Kerst cadeau

Waarom ‘De Wijngids’ een musthave is!

Raak jij ook altijd de weg kwijt in het wijnlandschap van dit moment? Zeker als je op zoek bent naar het beste van het beste? Maar geen nood. Vanaf nu wijst de allernieuwste wijngids van Cees van Casteren je de weg!

Maar waarom heb je juist deze gids nodig? Ik geef je 9 redenen waarom ‘De Wijngids’ de Rolls-Royce onder de wijngidsen is!

Dit najaar verscheen er een nieuwe gids in de schappen met als titel ‘De Wijngids’, geschreven door Master of Wine Cees van Casteren, gevuld met 400 BESTE WIJNEN VAN 2019. En wat maakt dit boek zo bijzonder?

1. DE WERKWIJZE: DRIE MASTERS OF WINE PROEVEN BLIND

Cees van Casteren proeft blind
Alles is blind geproefd!

Uit een aanbod van 2211 wijnen zijn 400 wijnen geselecteerd. Al deze wijnen zijn geproefd door de drie (enige) Masters of Wine van Nederland: Cees van Casteren (tevens schrijver van het boek), Frank Smulders en Job de Swart. Zij zijn de top van Nederland op wijngebied. Na een jarenlange studie sleepten zij deze prestigieuze titel in de wacht. Wereldwijd zijn er maar 382 personen die zich Master of Wine mogen noemen.

Behalve dat de kwaliteit van de wijn beoordeeld werd door deze drie kanjers, gebeurde dit ook nog eens geheel BLIND! De drie proevers zagen geen etiket en waren niet op de hoogte van de prijs. Ze wisten alleen uit welk land de wijn afkomstig was.

2. GEEN RESTRICTIES

Alle wijnimporteurs mochten ongelimiteerd naar eigen keuze hun wijn insturen, mits deze niet duurder was dan € 25,-. Hierdoor vond er al een kwalitatieve voorselectie plaats. In totaal werden er dus 2211 wijnen blind beoordeeld.

3. BLIND WAARDEOORDEEL

Op basis van wat er in het glas zat, gaven de drie proevers eerst een rapportcijfer, en vervolgens een prijsindicatie (het bedrag dat de wijn volgens de proever waard zou zijn). Alle wijnen met een rapportcijfer hoger dan een 9- kwamen automatisch in de gids. Alle wijnen met een 8,5 werden vervolgens nogmaals bekeken. Vanaf dat moment werd de prijsindicatie een belangrijk keuze-criterium.

De geschatte prijsindicatie werd uiteindelijk gelinkt aan de werkelijke winkelprijs.

In een zogenaamde infografic kun je nu in één oogopslag dit verschil (winkelprijs versus geschatte prijs) aflezen.

4. ULTIEM GLAS ALS PROEFGLAS

Elke wijn werd geproefd uit hetzelfde merk wijnglas; namelijk het allernieuwste wijnglas van Jancis Robinson: ‘One glass for every wine’. Samen met de Londense designer Richard Brendon ontwikkelde Jancis hét ultieme wijnglas. Mond geblazen, zeer licht en perfect gebalanceerd. De mondrand is bijzonder fijn, zodat de hoeveelheid glas tussen wijn en gehemelte minimaal en de drinkbeleving optimaal is. Bovendien is het glas vaatwasser-bestendig.

Ultieme glas van Jancis Robinson
Het glas van Jancis Robinson is geschikt voor elke wijn!

5 .ONAFHANKELIJKHEID GEWAARBORGD

Deze ‘nieuwe’ methode van blind proeven zonder voorkennis zorgt voor een echt onpartijdig, onafhankelijk oordeel over de kwaliteit van de wijn.

6. COMPACTE INFORMATIE

Elke beschreven wijn is voorzien van complete functionele achtergrondinformatie: producent, herkomstgebied, jaartal, druivenrassen, rapportcijfer, prijsindicatie, winkelprijs, verkooppunt en verwijzing naar een vergelijkbaar alternatief uit de gids.

7. OVERZICHTELIJKE INDELING

Het boek is logisch ingedeeld, eerst bubbels, gevolgd door wit, dan rosé, rood en tenslotte de dessertwijnen. Binnen die categorieën zijn de wijnen alfabetisch gegroepeerd per land. Daarnaast bevat het boek een aantal makkelijke overzichtslijstjes die het zoeken vereenvoudigen; zoals hoogste scores, beste koop, top 10 in wit, top 10 in rood, maar ook de top 20 onder de 10 euro en eervolle vermeldingen. En achterin het boek kun je ook zoeken op druivenras en wijnhandelaren.

8. ELKE FLES GEFOTOGRAFEERD

Prettige bijkomstigheid: elke wijn is ook gefotografeerd. Dat vergemakkelijkt het zoeken in de winkel. Bovendien heb je dan ook een idee van het etiket. Want soms is een mooi etiket ook een extra trigger om een wijn te kiezen.

9. LEKKER LEESBAAR

En niet te vergeten; de teksten van schrijver Cees van Casteren MW zijn lekker toegankelijk met een fijne tone of voice. Uiteraard aangevuld met uitgebreide smaakomschrijvingen en altijd voorzien van een stukje extra nieuwswaarde of een persoonlijke anekdote/visie over wijnhuis, regio of wijnmaker.

Al met al: met verve raad ik jullie deze overzichtelijke gids aan waarin de kwaliteit van de geselecteerde wijnen op allerlei manieren is gewaarborgd. Dus kopen die gids. Of geef hem cadeau aan alle foodies en/of wijnliefhebbers in je omgeving. Zo grijp je nooit meer mis als je goede fles moet uitkiezen.

 

Bestellen kun je hier:

cover De Wijngids Titel : De Wijngids
Auteur : Cees van Casteren
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 215 7346 5
Prijs : € 24,99

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *