Vega & duurzaam

De Dankbare Keuken van eco retreat Mundekulla

Het nieuwe kookboek ‘De Dankbare Keuken’ bracht mij terug naar Zweden. Met een smile denk ik aan een zomer in Småland met twee peuters in het land van Pippi. De bossen, talloze meren en pittoreske Zweedse stuga’s. De plek waar Stefanie Verstift haar draai heeft gevonden als chef in de keuken van eco retreat Mundekulla. Na het lezen van dit boek wil ik het liefst vandaag nog weg voor een retraite. Weg uit de hectiek van inmiddels puberende dochters en genieten van stilte, schoonheid en al het overheerlijke eten uit de keuken van Stefanie.

 

Mundekulla House uit de dankbare keuken
Mundekulla House in Zweden

‘Liefde voor eten, bouwt bruggen tussen landen en culturen’

Stefanie schrijft adembenemend over haar Zweedse avontuur sinds ze Nederland heeft verlaten. Ze stortte zich in een nieuwe uitdaging als chef bij een geliefd retraitecentrum in het zuiden van Zweden midden in de bossen van Mundekulla.

Stefanie Verstift, schrijfster De dankbare Keuken
Stefanie Verstift, schrijfster De dankbare Keuken

Een Falurood huis dat verworden is tot een duurzame plek voor persoonlijke ontwikkeling, creativiteit en bezinning voor mensen vanuit de hele wereld. In de inleiding schrijft ze dat ze hoopt dat het boek niet alleen je lichaam maar ook je creativiteit voedt en dat is wat mij betreft goed gelukt.

Bekroond boek

Wekelijks staan bij mij thuis vegetarische gerechten op het menu. Ik kan je verzekeren met de recepten uit dit boek mis je vlees en vis niet. Afwisselende maaltijden, helder en overzichtelijk beschreven. Veel sfeervolle foto’s waarbij je de liefde voelt voor duurzaamheid en creativiteit. Ingrediënten overzichtelijk benoemd en bij ieder gerecht een persoonlijke tekst. Afsluitend met tips voor de variatie- en/of serveersuggesties. Je beleeft en proeft Zweden door de verhalen en gerechten heen. Dit kookboek is uitgeroepen tot het beste Hotel Cookbook in the World en vega kookboek van het jaar in Zweden. In Nederland was De Dankbare Keuken genomineerd voor de titel Kookboek van het jaar 2021. (Lees hier er meer over).

We gooien niks weg

Wij verwarmden ons aan de overheerlijke pindastoofschotel, uitgebalanceerd qua smaak in zoet, zuur en zout. Onder het motto ‘we gooien niks weg’, maakte ik van de restjes een voortreffelijke pindasoep. De bloemkoolsteak met zongedroogde tomaten en kappertjes serveerde ik als onderdeel van een buffet. Zelfs de bladeren van de bloemkool zijn om te smullen. De vegan mayonaises zijn een aanrader om eindeloos mee te experimenteren. Dit is een boek waaruit ik nog veel recepten zal uitproberen.

Carrot Tzatziki uit kookboek De dankbare Keuken
Carrot Tzatziki, recept uit kookboek De dankbare Keuken

Conclusie

De term circulaire gastronomie in dit boek heeft mij in de greep genomen. Een mooie visie op duurzaamheid in de keuken om zo een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Je haalt meer uit de ingrediënten en het liefst lokaal, biologisch of uit eigen tuin. Je vermijdt zoveel mogelijk vervuiling en afval. Alle beetjes helpen.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Dankbare KeukenTitel : De Dankbare Keuken
Auteur : Stephanie Verstift
Uitgever : Uitgeverij Brandt
ISBN : 978 94 93095 724
Prijs : € 30,00

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer