4 meest gestelde vragen

Wijn bewaren? Zo doe je dat…

Menigeen denkt dat wijn beter wordt door het langer te bewaren. Niets is minder waar. Je koopt vooral wijn om hem te drinken. Wel nog even bewaren? Met deze tips voorkom je problemen.

Welke wijn bewaren?

Over het algemeen is witte wijn gemaakt om meteen te drinken. Het frisse fruit verdwijnt naarmate je het langer bewaart. Algemene stelregel is niet langer bewaren dan twee of drie jaar. Wat zwaardere witte wijn (wijn die op houten vaten heeft gelegen) kun je meestal wat langer bewaren (gemiddeld 3 tot 5 jaar).

Voor rosé geldt hetzelfde verhaal als voor witte wijn. Maar hier verdwijnen de mooie frisse aroma’s nog veel eerder. Bewaaradvies: 1 tot 2 jaar.

Rode wijn; ook hier geldt: rode fruitige wijn heeft een maximale houdbaarheid van ca. 2 tot 3 jaar. Maar rode wijn heeft wel veel meer potentieel, zeker als de wijn veel tannine bevat (denk aan Bordeaux). Toch zijn ook veel andere dingen van invloed: herkomst, bodem (terroir), ouderdom van de wijnstokken, de hand van de wijnmaker. Dus hier is kennis en achtergrondinformatie van het allergrootste belang. Vraag je wijnwinkel eventueel om advies!

Waar let je op als je wijn wilt bewaren?

Wil je wijn toch bewaren, dan is het zaak om op een aantal zaken goed te letten.

  • -Zorg voor een constante temperatuur. Constant is belangrijker dan de temperatuur zelf. Dus leg je wijn bijvoorbeeld niet op (een slecht geïsoleerde) zolder. Hier kan de temperatuur schommelen van in de winter rond 15 graden, terwijl het in de zomer 30 graden kan worden. Schommelingen in temperatuur van 5 graden of meer doen de kurk krimpen en uitzetten.
  • -Zorg voor een koele ruimte, liefst rond de 12 °C. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de wijn zich ontwikkelt in de fles.
  • -Zorg voor een tochtvrije ruimte. Heb je een doos wijn gekocht, houd dan de wijn in de doos.
  • -Zorg voor een trillingsvrije plek. Dus niet dicht bij de wasmachine, want dan centrifugeer je je wijn naar de knoppen.
  • -Zorg voor een donkere ruimte. UV-stralen beïnvloeden de wijn.
  • -Zorg dat je je wijn liggend bewaard! De wijn houdt op deze manier de kurk vochtig. Als de kurk uitdroogt, krijg je hem niet meer goed uit de fles.
Wijn bewaren in wijnrek
Bewaar wijn altijd liggend!

 

Wat is de beste plek om wijn te bewaren?

Wijnbewaarkast
Wijnbewaarkast

Heb je een huis met een kelder, dan is dat natuurlijk de allerbeste plek. Maar de meeste huizen hebben dat niet meer, zeker de huizen in het westen. Dan moet je wat creatiever worden. In mijn huis gebruik ik de kelderkast in de gang. Ook heb ik een kledingkast op de slaapkamer omgebouwd, want hier staat geen verwarming aan. Zit je iets ruimer in je budget, dan kun je ook een wijnklimaatkast kopen. Alle bovenstaande adviezen zijn in zo’n supersonische koelkast verenigd.

 

halve flesjes rijpen sneller dan gewone flessen

 

Eenmaal geopend; hoe lang blijft de wijn goed?

Is de fles eenmaal open, en komt ie niet leeg, dan gaat de smaak snel achteruit. Door de zuurstof in de fles ontwikkelt de wijn zich sneller. Dus doe de kurk er weer op, en zet de wijn (zowel wit als rood) in de koelkast. Op een lage temperatuur gaat de wijn minder snel achteruit. Je kunt hem dan zeker nog twee tot drie dagen blijven drinken.

Eventueel kun je wijn ook afsluiten met de zogenaamde Vacu Vin. Deze tool trekt alle zuurstof uit de fles, waardoor hij ook langer houdbaar is. Let er wel op dat je de fles niet te veel vacuüm trekt, want dan kunnen er ook mooie aroma’s verloren gaan. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van de Vacu Vin.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.