Meatless Monday

Groene groentekroketjes

Altijd al een keukenprinses willen zijn? Met deze groentekroketjes maak je absoluut indruk. En dan heb je meteen je imago bevestigd. Toegegeven, je moet er even de tijd voor nemen, maar dan heb je ook wat. Het recept komt uit het kookboek ‘Leafs’ van Carola de Kanter. Al eerder publiceerden we een mooi vegetarisch gerechtje uit haar kookboek: spinazierisotto met pompoencrème. En weet je wat? Daar smaken deze groentekroketjes waanzinnig lekker bij.

portret carola de Kanter
Schrijfster Carola de Kanter

Carola maakt deze kroketjes vrij klein, wij hebben ze wel iets groter gemaakt. Vier stuks per persoon is dan, als hoofdgerecht, voldoende.

Je kunt de kroketjes ook heel goed van tevoren maken en dan invriezen, vertelt Carola in het intro van het recept. “Verslavend lekker zijn ze, op een broodje of als snack. Als de dagen kouder worden bijvoorbeeld, dan serveer ik ze met truffelmayonaise en een glas wijn”. En heb je ze dan toch in de vriezer staan, dan hoef je ze op deze Meatless Monday alleen nog even te frituren. 

Welke wijn bij groentekroketjes?

Matetic EQ Sauvignon BlancDeze kroketjes zijn heerlijk knapperig en hebben smeuïge vulling met een zachte geitenkaassmaak. De wijn die daar bij past is een Sauvignon blanc. Een klassieke combinatie met de geitenkaas. Kies er dan wel eentje afkomstig uit Chili. Met z’n volle, maar kruidige smaak sluit deze wijn perfect aan. Eet je de kroketjes in combinatie met de spinazierisotto, kies dan voor de Soave. Die past goed bij beide gerechten: net wat ronder, maar toch ook fris en kruidig.

25 - 30 stuks1½ uur, 3 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 1 venkelknol (200 gram)
  • 5 bosuitjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 150 gram extra fijne tuinerwtjes (diepvries)
  • 100 gram sugarsnaps
  • 90 gram boter
  • 130 gram bloem
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 eetlepel arrowroot (of maïzena)
  • 15 gram bieslook, fijngesneden
  • 200 gram geraspte belegen geitenkaas
  • 1 theelepel kardemompoeder
  • zout, peper
  • 4 eiwitten
  • 75 gram bloem
  • 150 gram panko (Japans broodkruim)
  • frituurolie

Stap 1

Snijd de venkel in kleine blokjes. Snijd het witte en lichtgroene deel van de bosuitjes fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de venkel en bosui met de knoflook 5 minuten zachtjes. Blancheer de tuinerwtjes en sugarsnaps 1 minuut in ruim kokend water. Spoel de groenten koud en snijd de sugarsnaps in kleine stukjes.

Stap 2

Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Roer de bloem erdoor. Laat het mengsel 2 minuten zachtjes garen zonder dat het bruin wordt. Voeg scheutje voor scheutje 1 liter koud water toe en roer steeds goed tot een dikke ragout ontstaat. Roer de arrowroot los met het laatste beetje water en roer door de ragout. Verkruimel de bouillontablet erboven. Roer alle groenten, de bieslook, de geitenkaas en kardemom erdoor en laat nog enkele minuten zachtjes garen. Breng op smaak met zout en peper. Schep de ragout in een schaal en laat minimaal 3 uur afkoelen.

Stap 3

Klop de eiwitten los in een diep bord. Vul twee andere diepe borden met de bloem en panko. Vorm kleine kroketjes van ca. 50 gram per stuk. Haal ze eerst door de bloem en klop de overtollige bloem af. Haal de kroketjes dan door het eiwit en als laatste door de panko. Leg ze op een platte schaal of snijplank. Bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

Stap 4

Verhit de olie (in de frituurpan) tot 180 °C. Bak de groentekroketjes in porties in ca. 3 minuten gaar en krokant.

 

Bestellen kun je hier:

Cover LeafsTitel: Leafs, vegetarische recepten uit de moestuin
Auteur: Carola de Kanter
Uitgever: Good Cook
ISBN: 9789461431622
Prijs: € 29,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *