Gone Fishing

Stijlvol viskookboek

Heerlijk al die prijsuitreikingen! Zo ook die van ‘Kookboek van het jaar’. Onlangs werden weer zes boeken op de shortlist gezet om deze titel in de wacht te slepen voor 2016. Een van de genomineerden is Gone Fishing van de Deense chef-kok en culinair columnist Mikkel Karstad. Een mooi boek met een luxe harde kaft en een typisch Scandinavische uitstraling. 

Het kookboek

Mikkel Karstad is bekend als adviseur van Claus Meyer van restaurant NOMA in Kopenhagen (jarenlang beoordeeld als beste restaurant ter wereld) en presenteerde deze maand zijn boek in het Hollandse IJmuiden op uitnodiging van het Nederlands Visbureau in samenwerking met de uitgeverij. Hij is een voornaam vertegenwoordiger van de New Nordic Kitchen. Het viskookboek Gone Fishing is, na een eerste Deense editie,  onlangs vertaald in het Nederlands. Immers, de gebruikte vissoorten uit de Noordzee zijn ook in Nederland goed verkrijgbaar. Mikkel Karstad neemt je in dit boek mee op een culinaire visreis in Scandinavië en verzamelde tachtig heerlijke recepten.

Uitgeprobeerd

Het boek bevat achterin een duidelijke Viskalender waarop je kunt zien welke soorten vis wanneer goed te verkrijgen zijn (hoogseizoen) en welke soorten wanneer beschermd zijn. In eerste instantie koos ik voor een recept met rogvleugel, maar dat was bij mijn vishandel niet verkrijgbaar, terwijl het najaar toch hoogseizoen is voor de rog. Toen maar overgegaan op een heerlijk recept met schol: Gebakken scholfilet met bloemkool en dille. Uiterst makkelijk te maken maar zeer smaakvol. De bloemkool wordt samen met de dille kort gebakken in wat olijfolie en voorzien van zout en versgemalen peper. De scholfilets worden door de (rogge)bloem gewenteld en bestrooid met zout en peper, hierna worden ze kort gebakken in een mengsel van olijfolie en boter tot ze van buiten goudbruin zijn maar van binnen nog sappig. Naast de gebakken bloemkool wordt de schol geserveerd met enkele hele dunne plakjes gesneden rauwe bloemkool en met wat citroenrasp en –sap en wat boter uit de pan. Een heerlijk gerecht. Ga ik zeker nog eens maken. Opvallend is dat bij veel visrecepten uit dit boek slechts lekker brood wordt geadviseerd als bijgerecht.

Mening

Gone Fishing is waanzinnig mooi vormgegeven en de foto’s zijn van een verstilde eenvoud. Het boek bevat zelfs compleet blanco pagina’s, wat de uitstraling van het boek kracht bijzet. Mikkel biedt recepten van bekende maar ook onbekende vissoorten. De gerechten in het boek zijn eenvoudig van opzet. Naast de visgerechten is er o.a. ook nog plaats voor een lekkere appel-kaneelcake en warm vlierbessensap (voor tijdens de mosseltocht!). Ook de bereidingen zijn basic: schol in een krant bereid op een houtvuurtje, bisque van Noordzeekrab, gezouten makreel en gegrilde langoustines. Je zou de geuren van deze gerechten willen ruiken. Of je anorak en je kaplaarzen aan willen trekken om op het strand boven een vuurtje brood op een stokje te gaan maken… (zie pagina 20). Mooi cadeau voor de visliefhebber!

 

Cover Gone FishingBestellen? Dat kan hier:

Titel : Gone Fishing
Auteur: Mikkel Karstad
Uitgever : Aerial Media Company
ISBN : 9789402601541
Prijs : € 29,95

 

 

 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *