Armeluiseten

Goedkope kost van Sylvia

Pas lachte ik zo hard om de columns van Sylvia Witteman dat de kinderen er wakker van werden. Ik móest dan ook haar nieuwe kookboek hebben. Het heet ‘Armeluiseten’ en heeft als ondertitel ‘Goed en goedkoop eten voor nestverlaters, krenten en baliekluivers’. Het boek bevat wijntips van Nicolaas Klei.

In de inleiding schrijft Sylvia Witteman op de haar kenmerkende humoristische manier over waarom ze het boekje heeft geschreven. Toen haar dochter het huis uit ging en ze haar steeds tips moest geven via WhatsApp over hoe je gebakken rijst maakt en hoeveel jalapeñopepers er in groene saus moeten, bedacht ze dat ze er net zo goed een boekje van kon maken. “Niet alleen voor mijn dochter, die weinig geld heeft en veel zin in lekker eten, maar voor iedereen die goedkoop en lekker wil koken. Dat is helemaal niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe.”

Groene saus

De in de inleiding genoemde  groene saus staat in het boek. Het is een combinatie van een pot mayonaise, twee tenen verse knoflook, een beetje limoensap en een paar jalapeñopepers. Dit alles maak je tot een saus met de staafmixer. Vervolgens mix je er een handvol korianderblaadjes bij. Hoeveel pepers je er door moet doen, is een kwestie van proeven; de ene peper is de andere niet. De saus combineert goed met kip. Je marineert drumsticks nemen of een hele kip in een mix van 4 eetlepels lichte sojasaus, een paar tenen knoflook, 2 klontjes suiker, 1 koffielepel zout, 1 koffielepel korianderpoeder, 1 koffielepel oregano, 1 theelepel komijnpoeder, 4 eetlepels limoensap, een scheut zonnebloemolie en een theelepel rode-pepervlokken. “Marineren gaat makkelijk in een schone plastic (boodschappen)zak. Doe de drumsticks erin, giet de saus erbij, hussel alles goed door en leg de zak (in een kom, want soms lekken ze) in de ijskast. Elke paar uur nog even omschudden bevordert gelijkmatig marineren. Braden: laat de drumsticks uitlekken en leg ze op de bakplaat van een oven (bakpapier scheelt schoonmaken). Braad ze een uurtje op 180 graden. Keer ze regelmatig om.”

Liebfraumilch

De tips in het boek zijn verdeeld over de hoofdstukken Rijst, Aardappels, Pasta en pizza, Soep, Eieren, Kip en vlees, vis, Groente, Toetjes, Spullen en Voorraad. Het laatste hoofdstuk ‘Liebfraumilch in kristal’ bevat wijnadvies van Nicolaas Klei. Samengevat: vieze wijn, dat is pas duur, want zonde van het geld. En: “Er zijn in ons dorstig vaderland enkele onbaatzuchtige lieden die onverschrokken hun lever opofferen om na het proeven van ontelbare flessen jou in kranten, tijdschriften en handzame jaarlijkse gidsjes te kunnen melden wat de allerlekkerste wijnen zijn.”

Mening

‘Armeluiseten’ is een handzaam en handig boek met goede tips. Op een laconieke manier beschreven die mij erg aanspreekt. Wat voorbeelden: “Ieder mens verdient een rijstkoker. Zo’n ding kost 20 euro en het is werkelijk een feest. Er zit een maatbekertje bij dat je onmiddellijk kwijtraakt, maar dat maakt niet uit. Je giet water bij de rijst tot het één vingerkootje boven de rijst staat en dan komt het vanzelf goed.” “Koop geen modieuze superfoods als kokosolie, chiazaad, gojibessen, tarwegras, acerola en andere flauwekul (…). Wie goed eet heeft geen superfoods nodig, en wie slecht eet trouwens ook niet: het is heel simpel – zoveel mogelijk verschillende dingen eten, maar je niet volproppen.” “Hardcore veganisten moeten maar iets klooien met sojaroom.” Dat geeft een idee van voor wie het een uitermate geschikt boek is en voor wie niet, zullen we maar zeggen!

Cover ArmeluisetenBestellen? Dat kan hier:

Titel: Armeluiseten
Uitgever: Nijgh & van Ditmar
ISBN: 9789038804156
Prijs: € 9,99

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Fotocredit: Sylvia Witteman(c)Brenda van Leeuwen RV

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *