Meatless Monday

Shakshuka van aubergines

Tony Kitous van Comptoir Libanais heeft mijn hart veroverd. Zijn nieuwste boek ‘Feest’ nodigt uit om uitgebreid te koken en gasten te verwennen, zoals hij zelf ook graag doet. (Lees nog even het verhaal van onze Anita Ootjers die hem ontmoette in zijn restaurant in Utrecht.)

Shakshuka uit kookboek Simple Food
Shakshuka van Sergio Herman

Dit recept van de Midden-Oosten klassieker ‘Shakshuka’ komt uit z’n boek. Hij maakt hem met aubergines en dat is net weer even anders. Weleens eerder Shakshuka gegeten? Ook topkok Sergio Herman is een liefhebber van dit gerecht en maakt hem vaak op de traditionele manier (dit is zijn recept!). Eveneens niet te versmaden. Maar deze versie is veel simpeler en minstens even lekker!

 Welke wijn bij Shakshuka van aubergines?

Deze shakshuka smaakt heerlijk puur en wat aards door de aubergines, maar is ook smeuïg en fris. Feta geeft een lift en komijn zorgt voor kruidigheid. Wil je wit drinken, kies dan voor Sauvignon Blanc. Die sluit goed aan op het frisse van de tomaat, en het kruidige van de munt. Wil je rood, dan is een nero d’Avola uit Sicilië altijd een goede match met aubergines. Maar ook een fruitige Valpolicella combineert hier uitstekend!

6 personen1 uur

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 3 aubergines, in plakjes van ½ cm dik
  • zout, zwarte peper
  • 1 rode ui, in ringen
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 8 grote (tros)tomaten, in stukjes
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 125 ml tomatensap
  • 6 eieren
  • 150 gram feta
  • 4 takjes bladpeterselie, grof gehakt
  • 2 takjes munt, grof gehakt

Stap 1

Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan of grillpan. Bestrooi de plakken aubergine met zout en peper. Bak ze in 2 of 3 porties aan elke kant 5 minuten tot ze goudkleurig en gaar zijn, schenk er extra olie bij als dat nodig is. Schep de plakjes op een bord.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 220 °C. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan of grote hapjespan. Fruit de ui 5 minuten, roer af en toe. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Schep de tomaat  en de komijn erdoor en bak 5 minuten op hoog vuur tot ze pulpachtig zijn. Schenk het tomatensap erbij en verhit nog 5 minuten zachtjes. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Stap 3

Vet een grote ovenschaal in. Leg de helft van de plakjes aubergine op de bodem. Verdeel de helft van de tomatensaus erover. Herhaal dit nog 1x. Druk met de achterkant van een lepel  6 kuiltjes in de saus en breek hier de eieren in. Verkruimel de feta er grof boven. Zet de schaal 8-10 minuten in de oven tot het eiwit gestold is. Bestrooi met peterselie en munt. Lekker met geroosterde pitabroodjes.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Comptoir Libanais - FeestTitel : Comptoir Libanais Feest
Auteur: Tony Kitous
Uitgever : Becht
ISBN : 97890 230 15864
Prijs : € 24,99

 

 

 

 

Binnenkort publiceren we ook de Palestijnse pastei uit dit boek! Stay tuned!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *