ca. 25 stuks)

  • 125 g witte basterdsuiker
  • 200 g zachte roomboter
  • 1 eidooier
  • 2 citroenen, schil geraspt
  • ½ tl zout
  • 250 g bloem, gezeefd
  • kristalsuiker om te bestrooien

Stap 1

Meng de basterdsuiker met de boter, eidooier, geraspte citroenschil en het zout. Kneed de bloem erdoor en vorm een ‘staaf’ met een ø 3,5 cm.  Bestrooi je werkblad met kristalsuiker en rol de deegstaaf erdoor. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast opstijven.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 170 °C. Snijd de deegrol in plakjes* van 1 cm dikte en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. (Doe dit in 2 sessies, anders liggen de koekjes te dicht op elkaar.) Bak de koekjes in ongeveer 15 à 20 minuten bruin en gaar.

*Natuurlijk kun je de Goudse moppen ook uitsteken met een koekjesvormpje, dan zijn ze meer gelijkvormig.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *