A shared Passion

Pago Aylés: de enige Vino de Pago van Aragón

Tijdens mijn persreis naar de Spaanse regio Aragón, op uitnodiging van het UEC (Union Espanola de Catadores – de Spanish Wine Tasters Association) en het OIVE (Organizacion Interprofesional del Vino de Espana), is een van de hoogtepunten een bezoek aan het wijnbedrijf Pago Aylés in Cariñena. Waarom? Het ligt op een unieke plek en de wijnen zijn fantastisch. Lees maar mee.

Na een rit van ca. een uur door een kaal, onherbergzaam landschap worden we verrast door het wijnhuis Pago Aylés. Als een feniks herrijst het op uit z’n as als een groene oase tussen de rotsen.

Pago Aylés; een oase in een onhergbaar landschap
Pago Aylés; een oase in een onhergbaar landschap

Hoogste kwaliteit

Het Spaanse wijngoed Pago Aylés ligt in Cariñena, in de regio Aragón. Sinds 2010 mag dit familiewijngoed zich een Vino de Pago noemen, wat wil zeggen dat het op alle fronten de hoogste kwaliteit levert, van terroir tot en met wijn.

Classificatie Vino de Pago
Classificatie Vino de Pago

Wat is een Vino de Pago precies?
Binnen de Spaanse wijnkwaliteits-piramide zijn de zogenaamde ‘Pago’-wijnen van het allerhoogste niveau. Deze classificatie wordt toegekend aan individuele wijnproducenten en wijngaarden. Vergelijkbaar met een ‘grand cru’, ‘single estate wine’ of ‘Einzellage’. Het is een afgebakend gebied met unieke kenmerken en een eigen terroir. In Spanje zijn er momenteel 20 wettelijk erkende ‘Vino de Pago’, waarvan Pago de Aylés de enige is in de regio DO Cariñena.

Eeuwenoud landgoed

We worden ontvangen door wijnmaakster Immaculada Ramón en Fernando Reyes. Ze staan al te wachten als wij komen voorrijden.

Pago Aylés; een historisch langoed
Pago Aylés; een historisch langoed

De geschiedenis van de wijnbouw op deze plek gaat terug tot de twaalfde eeuw. De bezitting ging over van de kerk naar de adel en uiteindelijk naar particulieren. Het wijngoed is dus al eeuwen vervlochten met de mensen en de wijncultuur van Cariñena, maar ook met het landschap. In die tijd behoorde het tot de zogenaamde Finca Aylés, een van de grootste particulier historische landgoederen in Aragón met een omvang van 3.200 ha.

 

Maar sinds 1980 is dit wijngoed in handen van de Ramon Reula Family. Zij zijn trots op hun winery want het ligt fantastisch op een hoogte van 650 meter. De rivier de Huerva, een zijrivier van de Ebro, zorgt voor spectaculaire ravijnen en diepe grotten, terwijl de indrukwekkende berg San Pablo het uitzicht domineert. De bodem bestaat uit een mengsel van kalksteen en klei: ideaal voor wijnbouw van kwaliteit.

Biologisch sinds 2020

Pago Aylés bezit in totaal ca. 100 ha aan wijngaarden, voor een groot deel grenache (ca. 40 ha). Daarnaast verbouwen ze Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Syrah en Chardonnay. Maar niet alles heeft een Vino de Pago classificatie.

De druiven worden op Pago Aylés uiteraard met alle zorg omringd. Het oogsten gebeurt ’s nachts, zodat de druiven koel blijven. Eenmaal in de wijnkelder – waar ze binnen 10 minuten na de pluk arriveren – zorgt een combinatie van traditionele methoden én uiterst moderne apparatuur ervoor dat de wijnen met intens maar ook hun frisse zuren behouden. Voor de rijping gebruiken ze steeds minder hout. En als dat gebeurt, dan rijpen de wijnen merendeels in grote vaten van Frans eiken waardoor de houtintensiteit in de wijn zachter blijft..

Proeverij in de tuin

Na een mooie rondleiding in de wijngaarden, staat onze proeverij klaar in de tuin aan de achterkant van de winery. We proeven twee series: Unexpected en Cuesta del Herrero.

De tuin van Pago Aylés in Carinena Aragon
De tuin van Pago Aylés

EERSTE FLIGHT

De drie wijnen uit de ‘unexpected’-range zijn instappers. Ze hebben een goede prijs-kwaliteit en een moderne uitstraling. Deze wijnen vallen niet onder classificatie Vino de Pago.

  • Chardonnay unexpected. Frisse zuren, maar mooi rijp fruit! Chardonnay gemaakt op de Franse manier. Focus ligt op het fruit. Heel licht houtgebruik. Mooi elegant. Kost maar 6 euro in Spanje!
  • Garnacha unexpected 2020. 5% van deze rode wijn heeft 5 à 6 maanden gerijpt op Frans eiken. Hij smaakt lekker fruitig en heeft goede zuren. Mooi rijp fruit, licht zwoel, maar niet té. Licht spicy afkomstig van het hout.
  • Syrah unexpected. Ongewoon lange rijping op Frans eiken (2 jaar). In de neus meteen vanille. Qua smaak fris en kruidig. Rijpe tannines en een klein bittertje. Fruity met body.

TWEEDE FLIGHT

We proeven 2x Cuesta del Herrero en daarna Senda de Leñadores. Al deze labels vallen onder de kwalificatie van Vino de Pago. Cuesta del Herrero is gemaakt van overwegend Tempranillo en Garnacha, aangevuld met wat Cabernet Sauvignon en Merlot, terwijl de Senda meer Garnacha bevat.

  • Cuesta del Herrero 2021. De kleur is licht doorschijnend rood. In de neus vanille-tonen. De smaak is vol, maar elegant. Goede zuren en fijn fruit (kersen) met een bittertje in the end.  14 % alcohol. Mijn cijfer: 8,0
  • Cuesta del Herrero 2020. Dit jaargang lijkt wat rijper en zoeter. Uitstekende goede body. Meer structuur en meer houttonen dan de 2021. 97 punten Decanter. Mijn cijfer: 8.2
  • Glas 3! Senda de Leñadores 2020. Het paradepaardje van Pago Aylés; de Senda de Leñadores. We proeven de 2020. Gemaakt van Garnacha, Tempranillo en wat Cabernet Sauvignon en Merlot. Hij is donkerder van kleur dan de Cuesta del Herrero. Jammy en rond, met rijp rood fruit. Krachtige frisheid, en rijpe zachte tannines. Wel 15% alcohol. Mooie wijn voor een relatief lage prijs van ca. € 14,55. Mijn cijfer: 8.1
Pago Aylés was een onderdeel van mijn persreis naar Aragón. Lees hier meer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *