Wat eten we de komende week? Bloemkool! We zetten deze meest veelzijdige groente in de schijnwerpers. Ik ben echt fan van deze groente, want je kan er heel veel kanten mee uit. Van koken, roosteren, bakken tot pureren. Eigenlijk verveelt het nooit. Zeker niet in deze vijf overheerlijke bloemkool recepten.
Bloemkool is eigenlijk een zomergroente, maar hij is toch het hele jaar door verkrijgbaar. En altijd heel betaalbaar. Neutraal en mild van smaak, maar wel met body. Vooral in vegetarische recepten vaak een uitstekend basisingrediënt. In dit weekmenu staan er ook al drie.
Bij al deze bloemkool recepten drink je uiteraard ook een lekker glas wijn! Uiteraard een bijpassende (daar gaat het om op I Love Food & Wine). Welke? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elke recept.
Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel.
MAANDAG Bloemkool met kikkererwten van de bakplaat
We starten de week super simpel met dit geweldige bloemkool gerecht van Rukmini Iyer uit het kookboek De Groene Bakplaat! Je hebt 15 minuten nodig om je ingrediënten te snijden en te mengen. En daarna gaat je bakplaat (of braadslede) nog 30 minuten de oven in. Kortom: een minimale inspanning voor een maximum aan smaak! Toprecept.

DINSDAG: Bloemkoolrijst risotto met garnalen
Uit de koker van onze Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens komt dit heerlijke risotto gerecht op basis van bloemkoolrijst. Snel klaar en koolhydraatarm! Let op: recept voor 2 personen.

WOENSDAG Bloemkool met lamsgehakt
Woensdag, gehaktdag. Toen de kinderen nog klein waren, aten we bloemkool met een balletje gehakt. Maar tegenwoordig is dat anders. Ons favoriete gehaktrecept met bloemkool is Bloemkool met lamsgehakt (Karnibahar oturtmasi) , een recept uit Turks tafelen. Bloemkool is vooral erg lekker als het gebakken wordt, zoals in dit recept. Bovendien ook nog eens snel op tafel: in 25 minuten klaar.

DONDERDAG Tandoori bloemkool met linzenrijst
Uit het kookboek ‘Veggie in 30 minuten’ komt deze Tandoori bloemkool met linzenrijst. Dit recept illustreert de buitengewone kwaliteit van dit verrassende kookboek. Echt een vegetarisch toppertje met Hollandse bloemkool! Bovendien simpel om te maken.

VRIJDAG Bloemkool frittata met kerrie en aardappel
Dit vegetarische bloemkool gerecht is een van mijn favorieten: bloemkool frittata met kerrie. Lijkt in de verte misschien een beetje op een Spaanse tortilla, maar dan veeeel lekkerder. Wel een beetje bewerkelijk, maar de moeite meer dan waard. Zet dit recept op de planning voor het weekend.

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!
Op zoek naar meer gezonde groente gerechten? Hier vind je er nog vijf.
Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen is een smaakvol e-book van 64 pagina’s. Met 18 wereldgerechten om nooit te vergeten, 19 icoonwijnen en 23 culinaire hotspots. Hier kun je hem downloaden.
Geef een reactie