Weekmenu #45

5x verrassend veelzijdig met bloemkool

Wat eten we de komende week? Bloemkool! We zetten deze meest veelzijdige groente in de schijnwerpers. Ik ben echt fan van deze groente, want je kan er heel veel kanten mee uit. Van koken, roosteren, bakken tot pureren. Eigenlijk verveelt het nooit. Zeker niet in deze vijf overheerlijke bloemkool recepten.

Bloemkool is eigenlijk een zomergroente, maar hij is toch het hele jaar door verkrijgbaar. En altijd heel betaalbaar. Neutraal en mild van smaak, maar wel met body. Vooral in vegetarische recepten vaak een uitstekend basisingrediënt. In dit weekmenu staan er ook al drie.

6 interessante weetjes over bloemkool

  • Veelzijdige Groente: Bloemkool is een bijzonder veelzijdige groente. Je kunt het koken, roosteren, pureren, frituren en zelfs gebruiken als pizzabodem. De mogelijkheden zijn eindeloos, wat het perfect maakt voor creatieve culinaire experimenten.
  • Bloemkool bewaren kan zowel buiten als in de koelkast. De houdbaarheid verschilt natuurlijk wel bij beide manieren. Rauwe bloemkool bewaar je: 3-5 dagen buiten de koelkast, bijv. op een fruitschaal. Of 7-10 dagen in de koelkast.
  • Rijk aan voedingsstoffen: Bloemkool zit boordevol gezonde voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine K, vezels en verschillende antioxidanten. Het draagt bij aan een evenwichtige voeding en ondersteunt een gezonde levensstijl.
  • Seizoensgroente? Bloemkool is het gehele jaar door te verkrijgen, maar van juni t/m november komt bloemkool uit Nederland.
  • Verscheidenheid aan kleuren: Hoewel de meeste mensen denken aan witte bloemkool, zijn er ook andere kleurrijke variëteiten beschikbaar, zoals paarse, oranje en groene bloemkool. Deze kleurrijke opties voegen niet alleen visuele aantrekkingskracht toe aan gerechten, maar ze bevatten ook unieke voedingsstoffen.
  • Couscous van Bloemkool: Voor wie graag koolhydraatarme alternatieven zoekt, is bloemkoolcouscous een geweldige ontdekking. Het is gemaakt door bloemkool te raspen tot korrels die lijken op couscous. Het is licht, gezond en een uitstekende basis voor salades en bijgerechten.

Welke wijn bij bloemkool recepten?

Bij al deze bloemkool recepten drink je uiteraard ook een lekker glas wijn! In het algemeen kunnen bloemkoolgerechten uitstekend samengaan met wijn. De lichte, neutrale smaak van bloemkool past goed bij zowel witte als rode wijnen, afhankelijk van de bereiding. In het algemeen passen volle witte wijnen er het beste bij. Denk aan Pinot Gris uit de Elzas of een Colombard uit Frankrijk. Maar een frisse Sauvignon Blanc kan bijvoorbeeld goed werken met geroosterde knapperige bloemkool. Welke wijn bij deze gerechten? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elke recept.

Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel. 

MAANDAG Bloemkool met kikkererwten van de bakplaat

We starten de week super simpel met dit geweldige bloemkool gerecht van Rukmini Iyer uit het kookboek De Groene Bakplaat! Je hebt 15 minuten nodig om je ingrediënten te snijden en te mengen. En daarna gaat je bakplaat (of braadslede) nog 30 minuten de oven in. Kortom: een minimale inspanning voor een maximum aan smaak! Toprecept.

Bloemkool uit de oven met kikkererwten uit het kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer
Bloemkool uit de oven met kikkererwten

DINSDAG: Bloemkoolrijst risotto met garnalen

Uit de koker van onze Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens komt dit heerlijke risotto gerecht op basis van bloemkoolrijst. Snel klaar en koolhydraatarm! Let op: recept voor 2 personen.

Bloemkoolrijst risotto met garnalen uit Echt Eten van Pascale Naessens
Bloemkoolrijst risotto met garnalen

WOENSDAG Bloemkool met lamsgehakt

Woensdag, gehaktdag. Toen de kinderen nog klein waren, aten we bloemkool met een balletje gehakt. Maar tegenwoordig is dat anders. Ons favoriete gehaktrecept met bloemkool is Bloemkool met lamsgehakt (Karnibahar oturtmasi) , een recept uit Turks tafelen. Bloemkool is vooral erg lekker als het gebakken wordt, zoals in dit recept. Bovendien ook nog eens snel op tafel: in 25 minuten klaar.

Gebakken bloemkool met lamsgehakt
Gebakken bloemkool met lamsgehakt

DONDERDAG Tandoori bloemkool met linzenrijst

Uit het kookboek ‘Veggie in 30 minuten’ komt deze Tandoori bloemkool met linzenrijst. Dit recept illustreert de buitengewone kwaliteit van dit verrassende kookboek. Echt een vegetarisch toppertje met Hollandse bloemkool! Bovendien simpel om te maken.

Tandoori bloemkool met linzenrijst
Tandoori bloemkool met linzenrijst

VRIJDAG Bloemkool frittata met kerrie en aardappel

Dit vegetarische bloemkool gerecht is een van mijn favorieten: bloemkool frittata met kerrie. Lijkt in de verte misschien een beetje op een Spaanse tortilla, maar dan veeeel lekkerder. Wel een beetje bewerkelijk, maar de moeite meer dan waard. Zet dit recept op de planning voor het weekend.

Bloemkool frittata met kerrie en aardappel
Bloemkool frittata met kerrie en aardappel

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Weekmenu 5 Groente in de hoofdrolOp zoek naar meer gezonde groente gerechten? Hier vind je er nog vijf.

 

 

Benieuwd naar mijn e-book met wereldgerechten?
Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen is een smaakvol e-book van 64 pagina’s. Met 18 wereldgerechten om nooit te vergeten, 19 icoonwijnen en 23 culinaire hotspots. Hier kun je hem downloaden.
E-book Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen
E-book Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen