Culinaire wijnreis

Waarom Spaans Vallodolid een bezoek waard is!

Zin in een culinaire citytrip en hou je van Spanje, dan is een bezoek aan Vallodolid een regelrechte aanrader. Begin maart werd ik uitgenodigd door het Spaans verkeersbureau en de organisatie van International Wine Tourism Expo FINE om Valladolid en omgeving te bezoeken. Het bleek een schot in de roos, want dat levert een inspirerend overzicht met de leukste adressen!

 Vallodolid ligt in het noorden van Spanje, ca. 150 km boven Madrid. Het is de hoofdstad van de wijnregio Castilla & Leon. Een prachtige stad, centraal gelegen en een prachtig uitgangspunt om alle geweldige bodega’s en ruta del vinos te bezoeken.

Historisch Valladolid

De stad Valladolid is een heerlijke stad om een paar dagen te vertoeven en te bezoeken. Wat ik niet wist is dat er zoveel prachtige gebouwen zijn, omringd door een middeleeuwse stadsmuur. Bijzonder is het feit dat de rivier Duero is verplaatst, maar in feite nog steeds onder de stad ligt. De sfeer is heerlijk typisch Spaans, er valt heel veel te zien, en je bent meteen in het culinaire centrum van het noorden.

De kathedraal van Valladolid
De kathedraal van Valladolid

Vallodolid staat voor Food & Wine!

Uiteraard is in de stad zelf wijn (vino) een belangrijke factor. Al van oudsher wordt ook hier wijn gemaakt door monniken. De wijndomeinen van San Benito Monastery zijn wereldberoemd, evenals de Santa Cruz School.

Maar behalve al dit historisch cultureel erfgoed is ook de tapas cultuur hier springlevend. Er zijn verschillende zones in de stad waar de wijn&tapa-cultuur zegeviert. Hier moet je dus zijn voor zo’n typische Spaanse gastronomische tour. De meeste tapasbar vind je in deze buurten:

 • Puerta Meridional, Campo Grande
 • Rondom de historische marktplaats: Mercado del Campillo
 • Plaza de la Universidad
 • Plaza de las Brigidas Y San Benito
 • Rondom de Mercado del Val (opgeknapt in 1956)
 • Plaza Mayor; hier is de zona de vinos
Plaza Mayor in Valladolid
Plaza Mayor in Valladolid

Pinchos en tapas

Ben je op zoek naar de echte Spaanse traditionele atmosfeer, waar je je wijntje en tapa bestelt aan de bar, dan zijn de volgende adressen de beste optie. Deze drie tapasbars kan ik van harte aanbevelen. Ze liggen vlakbij de Plaza Mayor in een van de omringende kleine straatjes.

La Cotorra

Bij gastrobar La Cotorra ga je een tapaatje scoren op dinsdag. Want de specialiteit is hier de zogenaamde Tapa Tuesday. Elke dinsdag kun je hier een tapa van de dag bestellen tegen een voordelige prijs. Vooral heel populair bij jonge mensen en studenten.

La Cotorra
Calle Caridad, 2

 

La Tasquita

Om de hoek van La Cotorra vind je tapasbar La Tasquita met een authentieke sfeer. Hier kun je lekker even hangen aan de houten bar en maak je een gezellig praatje met de barman. We proefde hier de Solomillo Roquefort en de Tostado con Gamba’s. Volgens kenners de specialiteit van deze zaak. En zo is het! Anyway: ze waren heerlijk.

La Tasquita
Calle Caridad, 2

 

Restaurant Melêl

Tapa bij Melêl in Valladolid
Tapa gepresenteerd op een stukje krant

Op 5 minuten loopafstand van de plaza Mayor, tegenover de Cathedral van Valladolid, zit restaurant Melêl. Hier kun je fantastisch eten. De kaart is Spaans met een internationaal accent, zoals tataki Iberico, steak tartare de solomillo of banoffee taart. De entourage is elegant en modern met achterin de zaak een grote wijnkast. Ze krijgen een 4.3 op Google.

Melêl
Calle Carribas 8

 

Mercado del Val niet overslaan

Ben je een echte foodie, dan is een bezoek aan de Mercado del Val een absolute must. Het is een historisch gebouw dat omgebouwd is tot een grote overdekte foodhal. Je vindt hier van alles en nog wat, van groentehandelaren tot visboeren en slagers. Afgewisseld door leuke kleine restaurantjes.

Mercado del Val
Calle Sandoval

Mercado del Val in Valladolid
Mercado del Val is volledig gerestaureerd

Vijf wijnroutes in Castilla Y León

Wil je stad ontvluchten dan is Valladolid ook een mooi uitgangspunt voor de diverse wijnroutes (ruta del vinos) rondom deze stad. Je kunt kiezen tussen:

 1. Ruta por la Ribera del Duero
 2. Ruta por la Rueda
 3. Ruta por la Cigales
 4. Ruta pot la Toro
 5. Ruta por la Léon

Tijdens onze persreis volgden we de magnifieke ruta Ribera del Duero en bezochten diverse prachtige wijnbedrijven en luxueuze 5-sterren wijnhotels. Meer weten? Lees hier dan mijn verhaal.

Voel je je verleid en aangesproken? Dan is nu tijd om af te reizen naar deze nog relatief onbekende Spaanse stad in het noordwesten van Spanje. Ik wens jullie alvast heel veel plezier. En laat maar weten (hieronder) of dat is bevallen.

Met dank aan FINE, the International Wine Tourism Fair, een gespecialiseerde B2B-beurs die voor derde keer plaats heeft gevonden in Vallodolid. Op de beurs is van alles te vinden rondom wijn toerisme met de focus op Castilla y León.

Valladolid Wine Expo