Koken bij Vineum

Het Cooqing-experiment

Weleens van Cooqing gehoord? Dit is een gloednieuw concept waarbij hobbykoks en restaurants samenwerken. Kort samengevat: hobbykok kiest een restaurant en gaat samen met hun chefkok koken voor al haar of zijn vrienden.

Via internet kwam ik op hun internetsite terecht. En ik was meteen verkocht. Het leek mij heel leuk om hier ook aan mee te doen. Dus zo gezegd, zo gedaan; ik ging koken bij restaurant Vineum. Inmiddels is het experiment achter de rug en Cooqing heeft een filmpje gemaakt van mijn dag. Kijk ( en lees) hoe dat in zijn werk gaat…

Op 1 september ben ik gaan koken met chef Sander Heemstra en zijn brigade van restaurant Vineum, een van mijn favoriete restaurants in Rotterdam. Ik kende eigenaar David van Steenderen al langer, eigenlijk sinds de oprichting van I Love Food & Wine, omdat we Vineum als locatie hebben gebruikt om onze schrijvers te fotograferen.

Volgeboekt

Vanaf juni tot en met augustus had ik de tijd om mijn familie, vrienden en kennissen op te trommelen om te komen eten op de uitgekozen datum. En dat was natuurlijk helemaal geen probleem, de reserveringen stroomden binnen en de hele zaak was in een mum van tijd fully booked. Uiteraard was edereen zeer benieuwd naar mijn escapades in de restaurantkeuken. We kookten een viergangendiner, uiteraard met bijpassende wijn. Die wijn heb ik ,samen met David, uitgezocht en doorgeproefd; het eindresultaat bleek bij iedereen in de smaak te vallen.

Zwaardvis met gegrilde gamba
Zwaardvis met gegrilde gamba

Wat was het COOQING-menu?

  • Tartaar van zwaardvis met avocadocrème, krokante gamba en grapefruit
  • Scholfilet met saffraanaardappeltjes en bouillabaissesaus
  • Bavette met madeira-jus en pompoen
  • Red Velvet taartje

Korte terugblik

Even een kijkje achter de schermen van mijn Cooqingdag.

Om 11 uur komt iedereen binnenlopen. We starten met een kop koffie en dan in het tijd om ons om te kleden. Als hobbykok bezit ik geen kokskleding, maar gelukkig is er wel een koksjasje te leen.  Samen met het team (chefkok Sander, souschef Stef en de leerling-koks Roos en Simon) zijn we de hele dag druk in de weer met de voorbereidingen; van gamba’s pellen, schoonmaken en paneren, garnituren snijden, vis fileren tot taartjes bakken,  te veel om op te noemen. Tussendoor eten we staand een sandwich, en om vijf uur gaan we aan tafel voor de personeelsmaaltijd.

Jolande kookt bij VineumZodra de gasten binnenkomen begint het echte werk. Voor elke gang worden de borden klaargezet in de warmtekast. Per tafel worden de borden opgemaakt; we werken in een treintje als een lopende band. Iedereen legt iets op het bord. Dan gaan de borden (per tafel) in de lift, en klaar is kees. Even keert de rust in de keuken, totdat de volgende gang aan de beurt is. Dan laait de spanning weer op, in sneltreinvaart komt alles weer op de borden, iedereen is gefocust en werkt geconcentreerd als een klein radertje in het grote tandwiel. Wow, na zo’n dag in de keuken, krijg je nog meer respect voor al dat werk in de keuken, hun culinaire kennis en ervaring, de betrokkenheid en passie waarmee wordt gewerkt. Chapeau! Het leven van een kok gaat niet over rozen; dat is duidelijk!
Aan het eind van de avond krijgen we een welverdiend applaus. Het was een onvergetelijke ervaring.

Thuiskok opgelet

Wil je thuis nog eens nagenieten van mijn Cooqingdiner? Alle recepten komen de komende dagen online. Uiteraard aangepast voor de thuiskok met ingrediënten die te koop zijn in de supermarkt. Ook het bijpassende wijnarrangement laten we even passeren (.a.s vrijdag). Je kunt de wijn bij Van Steenderen Wines bestellen. Lezers van I Love Food & Wine ontvangen 10% korting!

 

Benieuwd? Houd mijn nieuwsbrief in de gaten.

logo Cooqing

4 reacties op “Het Cooqing-experiment”

  1. Hartstikke leuk! Jammer dat we niet in de buurt waren…. ofschoon Piemonte geen straf was….. volgende keer zijn we erbij…. ? Frans en Hilda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *