Wit, rosé of rood

Wijn en temperatuur: tips om niet meer te vergeten!

Niets is erger dan een frisse witte wijn op kamertemperatuur, of een rode wijn die veel te warm is. Dit kan het verschil maken tussen een bijzondere smaakervaring en een teleurstellende slok. Waarom is wijntemperatuur zo belangrijk als het om wijn gaat? Ik vertel je er graag meer over en deel al mijn praktische tips om je wijn altijd op de perfecte temperatuur te serveren. Cheers!

Waarom is temperatuur bij wijn nu zo belangrijk?

Mousserende wijn drink je het liefst zo koud mogelijk
Mousserende wijn drink je het liefst zo koud mogelijk

De temperatuur waarop je wijn serveert, heeft een grote invloed op de geur- en smaakbeleving. Wijn heeft verschillende elementen zoals aroma’s, het zuur, het zoet, tannines en het alcoholpercentage: deze komen bij de optimale temperatuur perfect samen.  Wanneer de wijn dus op de juiste temperatuur wordt geserveerd, komen de aroma’s optimaal tot hun recht. Bij te warme wijn kan de alcohol overheersen, terwijl bij te koude wijn de aroma’s worden onderdrukt. Beiden een geval wat je natuurlijk liever vermijdt!

Ideale serveertemperaturen

Je wilt natuurlijk de volle smaak van de verschillende wijnen ervaren. Hiervoor is het dus essentieel om ze op de juiste wijntemperatuur te serveren. En…wist je dat je ook rode wijnen in veel gevallen beter gekoeld kunt drinken?
De kamertemperatuur was vroeger heel wat frisser dan tegenwoordig. Onze standaardkamertemperatuur van 21 graden in huis kan de alcohol in rode wijn een stuk minder smaakvol maken, dus ook het koelen van rode wijnen kan de wijn perfect in balans brengen.

 

Dus over het algemeen: serveer rood niet te warm en wit niet te koud. Hoe beter de wijn, hoe minder hij gekoeld hoeft te worden.

 

Wat zijn de ideale serveer temperaturen?

Hoewel de ideale temperatuur natuurlijk ook iets persoonlijks is, zijn er zeker enkele richtlijnen voor ideale serveertemperaturen te geven:

 • Bubbels: 6-8 graden Celsius (4 uur koelen), goede champagne wat warmer (de bubbels zijn meer geïntegreerd en vervliegen minder snel)
 • Frisse, zeer fruitige witte en rosé wijnen: 8-10 graden Celsius (3 uur koelen); hoe frisser en fruitiger de wijn, hoe kouder je ‘m kan serveren’ 
 • Volle, aromatische witte wijnen: 10-12 graden Celsius (1,5 tot 2 uur koelen of een half uur van tevoren uit de koelkast halen)
 • Fruitige rode wijnen: 14-16 graden Celsius (een half uur koelen)
 • Krachtige, volle wijnen: 18 graden Celsius (een kwartier koelen)
 • Zoete wijnen: eenvoudig zoet 6-8 graden Celsius, de betere flessen tot 10 graden Celsius
Rosé van Mouton Cadet in ijs
Rosé serveer je tussen de 8 tot 10 graden

Ligt de wijn te lang in de koelkast en is hij te koud, haal hem er dan bijtijds uit. Een half uurtje is meestal genoeg. Iets te koel serveren is vaak geen probleem. De wijn warmt in het glas al snel weer wat op.

Praktische tips

Nu je weet welke temperatuur geschikt is voor verschillende wijnen, zijn hier enkele praktische tips om optimaal van je wijn te genieten:

 1. Bewaar altijd koel:

  Voordat je wijn serveert, is het ook belangrijk om deze op de juiste temperatuur te bewaren. Bewaar wijn liggend in een koele, donkere ruimte, bij voorkeur tussen 10 en 12 graden Celsius voor wijnen die moeten rijpen. Een constante temperatuur is echter minstens zo belangrijk. Meer weten over wijn bewaren, lees hier verder.

Voor de korte termijn kan de koelkast worden gebruikt, maar langere opslag vereist een stabielere omgeving dan de koelkast biedt. Denk bijvoorbeeld aan een donkere en koele kelder. Helaas is die meestal niet altijd voorhanden, maar dan is een wijnklimaatkast een hele goede oplossing. Ze zijn er in allerlei soorten en maten.

Wijnbewaarkast

Onlangs heb ik zelf weer een nieuw exemplaar gekocht. Niet al te groot, voor ca. 20 flessen, op deze manier heb ik altijd een fles op de goede temperatuur die voor het grijpen ligt. Heerlijk!

 1. Behoud je schenktemperatuur:

  Als je de wijn op de perfecte temperatuur hebt gebracht, kun je deze langer op die temperatuur houden in een dubbelwandige koeler.
  Is je wijn net iets te warm, dan werkt een koelemmer met water en ijs perfect om hem weer te koelen. Is hij te koud, zet hem gewoon op tafel.

Er zijn verschillende wijnthermometers beschikbaar, variërend van insteekthermometers tot manchetten die je om de fles klemt. Deze hulpmiddelen helpen je om de temperatuur nauwkeurig te controleren.

 1. Speel met wijntemperatuur voor smaak:

  Als je bijvoorbeeld een wijn te zoet vindt, kun je deze een kwartier in de koelkast zetten om hem frisser en minder zoet te maken. Experimenteer met temperaturen om de smaak van je wijn aan te passen.

Kortom, wijntemperatuur is een essentieel aspect van het genieten van wijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *