Meatless Monday

Salade van voorjaarsgroenten

Mooie voorjaarsgroenten; een lust voor het oog. Maar nog beter; verleidelijk lekker in zo’n prachtige salade van voorjaarsgroenten als  jonge worteltjes, verse doperwten en tuinbonen, radijs, asperges en waterkers.

Deze lichte maaltijdsalade is afkomstig uit het kookboekje Easy Sla van Ida de Haart. Zij is mede-eigenaar van de succesvolle saladbar SLA met filialen in de grote steden. Ida ontwikkelt en bedenkt de recepten. En deze voorjaarsalade is er een van. 

Ida zegt over haar recept: “Als je een moestuin hebt, kun je je eerste oogst gebruiken om deze lichte lenteachtige salade te maken. Lauwwarm is hij het lekkerst”. Wij zijn van mening dat de salade vooral bijzonder wordt door de zelfgemaakte dressing met kervel & dragon. Maar ook met een ‘gewone’ dressing smaakt deze kleurige salade meer dan verrukkelijk.

Welke wijn bij Salade van voorjaarsgroenten?

De salade smaakt fris en knapperig. De dressing zorgt een klein anijsje (van de dragon) en de gepocheerde ei maakt hem weer wat smeuïg. Kies voor een witte wijn die kruidig en tegelijkertijd ook wat ronder is. Een Grüner Veltliner is een goede keus, maar ook de aspergewijn van het jaar 2018, gemaakt van Müller Thürgau is zo’n wijn zich heel makkelijk laat combineren.

 

Grüner Veltliner AH Kamptal
Grüner Veltliner van Albert Heijn komt uit Kamptal
 
 
Mijn persoonlijke keukentip
Mijn Emma Bridgewater saladeschaal met ‘Presents & Crackers’ design is een feestje op tafel. De schaal heeft het perfecte formaat voor salades en is supermakkelijk in onderhoud, want hij kan gewoon in de vaatwasser en magnetron!

 

Salade van voorjaarsgroenten en gepocheerd ei

Salade van voorjaarsgroenten en ei

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Verleidelijk lekker: salade van voorjaarsgroenten met een gepocheerd ei. Samen vormen ze een gezonde lichte salade. Goed voor de lijn!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 300 gram jonge worteltjes in plakjes
  • 10 radijsjes in plakjes
  • 100 gram gedopte tuinerwten*
  • 100 gram gedopte tuinbonen*
  • 100 gram aspergetips
  • 200 gram waterkers
  • 4 verse eieren
  • 100 gram Parmezaanse kaas geschaafd
  • 1 bakje broccolicress

Dressing

  • 30 gram basilicum
  • 25 gram bladpeterselie
  • 15 gram kervel
  • ½ avocado in blokjes
  • 3 eetlepels wittewijnazijn
  • 2 eetlepels water
  • 1 teentje knoflook gepeld
  • snuf peper
  • 1 theelepel zout
  • 80 ml olijfolie

Bereiding
 

  • Maak eerst de dressing: doe alle ingrediënten in een hoge kom. Meng met een staafmixer tot een romige groene dressing.
  • Breng ruim water met zout aan de kook en hang hier een stoommandje of grote zeef in. Stoom de wortel en radijs in ongeveer 10 minuten beetgaar en laat beetje afkoelen.
  • Breng intussen in een andere pan ook ruim water met zout aan de kook. Kook als eerste de tuinerwten ca. 2 minuten, voeg dan de tuinbonen toe en kook deze ca. 4 minuten mee. Als laatste de aspergetips toevoegen en ook 1 à 2 minuten meekoken. Alle groenten overdoen in een vergiet en met koud water afspoelen. Laten uitlekken.
  • Verdeel de waterkers en groenten over vier borden. Breng in een steelpan ruim water aan de kook. Breek de eieren een voor een in een kommetje en laat ze voorzichtig in het water glijden. Verwarm ze ca. 2 - 3 minuten zachtjes (water mag niet borrelen). Schep ze met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
  • Leg in het midden van elk bord met groenten een gepocheerd ei. Schaaf dan de Parmezaanse kaas over het ei. Schenk over elk bord ca. 2 eetlepels dressing. Garneer met de cress.

Notities

* Je kunt in plaats van verse doperwten en tuinbonen ook kiezen voor diepvries. De bereidingswijze blijft gewoon hetzelfde.

 Hoe makkelijk een ei pocheren?

Eieren pocheren vraagt om enige ervaring en techniek! Kijk voor meer info naar deze video van Jamie Oliver.

Kookboek Easy Sla

Handzaam kookboekje met verrassende maaltijdsalades, gebaseerd op de recepten uit de Saladbar Sla. De recepten zijn ingedeeld op bereidingstijd: 15, 30 en 45 minuten.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Sla EasyTitelSla Easy
Auteur: Ida de Haart
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 978 90 215 6483 8
Prijs: € 15,-

 

 

 

Je kunt ook je waardering geven. Zie onderaan dit recept ; klik en geef sterren!

 

 

Meer heerlijke recepten van Ida de Haart? Kijk ook naar Japanse maaltijdsalade en Gado gado? I Love Food & Wine zorgt voor de bijpassende wijnsuggesties. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept