Zoals je vorige week kon lezen; ik ben grote fan van het kookboek ‘De Souk’ van Salma Hage. Wat een prachtig boek is dat! Het bevat ruim vijfhonderd recepten uit de Libanese keuken. Een populair gerecht in deze keuken is kibbeh, dat over het algemeen bestaat uit bulgur en vlees. Zo staan in het boek recepten met kip en met lamsvlees. Er zijn ook vegetarische varianten, bijvoorbeeld met pompoen of met aardappel en walnoten. Wij kozen voor deze versie met zoete aardappel, mozzarella en zongedroogde tomaat.
Welke wijn bij Kibbeh van zoete aardappel?
Het gerecht is stevige bite met zowel zoete als wat frisse smaken. Een rijpe rode wijn ligt voor de hand. Bijvoorbeeld de rosso uit Sardinië of een zachte niet te zware merlot.
4 personen | 2 uur |
Ingrediënten
- 1 kg zoete aardappels
- 1 ui, fijngehakt
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel peper
- 2 theelepel zout
- 4 eetlepels bloem
- 350 gram bulgur
- 250 gram mozzarella, geraspt
- 100 gram zongedroogde tomaten, geweekt, uitgelekt en in stukjes gehakt
- 1 hand vol verse basilicum, fijngehakt
- 1 hand vol verse peterselie, fijngehakt
- Olijfolie
- Extra: taartvorm van ɸ 30 cm
Stap 1
Verhit de oven tot 200 °C. Week de bulgur ca. 10 minuten in water, doe het dan in een theedoek en druk er zoveel mogelijk water uit.
Prik de zoete aardappelen overal in met een vork en pof ze zo’n 45-60 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Haal ze uit de oven en laat ze wat afkoelen. Snijd ze doormidden en schep het vruchtvlees in een kom. Meng er ui, paprikapoeder, peper, zout, bloem, bulgur, mozzarella, zongedroogde tomaten, basilicum en peterselie door.
Stap 2
Kwast een ronde taartvorm van ɸ 30 cm in met olie. Doe het mengsel over in de voorbereide vorm en druk het stevig aan. Kerf de bovenkant in zodanig dat er acht porties zijn gemarkeerd en maak in het midden een gat van 2 cm. Sprenkel wat olijfolie over de kibbeh en zet hem één uur in de oven. Haal hem uit de oven en laat hem afkoelen voordat je hem snijdt. Lekker met labneh en rode paprikapuree.
Puree van rode paprika
Ingrediënten:
- geraspte schil en het sap van 1 sinaasappel
- plukje saffraandraadjes
- 6 rode puntpaprika’s
- 10 tenen knoflook (ongepeld)
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels suiker
- 2 theelepels zeezout
- 2 theelepels peper
Bereiden: Verhit de oven tot 200°C. Giet het sinaasappelsap in een kom, doe er de rasp bij en laat de saffraandraadjes erin weken. Leg intussen paprika’s en knoflook in een braadslee, giet de olie erover en hussel goed. Duw de knoflooktenen onder de paprika’s zodat ze niet uitdrogen. Braad alles 20 minuten tot de paprika’s geblakerd en de knoflooktenen zacht zijn. Haal de braadslee uit de oven en laat een tijdje afkoelen. Pel de schil van de paprika’s en de tenen knoflook. Doe de paprika’s, knoflook, olijfolie, sinaasappelmengsel, suiker, zout en peper en mix alles met een keukenmachine of blender tot een gladde puree. Doe de puree over in een pan en laat deze ongeveer 20 minuten inkoken. Laat de puree afkoelen. Deze kan meteen gebruikt worden, of bewaard worden in een gesteriliseerde pot. Vul de pot niet verder dan tot 5 mm onder de rand en dek de puree af met een laagje olijfolie. Sluit de pot hermetisch af en bewaar de puree op een koele, donkere plek.
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: De Souk
Auteur Selma Hage
Uitgever Unieboek/Het Spectrum
ISBN nummer 978 09 000 32193 3
Prijs € 30,-
Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!