Nationale Vrouwendag

Stem op jouw ‘wijnvrouw’ 2019!

Inmiddels zijn de vier nominaties voor de titel ‘Wijnvrouw van het jaar’ bekend. Misschien beheersen mannen nog steeds de wijnwereld, maar vrouwen zijn in aantocht. Op nationale vrouwendag brengen we een ode aan deze vier toppers. Dus doe mee, kies en stem op jouw wijnvrouw van het jaar!

De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Volgens  Register Vinoloog Barbara Verbeek (Wijntheater) en Clarissa Slingerland (MissPublicity) is het daarom de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Het afgelopen jaar is er elk kwartaal een wijnvrouw gekozen die mocht gaan meedingen naar de titel ‘Wijnvrouw van het jaar’. Inmiddels zijn er vier genomineerden. Ik stel ze even kort aan jullie voor!

Birthe van Meegeren

De eerste genomineerde was Birthe van Meegeren. Gekozen op 10  mei 2018 tijdens Villa’s Culinair Wijntheater.
Waarom Birthe? Barbara en Clarissa formuleren dit als volgt:

Birthe van Meegeren
Birthe van Meegeren

“Door bijna twintig jaar ervaring als wijnspecialist, vele wijnreizen, intensieve studies en zoveel mogelijk proeven leerde Birthe van Meegeren steeds meer over wijn. Vanaf 2006 werkt ze als wijnspecialiste van Gall & Gall en blijft zij zich continue ontwikkelen in haar vak. Inmiddels is Birthe uitgegroeid tot Weinakademiker: het hoogste niveau van de internationale Wine & Spirit Education Trust (WSET) én Bordeaux Educator. Daarnaast is ze lid van het proefpanel van Perswijn. Naast wijnspecialist en ondernemer is Birthe vooral een groot wijnliefhebber die haar kennis en ervaring op nuchtere en enthousiaste wijze wil delen. Haar inspirerende verhalen over wijn en wijnhuizen zijn terug te lezen in haar blog en verschenen in diverse publicaties binnen de wijnbranche.

Daarnaast heeft Birthe samen met etiquettedeskundige Lilian Woltering de handen ineen geslagen voor de Wine & Dine Academy. Lilian vertelt op luchtige wijze anekdotes en achtergronden van tafelmanieren en andere etiquette, waarbij Birthe als wijn/spijsexpert de handvatten geeft voor de beste wijn/spijscombinaties.”

Michèle Lainé

Vier maanden later, tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam (18 september 2018), werd de tweede nominatie bekend gemaakt: het werd de Française Michèle Lainé. Waarom Michèle? De verantwoording klinkt zo:

Michèle-Lainé
Michèle Lainé

“Michèle Lainé komt uit Normandië: dé regio voor de mooiste cider, calvados, boter, kazen en natuurlijk fruits de mer. Michèle begon haar carrière in het luxe hotelsegment als pr-manager voor het vijfsterren Renaissance Amsterdam Hotel. Hoewel ze genoot van haar dynamische hospitality job, was het na twaalf jaar de hoogste tijd om een ander avontuur aan te gaan. Voor Sopexa, een Frans marketing- en communicatiebureau gespecialiseerd in de Franse landbouwsector, hielp Michèle vervolgens haar klanten met hun marketingstrategie voor de Nederlandse markt en organiseerde zij tal van marketingacties en evenementen voor haar Franse klanten in de food- en wijnsector. Tevens ging Michèle regelmatig op pad in haar moederland en bezocht zij samen met journalisten, bloggers en sommeliers bijzondere wijngebieden. Ze organiseerde vele lunches en diners, wijnproeverijen en beurzen en schreef kilometers aan persberichten. In al die jaren bouwde Michèle een groot netwerk op in de food- en wijnsector, want samenwerken met mensen is wat ze het liefste doet.

Nadat de Nederlandse vestiging van Sopexa in 2016 haar deuren sloot, ging Michèle aan de slag als exportconsulent voor Franse wijnen, gedistilleerd en overige Franse drankjes bij Business France: de commerciële afdeling van de Franse Ambassade in Nederland. Ook bij Business France adviseert en helpt zij Franse bedrijven die interesse hebben in de Nederlandse markt. Michèle hoopt nog jaren haar marketing- en communicatieactiviteiten voort te zetten om de aandacht van Nederland voor haar geboorteland en Franse producten te blijven trekken.”

Monique Breuer

Op 9 oktober was er een derde kanshebber voor de titel ‘Wijnvrouw van het jaar’. Het werd wijnmaakster Monique Breuer. De uitleg klonk zo:

Monique Breuer
Monique Breuer

“Waar velen dromen, maar niet doen, ging Monique Breuer de uitdaging aan haar droom te verwezenlijken. Naast haar werk als marketing- en communicatieadviseur wilde Monique meer weten over wijn. Ze volgde een cursus die later de start bleek van een nieuw leven. Vele wijncursussen later studeerde ze in 2014 af als vinoloog. Drie jaar eerder krabbelde Monique een zinnetje op papier: ‘In 2015 wil ik een Pinot Noir Serendipity gemaakt hebben.’ En dat is gelukt!

Een eigen wijn maken is beslist geen kleinigheid. Een baan, studeren en ondertussen werken op een wijngaard: er moesten veel hobbels worden genomen. Maar de Amersfoortse liet zich niet tegenhouden. Moniques motto ‘Let it go and let it flow’ leidde tot een prachtige reis die eindigde in de realisatie van haar eigen wijn: Pinot Noir Serendipity. De wijn werd gelanceerd in de wijngaard van Hoog Beek en Royen in Zeist, die ze ook hielp aanplanten. Daarnaast zat ze tevens in het bestuur van de Nederlandse wijngaardeniersgilde.
Ondertussen heeft Monique vijf jaargangen van haar Pinot Noir Serendipity gemaakt. Maar klaar met dromen is ze niet. Haar nieuwe uitdaging: zes pinot noirs maken in zes verschillende landen. Om meer ervaring op te doen, doet ze nu twee oogsten per jaar. In 2017 in Bourgogne en in 2018 in de Ahr in Duitsland. In 2019 staat Oregon op het programma en 2020 wellicht New Zeeland. Haar tweede pinot, in samenwerking met het Duitse wijnhuis Kriechel, wordt in september 2019 gelanceerd. De andere vier pinot noirs zullen de komende jaren volgen.”

Esmee Langereis

Als laatste in de rij kwam Esmee Langereis boven drijven. Zij is de vierde genomineerde en kanshebber op de titel. Dit zijn haar verdiensten voor de wijnwereld:

Esmee Langereis
Esmee Langereis

“Precies tien jaar geleden werd Esmee Langereis stapelverliefd op een Beaujolais Nouveau van Marcel Lapierre, wat de aftrap bleek te zijn naar een onverwachte carrière move. Wijn was sinds de pubertijd al een onderdeel van Esmee’s leven – in plaats van Breezers dronk zij liever Chianti – maar dat je er ook je werk van kunt maken was nooit in haar opgekomen. Tot die ene avond de Lapierre haar lippen raakte en de wereld even stil bleef staan. Vanaf dat moment wilde ze begrijpen hoe het kan dat een wijn je zó kan raken, dat je ervan gaat huilen. Of lachen. Of allebei tegelijk. Nadat Esmee haar baan als copywriter had ingeruild voor een job als chef bij ELLE Eten, werd ze diezelfde maand benoemd tot nieuwe wijnschrijver van het magazine. Haar kennis van zaken deed ze in de loop der jaren ruimschoots op tijdens talloze wijnreizen en daarnaast behaalde ze haar WSET Advanced. Inmiddels is Esmee vaste columnist voor Elle Eten, Harper’s Bazaar en De Smaak van Italië. In 2016 vroeg Harold Hamersma haar als co-auteur voor de De Grote Hamersma Wijngidsen. Ook publiceert Esmee op een eigen kanaal: Onder het motto life’s too short to drink vieze wijn lanceerde ze in 2017 makemewine.nl – een site vol tips en tricks over wijn en andere drankjes – waarvoor ze ook een serie korte video’s met Supermarktwijntips maakte. Esmee is sinds kort assistent wijnmaker van Chateau Amsterdam. Deze wijnen heeft ze na de bekendmaking van haar nominatie laten proeven aan de genodigden.’

Zo kun je stemmen!

Wie de titel gaat winnen is afhankelijk van het oordeel van de vierkoppige professionele jury + de uitkomst van het publiek. De jury bestaat uit Janny van der Heijden (bekend o.a. van Heel Holland Bakt), Heleen Boom (Register Vinoloog en sommelier), Peter van Houtert (Directeur Verbunt Verlinden, voorzitter Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren) en initiatiefnemer Barbara Verbeek.

Wijnvrouw van het jaar
Van links naar rechts: Clarissa Slingerland (initiatiefnemer), Janna Rijpma (jurylid), Barbara Verbeek (initiatiefnemer) en Esmee Langereis (genomineerde)

Naast het oordeel van de jury, geldt dus ook de stem van het publiek. Via de website www.wijnvrouwvanhetjaar.nl kun je stemmen op een van de vier genomineerden.
De uitslag wordt bekend gemaakt op het evenement Villa’s Culinair Wijntheater van 30 t/m 2 juni 2019.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *