Beoordeeld!

8,8 pnt Champagne Hélène Beaugrand: verrassend elegant

‘Champagne is de wijn der koningen en koning der wijnen’; een uitspraak die bij iedereen in het geheugen staat gegrift. Dat geldt zeker voor de champagne van Hélène Beaugrand. Zuiver, elegant en verfijnd. Een terroir gedreven champagne (Blanc de Blancs) afkomstig uit Montgueux. Aanrader!

Tot het begin van de zestiende eeuw was er alleen stille wijn in het Champagnegebied. Door toedoen van de zogenaamde Kleine IJstijd vond er een klimaatverandering plaats die grote invloed had op de wijnproductie in de Champagnestreek. Door de toenemende kou stopte de vergisting veel te vroeg met als resultaat dat de wijn in de lente ging mousseren. Maar daar waren ze in die tijd niet blij mee, want de Champagnewijnen werden niet meer verkocht.

Wijndomein Hélène Beaugrand in Montgueux
Wijndomein Hélène Beaugrand is oorspronkelijk een echt familiebedrijf

Dom Pérignon als voorbeeld

Pas een eeuw later bracht wijnmaker Pierre Pérignon daar verandering in en zo kwam de champagnestreek weer tot leven. En laat nu juist die champagne van Dom Pérignon, de aardsvader der Champagne, het begin zijn van de bijzondere carrière van het wijnhuis Hélène Beaugrand. Want door het drinken van deze exclusieve vintage champagne werd Hélène helemaal betoverd. Dat wilde zij ook.

Helene Beaugrand in de wijngaard
Hélène Beaugrand in de wijngaard

Jong en ambitieus

Zo oud als Dom Pérignon is, zo relatief jong is het wijnhuis van Hélène Beaugrand. Ze lanceerde haar eigen gelijknamige huis pas in 2018 met zes cuvées van drie ha grond in het dorp Montgueux in de Côte de Bars. Maar Hélène is zeker geen beginneling. Nee, ze is afkomstig uit een echte wijnmakersfamilie die al sinds 1919 champagne maakt. Haar grootvader, Leon Beaugrand, zag het potentieel rondom het dorp Montgueux en zorgde ervoor dat het werd opgenomen in de Wet Appellation d’Origine Controlée van juli 1927.

Na een jarenlange internationale wijnopleiding, erft Hélène Domaine Beaugrand van haar grootvader Léon, en besluit een eigen huis te creëren.

Wat maakt Champagne Hélène Beaugrand bijzonder?

De wijngaarden van Hélène Beaugrand liggen in de heuvels van het stadje Montgueux. En dit is niet zomaar een plaats. Het dorp ligt ca. 10 km van Troyes en staat bekend als de ‘Montrachet van de Champagne-land’. Montgueux heeft namelijk een uniek terroir. Het ligt in het zuidelijkste puntje van de Côte des Blancs met een ligging op het zuidoosten. Dat zorgt voor veel zonlicht en produceert zoete druiven. Maar de bodem is hier ook van belang, want de wijnstokken staan aangeplant op kalkrijke bodems met aders van vuursteen. Met als resultaat: prachtige aromatische en complexe champagnes. Met andere woorden: Hélène is een echte ‘grower-champagne’. Wat houdt dat in? Zij is een wijnmaakster waarbij terroir de hoofdrol speelt en niet eentje waarbij het nastreven van de smaak (dus het blenden) centraal staat.

Gezonde druiven

Hélène verbouwt met name chardonnay-druiven, afkomstig van 45 jaar oude wijnstokken. Daarnaast heeft nog een paar kleine percelen met Pinot Noir en Pinot Meunier. De wijngaarden liggen op een heuvel van 268 meter en dat zorgt voor een goede ventilatie en dus gezonde druiven. Ze gebruikt geen herbiciden en werkt zo biologisch als mogelijk. In de toekomst is ze van plan om haar bedrijf om te zetten naar biodynamische landbouw, samen met haar zoon Cedric.

Hoe smaakt Champagne Hélène Beaugrand Le Grand Carré?

Champagne Hélène Beaugrand beoordeeldChampagne Le Grand Carré is gemaakt van 100% chardonnay (Blanc de Blancs) en heeft geen dosage (Brut Nature) of heel weinig dosage (Extra Brut: 1 gram suiker /liter). Dat is niet nodig, want de druiven komen van een vierkant perceel aan de onderkant van de helling. Dat betekent druiven met een uitstekende rijpheid, waardoor dosering (toevoeging van suiker) niet nodig is.

We proeven de extra brut-versie:

Deze champagne (blanc de blancs) van chardonnay-druiven is heerlijk zacht, romig en fruitig. Verleidelijk en elegant met een delicate frisheid en wat mineraliteit.

Wat eten bij Champagne Hélène Beaugrand Le Grand Carré?

Uiteraard is deze champagne bij uitstek geschikt als aperitief. Maar je kunt er ook iets bij eten. Denk bijvoorbeeld aan Charcuterie, Oesters, Kaviaar, Kaassoesjes of een Chaource (zachte witte kaas uit de Champagne).

Blini's met kaviaar
Zelfgemaakte blini’s met crème fraîche en kaviaar

Recepten van lekkere gerechten die ook bij deze champagne passen, vind je natuurlijk op Ilovefoodwine.nl, kijk eens naar:

Wil je deze champagne ook proeven?
Hélène Beaugrand is te koop via importeur Best of Wines. Best of Wines is internationaal bekend als expert op het gebied van wijnen in het hogere segment. Deze heerlijke terroir-champagne kost € 46,-.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met importeur Best of Wines. Lees voor meer info mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *