East by West

Ayurveda volgens Jasmine Hemsley

De zussen Melissa en Jasmine Hemsley hebben een blog over eten (www.hemsleyandhemsley.com) en delen hun recepten via de website van de Britse Vogue. Ook adviseren ze bekende Britten op het gebied van voeding en hebben ze een tv-serie. Verder schreven ze samen het kookboek ‘Hemsley Hemsley. De kunst om goed te eten’. Ze werken niet alleen als koppel, maar volgen ook hun eigen pad: Melissa is bezig met het opnemen van podcasts en schreef ‘Eat Happy’ (zie aardbeientaart en kip uit de oven) en Jasmine schreef ‘East by West’

Wat is ayurveda?

Ayurveda is een eeuwenoude filosofie en levenswijze afkomstig uit India met één heel simpel doel: gelukkig zijn. En gelukkig zijn betekent gezond zijn. Jasmine is in haar boek uitgegaan van deze beginselen van de ayurveda. In deze leer worden voedingsproducten ingedeeld op grond van hun kwaliteiten (guna’s) en smaak (rasa). Kwaliteiten zijn zwaar, licht, droog, vettig, heet en koud. Smaken zijn zoet, zuur, zoutig, bitter, scherp en wrang.
Ook wordt onderscheid gemaakt tussen drie basiskrachten, dosha’s genoemd: vata, pitta en kapha. Deze bestaan uit combinaties van elementen. Vata bestaat uit lucht en ruimte, pitta uit vuur en water en kapha uit water en aarde.

Volgens de ayurveda is iemand in balans zodra zijn huidige dosha’s in evenwicht zijn met zijn dosha’s op het moment dat hij geboren werd. In de ayurveda is de beste maaltijd er een waarin alle smaken aanwezig zijn. Afhankelijk van je dosha varieer je in de verhouding van de verschillende smaken.

Praktische gids

Jasmine Hemsley legt in het hoofdstuk ‘Hoe dit boek te gebruiken’ uit:

Portret Jasmine HemsleyHet is mijn missie om je met East by West in contact te brengen met de ayurvedische weg en je meer inzicht te geven in haar grondbeginselen en stijlen. Bijvoorbeeld waarom je melk en suiker, die de verschoppelingen zijn geworden van de moderne gezondheidsfilosofieën, goed en voedzaam kunnen zijn in hun oorspronkelijke vorm, mits goed bereid. En waarom dierlijk voedsel, zoals van botten getrokken bouillon, volgens de klassieke ayurveda een plek verdient in ons dieet. Dit boek is ook een praktische gids om de oosterse filosofie toegankelijker voor je te maken; een gids die de lezer meeneemt op een reis om gezondheidsprincipes te leren van een cultuur die totaal verschilt van de onze en rijk is aan spirituele wijsheid uit de oudheid.”

Het boek begint met uitleg over ayurveda en over de ayurvedische provisiekast. In die kast horen bijvoorbeeld bonen, tarwe, granen, zaden en kruiden. De recepten zijn ingedeeld in de hoofdstukken: Ochtendmelk, Parana ontbijten, Zoete traktaties, Lichte lassi’s, Paktischotels, Soepen en stoofschotels, Feestgerechten, Snacks en bijgerechten, De apotheek (met bijvoorbeeld een recept voor rozemarijnthee, die je helpt om je te concentreren) en How to (met aanwijzingen voor het roosteren van kruiden en het trekken van bouillon uit botten).

Uitgeprobeerd

Wij maakten een recept uit het hoofdstuk Parana ontbijten, namelijk voor muffins met kastanjemeel en wortel. Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius. Meng 115 gram kastanjemeel (onder andere te koop bij de natuurwinkel), 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel kaneel en een snuf zout in een grote kom. Meng in een andere kom vijf middelgrote eieren, 2 centimeter verse geraspte gember, 2 grofgehakte middelgrote wortelen en 5 eetlepels boter. Giet de natte ingrediënten bij de droge en roer rustig door. Muffins met kastanjesVerdeel het beslag over zes muffinvormen en strooi er pompoenpitten over. Bak de muffins in ongeveer 20 minuten. Laat ze afkoelen voor je ze opdient.

 

Onder het recept staan tips voor de drie verschillende doshas. Zo kunnen ‘vata-mensen’ de muffins combineren met gemberthee, ‘pitta-mensen’ met venkelthee en ‘kapha-mensen’ met zwarte thee.
Ik heb niet kunnen vinden waar ‘parana’ voor staat en dat is meteen het nadeel van het boek: er worden soms begrippen uit de ayurveda gebruikt die niet worden uitgelegd. Buiten dat is het een interessant boek voor wie ayurvedisch wil (leren) koken. En de muffins vielen in de smaak; man en kinderen konden niet geloven dat er geen suiker in zat!

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: East by West
Auteur: Jasmine Hemsley
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021568454
Prijs: € 29,99

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

credit foto: Nick Hopper