5 meest gestelde vragen

Wat moet je weten over het bewaren van wijn?

Menigeen denkt dat wijn beter wordt door het langer te bewaren. Niets is minder waar. Je koopt vooral wijn om hem te drinken. Wel nog even bewaren? Met deze tips voorkom je al je problemen.

Hoe lang kun je wijn bewaren?

Wat is de houdbaarheid van wijn? Wijn bevat van nature conserveringsmiddelen, zoals zuren, zoet en tannine. Ook sulfiet komt van nature voor, maar wordt bij de meeste wijnen ook extra toegevoegd om oxidatie tegen te gaan. De trend is wel om toevoegen van sulfiet tot een minimum te beperken.

De ene wijn is dus de andere niet. Of wijn houdbaar is hangt van veel aspecten af. Welke soort wijn is het? Zijn het witte wijnen of rode wijnen, welke type wijn is het? Zijn het jonge wijnen of oude wijnen, zoete witte wijn of mousserende wijnen. Wordt de wijn bewaard op een donkere plek met een koele constante temperatuur? Mede afhankelijk van bovenstaande kun je in de meeste gevallen duurdere wijnen ook langer bewaren dan eenvoudige, goedkope wijnen. Is het een ongeopende fles of een geopende wijn. Een (goede) fles wijn zal misschien makkelijk opgaan, maar er kan van een eenmaal geopende wijnfles altijd wat overblijven. De zuurstof die er dan bijkomt veroorzaakt dan versnelde oxidatie van de wijn. Hoe meer zuurstof boven in de open fles, hoe sneller het bederf, hoe korter de houdbaarheid van de wijn. Eenvoudige wijn is vaak slechter bestand tegen zuurstof dan meer complexe, duurdere wijnen. De uiterste houdbaarheidsdatum wordt hier allemaal mede door bepaald.

Witte wijn bewaren

Houdbaarheid witte wijn, hoe lang blijft een fles witte wijn goed? Over het algemeen is witte wijn gemaakt om meteen te drinken. Van (enkele) jaren opleggen wordt de wijn meestal niet beter. Bij een fruitige witte wijn verdwijnt het frisse fruit naarmate je de fles wijn langer bewaart. Algemene stelregel voor de meeste witte wijn is niet langer bewaren dan twee tot drie jaar. Wat zwaardere witte wijnen, bijvoorbeeld volle houtgerijpte witte wijn, kun je meestal wat langer bewaren (gemiddeld 3 tot 5 jaar). Dat geldt ook voor zoete witte wijn, die je soms wel tot 10 of langer kan bewaren. De smaak zal wel veranderen, van jong en fruitig naar complex. Ook geopend is een zoete wijn langer houdbaar, van weken tot zelfs maanden. Mousserende wijnen zijn in principe op dronk als ze in de winkel liggen en kunnen het beste binnen 2 jaar gedronken worden. Voor vintage champagne, champagne van druiven uit één oogstjaar, geldt een langere bewaartijd, van een paar jaar tot wel 10 jaar.

Rosé wijnen bewaren

Voor rosé wijn geldt hetzelfde verhaal als voor witte wijn. Maar hier verdwijnen de mooie frisse aroma’s nog veel eerder. Bewaaradvies: 1 tot 2 jaar.

Rode wijn bewaren

Houdbaarheid rode wijn, hoe lang kun je een rode wijn bewaren? Lichte rode wijn en rode fruitige wijn hebben een maximale houdbaarheid van ca. 2 tot 3 jaar. Maar een fles krachtige rode wijn heeft wel veel meer bewaarpotentieel, zeker als de wijn veel tannine bevat (denk aan Bordeaux). Toch zijn ook veel andere dingen van invloed: herkomst, bodem (terroir), ouderdom van de wijnstokken, de hand van de wijnmaker. Dus hier is kennis en achtergrondinformatie van het allergrootste belang. Vraag je wijnwinkel eventueel om advies!

Waar let je op als je wijn wilt bewaren?

De houdbaarheid van de wijn is natuurlijk ook afhankelijk van de bewaarcondities. Wil je wijn bewaren, dan is het belangrijk om op een aantal zaken goed te letten.

  • Zorg voor een constante temperatuur. Constant is belangrijker dan de temperatuur zelf. Dus leg je wijn bijvoorbeeld niet op (een slecht geïsoleerde) zolder. Hier kan de temperatuur schommelen van in de winter rond 15 graden, terwijl het in de zomer 30 graden kan worden. Schommelingen in temperatuur van 5 graden of meer doen de kurk krimpen en uitzetten. Hierdoor kan er meer zuurstof bij de wijn komen, waardoor de wijn sneller kan bederfen.
  • Zorg voor een koele ruimte, liefst rond de 12 °C. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de wijn zich ontwikkelt in de fles.
  • Zorg voor een tochtvrije ruimte. Heb je een doos wijn gekocht, houd dan de wijn in de doos.
  • Zorg voor een trillingsvrije plek. Dus niet dicht bij de wasmachine, want dan centrifugeer je je wijn naar de knoppen.
  • Zorg voor een donkere ruimte. UV-stralen beïnvloeden de wijn.
  • Zorg dat je je wijn liggend bewaard! De wijn houdt op deze manier de kurk vochtig. Als de kurk uitdroogt, krijg je hem niet meer goed uit de fles.
Wijn bewaren in wijnrek
Bewaar wijn altijd liggend!

 

Wat is de beste plek om wijn te bewaren?

Wijnbewaarkast
Wijnbewaarkast

Heb je een huis met een kelder, dan is dat natuurlijk de allerbeste plek. Maar de meeste huizen hebben dat niet meer, zeker de huizen in het westen. Dan moet je wat creatiever worden. In mijn huis gebruik ik de kelderkast in de gang. Ook heb ik een kledingkast op de slaapkamer omgebouwd, want hier staat geen verwarming aan. Zit je iets ruimer in je budget, dan kun je ook een wijnklimaatkast kopen. Alle bovenstaande adviezen zijn in zo’n supersonische koelkast verenigd.

halve flesjes rijpen sneller dan gewone flessen, een magnum weer langzamer

 

Eenmaal geopend; hoe lang kan je een geopende fles wijn bewaren?

Geopende fles wijn altijd koel bewaren

Is de fles geopend en komt ie niet leeg, dan gaat de smaak snel achteruit. Een geopende fles wijn ontwikkelt zich door de zuurstof sneller. Dus doe de kurk weer op de fles en zet de wijn (zowel de witte wijn als de rode wijn) in de koelkast. Op een lage temperatuur gaat de wijn minder snel achteruit. Je kunt hem dan zeker nog twee tot drie dagen blijven drinken.

Welke systemen zijn er om de houdbaarheid te verlengen?

Hoe kan je de geopende fles wijn het beste bewaren? Er zijn hiervoor diverse hulpmiddelen te koop. We zetten er een aantal op een rijtje.

Misschien ken je dit systeem wel: de zogenaamde Vacu Vin Wine Saver.

Vacu Vin

Dit systeem bestaat uit een vacuümpomp én herbruikbare gummy doppen. Je zet zo’n grijze gummydop in de geopende fles en zuigt vervolgens met behulp van de pomp de fles vacuüm, waarmee de zuurstof uit de fles gaat.

Nanostopper: next level vacuüm stopper

Nanostopper

Het merk Nanostopper is een verbeterde versie van de zogenaamde vacuüm stopper. Ook met de Nanostopper verwijder je, op dezelfde manier als met de Vacu Vin Wine Saver, de zuurstof uit de fles. Bovendien kun je met dit systeem ook potjes of plastic zakjes vacumeren: heel handig! Ook geschikt voor olijfolie en verse sappen, omdat het materiaal bestand is tegen olie en zuren.

Pulltex AntiOx Winestopper met koolstoffilter

Pulltex dop

Met deze Pulltex dop kun je, volgens de verpakking, de geopende fles wijn ca. 10 dagen lang bewaren. Het ingebouwde actieve koolstoffilter stopt het oxidatieproces en daardoor behoudt de wijn al zijn organoleptische eigenschappen.

Coravin en coravin Pivot: argongas beschermt

Het systeem coravin werkt anders dan de voorgaande. Er wordt een flinterdunne schenknaald door de kurk gestoken, waarmee een glas wijn uit de ongeopende fles wordt geschonken. De onttrokken wijn wordt vervangen door argongas.

Coravin Pivot
Coravin Pivot

Maar er is nu ook een nieuw goedkoper model: de Coravin Pivot. Dit apparaat is meer geschikt voor de consument. Nu moet de fles wel eerst geopend worden. Daarna stop je meteen de siliconen dop van de Coravin Pivot erin. In deze dop zit een opening waarmee je met behulp van het apparaat de wijn uit de fles kunt schenken.

Ook hier komt er argongas in de fles (net als bij de professionele apparaten) die de wijn beschermt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *