De Souk

Lekker Libanees

De een mag geen noten, de ander is niet zo dol op gekookte aardappels en weer een ander lust niet alle soorten groente. Het is dus altijd een uitdaging in ons gezin om iets op tafel te zetten waar iedereen blij van wordt. Sinds jaar en dag nemen we onze toevlucht tot ‘schaaltjeseten’: we zetten de tafel vol met allerlei schaaltjes met gerechten en je kiest wat je wilt. Ook handig als er mensen komen eten. Het kookboek ‘De Souk’ van Salma Hage sluit hier perfect op aan. Daarnaast houdt iedereen in ons gezin van de Libanese keuken (Midden-Oosten) door de vaak verrassende combinaties van smaken.

Dikke kookbijbel

Deze dikke kookbijbel van de Libanese keuken bevat ruim vijfhonderd losse gerechten, zoals labneh, kibbeh en bulgur. Geschreven door de Libanese kok Selma Hage. Zij groeide op in Mazraat Et Toufah (‘Appelgehucht’), in de bergen van de Kadishavallei in Noord-Libanon. Haar grootmoeder, schoonmoeder, moeder en schoonzusjes hebben haar de finesses van de Libanese keuken geleerd, zoals die van generatie op generatie worden overgedragen. ‘De Souk’ bevat niet alleen haar recepten, maar ook die van een aantal Libanese chefkoks. Het boek ziet er ook nog eens heel mooi uit, alleen al door het papier dat aan de zijkant gekarteld is. De ingrediënten zijn over het algemeen goed verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Turkse supermarkten.

Uitgeprobeerd Labneh en Kibbeh

In de inleiding van het boek staat dat een Libanese maaltijd bestaat uit onder andere labneh, baba ganoush, tafelzuren en kibbeh. Het dessert bestaat vaak uit een schaal met fruit, al dan niet gecombineerd met zoete gerechten als baklava.

Zoete aardappel kibbehWe hebben zo’n uitgebreide Libanese maaltijd gemaakt. Wat kwam er op tafel?

Labneh is hangop van yoghurt met specerijen, zoals zout, peper en paprikapoeder. Baba ganoush is eveneens een dip, gemaakt van geroosterde aubergines, tahin ( een pasta gemaakt van sesamzaad) en citroen. Als tafelzuur kozen we een puree van gegrilde paprika met sinaasappelsap en -rasp. De combinatie van gegrilde paprika met sinaasappel is verrassend lekker. Van de saffraan proefde ik weinig. Als je geen zin hebt om zelf paprika’s te grillen en te pellen, kun je natuurlijk ook een pot gegrilde paprika’s kopen!

Kibbeh is vaak een gerecht met (rauw) gehakt, maar wij kozen voor een versie met zoete aardappel, mozzarella en zongedroogde tomaat. Het duurt een uur om de aardappels te poffen; daarna moet de kibbeh zelf een uur in de oven; je moet dus wel wat tijd uittrekken voor het bereiden van het gerecht. Het eindresultaat mag er zijn; de combinatie van aardappel met bulgur is wat machtig, maar wel geslaagd!

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort (maandag) komt het recept van Kibbeh van zoete aardappel online!

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover De SoukTitel:                     De Souk
Auteur                 Selma Hage
Uitgever             Unieboek/Het Spectrum
ISBN nummer   978 09 000 32193 3
Prijs                      € 35,-