Janneke Philippi

Zó lekker kan simpel koken zijn

Er zijn kookboekauteurs van wie je elk kookboek wel wilt hebben. En ja. Yotam Ottolenghi, vooral bekend van zijn eerste (vegetarische) kookboek Plenty, is er zo een. Maar vergis je niet! Ook in eigen land hebben we regelrechte parels en culinair journalist Janneke Philippi is er één van. Samen met haar man Serge, fotograaf en art director, heeft zij inmiddels ruim 40 kookboeken in opdracht gemaakt en onder eigen naam verschenen tot nu toe 7 kookboeken waarvan de titel ‘Heerlijk simpel’ de jongste loot aan de stam is.

Kloppende recepten

Alle kookboeken van Janneke hebben gemeen dat de recepten uitnodigen tot koken. En wat het allerbelangrijkste is: ze kloppen! Want geef recepten de kost die er prachtig en smakelijk uitzien, maar waarvan de uitwerking dik te wensen overlaat. En hoe fijn is het dat de foto’s van de gerechten in de kookboeken van Janneke precies kloppen met wat jij in jouw eigen huis op tafel zet. Dat is lekker kokkerellen!

Aan de kook

Het kookboek Heerlijk simpel geeft ruim 100 recepten voor ieder moment van de dag opgedeeld in de volgende hoofdstukken: Lunch, Koffie, Borrel, Vooraf, Diner en Dessert. De receptuur is helder en transparant beschreven, Janneke neemt je stapsgewijs aan de hand en geeft daar waar van toepassing praktische tips. Ook handig: er worden bereidingstijden aangegeven, zodat je weet hoe lang je bezig bent met het maken van een gerecht. We steken thuis de handen uit de mouwen en gaan gehaktballetjes met bacon, chardonnay, mascarpone en dille maken. Je mengt 500 gram rundergehakt met 1 ei, 4 eetlepels paneermeel, zout en peper en lekker veel verse gehakte dille. Janneke raadt 3 eetlepels aan en dat kunnen je balletjes prima hebben, want dat geeft precies dat lekkere beetje Scandinavische smaakje. Je bakt de balletjes rondom bruin in 2 eetlepels olijfolie en terwijl je af en toe aan de pan schudt, pel en snipper je 2 tenen knoflook (minder kan ook) en snijdt 5 of 6 plakjes bacon (of ontbijtspek) fijn. Neem de balletjes uit de pan en bak de bacon knapperig. Knoflook erdoor scheppen, 1 deciliter witte wijn erbij (chardonnay maar kan ook een andere droge witte wijn zijn) en balletjes erdoor roeren. Nu komt het erop aan: je roert 125 gram mascarpone los met wat van het bakvet en dat mengsel schenk je in de pan. Let op! Laat de saus niet meer koken want dan bestaat de kans op schiften en dat wil je niet. Voorzichtig doorwarmen dus en op smaak brengen met nog 1 eetlepel dille en wat peper. Wij aten het met verse lintpasta van de supermarkt en een grote schaal groene sla. Jammie!

Samenvattend

Janneke kreeg vaak de vraag hoe zij toch steeds zulke goed maakbare en smaakrijke recepten kan schrijven en of ze echt zo simpel te bereiden zijn. Dat was voor haar en Serge reden om er een kookboek aan te wijden met als titel Heerlijk simpel. Voor elke dag en elk moment van de dag (uitgezonderd ontbijt want Janneke houdt van lekker ontbijten maar niet van ontbijtrecepten maken) geeft zij makkelijke, uitnodigende recepten met net dat verrassende element waardoor ze niet alledaags zijn. Janneke zelf raadt aan het  shortbread met anijs te maken, dat bij haar niet langer dan een dag op de broodplank blijft liggen. We zitten al op de fiets om boodschappen te doen!

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Heerlijk SimpelTitel:              Heerlijk simpel 
Auteur                  Janneke Philippi
Uitgever       Fontaine Uitgevers
ISBN nummer        9789059567597
Prijs           € 24,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. Binnenkort komen de recepten Sambal Goreng Boontjes en Mac ’n’ Cheese online!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *