Koken met Jeroen Bosch

Boek: Puntneuzen en kersenpitten

Inmiddels kent iedereen Jeroen Bosch. Want 2016 is hét jaar van deze bijzondere kunstenaar. Allereerst natuurlijk vanwege de grote tentoonstelling in ’s-Hertogenbosch, die al weer is afgelopen. Maar ook vanwege tal van andere initiatieven die het 500-ste sterfjaar van de schilder markeren. Vorige week werd het boek Puntneuzen en kersenpitten’ gelanceerd; een prachtig vormgegeven boek met korte verhalen, recepten en wijnsuggesties gebaseerd op de werken van de schilder Jeroen Bosch.

Op de schilderijen van Bosch zijn etenswaren nooit ver weg. En ook de drank wordt niet vergeten. Van sappige worsten en rijk gevulde varkenskoppen tot geroosterde vissen en kruiken vol wijn. Deze beelden en de personages die het werk van Bosch bevolken, vormen de basis voor ruim twintig korte verhalen van meesterverteller Jeroen Thijssen. Ieder verhaal werd door culinair historica Lizet Kruyff rijkelijk voorzien van recepten en achtergrondinformatie. Zelf mocht ik de wijnen en het drinkgerei toelichten. Het resultaat is het prachtig vormgegeven boek Puntenneuzen en kersenpitten. Verhalen en recepten uit de keuken van Jeroen Bosch, dat op 16 september officieel gelanceerd is. Die lancering vond plaats in het Groot Tuighuis in ’s-Hertogenbosch, midden tussen de voorwerpen die rond 1500 gebruikt zijn om de maaltijd op te dienen, te koken en een drinkgelag mee te houden.

Wijn & Jeroen Bosch

Jeroen Bosch groeide op in het bruisende, vijftiende-eeuwse ’s-Hertogenbosch.  Een stad waarover heel wat te vertellen valt op culinair gebied, dankzij archeologische vondsten, kunsthistorisch onderzoek en andere historische bronnen. Voor het boek werd dan ook samengewerkt met onder andere de archeologen van de stad. ’s-Hertogenbosch stond ook bekend als een prima plek om wijn te drinken. Om die vele kanunniken van de St. Jan van hun natje te voorzien, werden er heel wat vaten aangevoerd. Rijnwijn uit Dordrecht of rechtstreeks uit Keulen. Franse wijnen uit de Poitou en de Gascogne via Antwerpen en Middelburg. Rode ‘Beaune’ uit Bourgondië. Zoete wijnen die de Venetianen produceerden in de Griekse archipel of die uit Spanje kwamen: het was er allemaal te koop én te drinken. En dan waren er nog de luxe kruidendranken, clareyt en hypocras. Als je daarvan een kannetje wilde hebben, ging je naar de apotheker, voor de kruiden of voor de kant-en-klare wijnen. Hoe meer specerijen erin zaten, hoe rijker je wel leek te zijn. Status, dat gaf het je als je hypocras schonk. Want specerijen waren (nog) relatief duur, en lang niet iedereen kon zich die veroorloven. Erbij dan een schaaltje noten of zoetigheden. Jeroen en zijn vrienden en familieleden hadden op wijngebied keuzes genoeg!

Meer weten over het eten en drinken rond 1500? De verhalen van Jeroen Thijssen lezen heerlijk weg, en je waant je al snel in de middeleeuwse straatjes rondom de Markt of de St. Jan. Een aanrader!

HOE BESTELLEN? DAT KAN HIER:

Titel                 : Puntenneuzen en kersenpitten
Auteur           : Jeroen Thijssen en Lizet Kruyff
Uitgever        : Uitgeverij Loopvis
ISBN                : 978 94 92206 23 7
Prijs                 : € 27,50

 

Op de hoogte blijven van de laatste culinaire nieuwtjes? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *