Genomineerd!

Interview met wijnvrouw Liesette van Eijnsbergen

De race om de titel ‘Wijnvrouw van het Jaar’ is weer van start gegaan. Elk jaar worden er vier vrouwen genomineerd. Wie gaat het worden in 2022? Als eerste voor 2022 is Tatjana Puklavec genomineerd (van Puklavec Family Wines), en als tweede ‘ik zei de gek’ (Jolande Vos). Nummer drie is inmiddels ook bekend: Liesette van Eijnsbergen.  Maar wie is zij precies en waarom is zij genomineerd? In dit interview geeft zij antwoord op mijn prangende vragen.

Wie is Liesette van Eijnsbergen?

In het persbericht van ‘Wijnvrouw van het jaar’ staat het volgende:

Liesette is al jaren als eigenaresse verbonden aan het Wijninstituut. Samen met Claire Lemmens zorgde ze sinds 2014 voor de organisatie en coördinatie van vele SDEN wijncursussen door heel Nederland. Hier zijn vele, uitstekende wijndocenten bij aangesloten. De website en organisatie van het Wijninstituut zijn professioneel opgezet. Tevens is het Wijninstituut ook een voorbeeld als het gaat om de inzet van goede marketing. Kortom: Liesette heeft (samen met Claire) de afgelopen 9 jaar een belangrijke rol gespeeld door wijnonderwijs op alle niveaus, in heel Nederland beschikbaar te maken.

liesette van Eijnsbergen portret
Liesette gaat na 9 jaar alleen verder

2.300 wijn-cursisten per jaar

Liesette komt uit een Bourgondisch gezin waar thuis koken, tafelen en mooie wijnen drinken vaak genoeg voor kwam. Met name Franse wijnen kwamen vaak op tafel, waarbij de Rhône een favoriet van het gezin was. In 2014 nam Liesette samen met compagnon en vriendin Claire Lemmens het Wijninstituut over en hebben zij samen het bedrijf tot een hoger niveau gebracht.

Sinds 1 April 2022 runt Liesette het bedrijf alleen. Ze vindt zichzelf een vreemde eend in de bijt in vergelijking met alle andere genomineerden van Wijnvrouw van het Jaar.

Ze zegt hierover: ‘Ik ben geen vinoloog, ik geef geen les of proeverijen en ik kan mij niet meten met heel veel anderen in de wijnwereld’. Toch runt zij nu al ruim 9 jaar het Wijninstituut en heeft dit opgebouwd samen met Claire tot een bedrijf met 11 locaties door heel Nederland en 2.300 cursisten die per jaar les volgen. Ze plant cursussen, neemt samen met de docenten lesmateriaal door en volgt ook lessen om zo in contact te blijven met de cursisten. Ze vindt het heerlijk om terug te krijgen hoe de cursisten van de lessen genieten.

 

HET INTERVIEW

1.Liesette, je bent als derde genomineerd voor 2022: was het een verrassing?

Absoluut een verrassing, zeker omdat ik het Wijninstituut tot 1 april samen met Claire heb gerund.

2.Wat vind je van dit initiatief om vrouwen meer voor het voetlicht te krijgen? Is het noodzakelijk?

Ik weet niet of het zozeer noodzakelijk is, maar denk dat het zeker wel goed is dat vrouwen meer in de spotlights komen te staan. Of misschien worden de dames door dit initiatief aangespoord om ook meer de spotlights ‘te pakken’.

3. Je bent eigenaresse van het wijninstituut sinds 2014. Wat was de aanleiding om hiermee te starten?

Claire en ik zijn toen niet gestart, maar namen een lopend bedrijf over van André Sauerbier. Wij werkten beiden al voor André en hadden het goed naar ons zin. Het product, de wijncursus, de materie de wijnen, trokken ons beiden enorm aan. André gaf aan, dat hij het bedrijf wilde verkopen en wij waren er nog niet klaar mee. Dus toen hebben wij de stoute schoenen aangetrokken. We hebben er geen moment spijt van gekregen.

4. Hoe is eigenlijk de man – vrouw verdeling tijdens cursussen van het wijninstituut? Heeft het misschien met leeftijd te maken?

Onze cursisten zijn niet in één categorie te vangen, mannen, vrouwen, alle leeftijden van jong tot oud. En cursisten nemen deel als professional en als liefhebber. Dat maakt het ook zo leuk!

5. Tijdens de Corona lag het lesgeven helemaal stil. Heeft dat voor problemen gezorgd?

We kunnen zeker stellen, dat het de flexibiliteit op de proef heeft gesteld. Tijdens de eerste lockdown, hebben we de cursussen on hold gezet en zijn daarna de lessen gaan inhalen. Maar dit was best lastig. Niet alle cursisten kunnen op de inhaaldata. Wel hebben we toen via facebook live, een 4-delige gratis cursus voor liefhebbers gegeven. We vonden het belangrijk om de cursisten toch iets te kunnen bieden. De lessen waren gratis, de cursisten moesten alleen zelf de wijnen bestellen. Erg leuk was dit. We wisten dat er bijvoorbeeld in een studentenhuis in Groningen, 10 dames aan de sessies deelnamen. De daarop volgende lockdowns, zijn we de lessen via zoom gaan aanbieden.

De zoomcursus is nu een ingeburgerde cursus geworden ?. In totaal hebben we ca. 28.000 flesjes verzonden. En we hebben voornamelijk positieve reacties ontvangen. Al met al, geen problemen, maar uitdagingen, die we goed zijn aangegaan.

6. Na 9 jaar samenwerking is Claire ermee gestopt. Wat heeft jou bewogen om wel door te gaan? Kun je er iets meer over vertellen?

Claire gaat het roer omgooien en terug naar haar Limburgse roots. Ik heb er over nagedacht, gaan we het instituut verkopen, of wil ik door. Maar ik was er nog niet ‘klaar’ mee. Dit werk is té leuk, het is een mooi product en het enthousiasme wat je terug krijgt, is hartverwarmend. Dus even over gedacht, maar vol gas verder. En ik ben blij met de keuze!

 7. Vanaf 2022 heeft Wijnvrouw van het Jaar een nieuwe sponsor ‘Walraven Sax’. Tijdens jouw nominatieronde stond de rosé van Maison AIX centraal. Ben je een liefhebber van rosé?

Ik vind rosé heerlijk en de Aix kan ik ook zeer waarderen. Een heerlijke wijn en een mooi, krachtig bedrijf. Ik heb respect voor de wijze, waarop zij het ontwikkeld hebben.

 8. Wat is je favoriete wijn in het algemeen?

Oeffff, vind ik erg lastig, ik vind er zoveel lekker. Kan aan de tijd van het jaar liggen, momenteel veel rosé. Maar ik kan net zo genieten van een fijne wijn uit de Chianti (Remelluri), of Rhône wit en rood, een mooi glas nebbiolo. En het moet wel fijn zijn bij het eten. Ik kijk ook veel op de site van I love food and wine, voor inspiratie voor wijn/spijs, de combi vind ik ook altijd belangrijk. Of voor de borrel ‘gewoon’ een fris glas chardonnay, het gaat bij mij alle kanten op…

 9. Wat zijn je toekomstplannen?

Verder bouwen aan het Wijninstituut, fijne workshops ontwikkelen en de E-learning verder ontwikkelen. En natuurlijk genieten van het leven, klinkt als een dooddoener, maar daar doen we het uiteindelijk allemaal voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *