Boekrecensie

Honderd druivenrassen onder het vergrootglas

In het boek met als titel ‘De Druif’ neemt de Belgische sommelier Gianluca Di Taranto je mee op zijn meeslepende wijnreis. Duik in de magische wereld van wijn en laat je meevoeren door zijn boeiende verhaal in het eerste deel van zijn nieuwe serie met de titel Wine Class.

Gianluca behandelt in zijn boek niet alleen ruim 100 druivensoorten, maar geeft ook boeiende achtergrondverhalen, opmerkelijke feiten en een overvloed aan informatie. Maar wat valt er nog meer op?

Wie is Gianluca Di Taranto?

Portret van Cover De Druif van schrijver Gianluca Di Taranto
Portret van Cover De Druif van schrijver Gianluca Di Taranto

Als jonge, maar reeds gerenommeerd sommelier met ervaring in luxueuze Antwerpse restaurants en buitenlandse stages, grijpt Gianluca nu de kans om zijn eigen boeken over wijn uit te brengen. Dit eerste deel is een toegankelijk wijnboek voor iedereen, waarin hij ruim 100 druivensoorten behandelt. Een boek geschikt voor elke doelgroep van professionele kenners tot gepassioneerde liefhebbers. Momenteel geeft hij ook workshops en cursussen en is wine director bij Sanglier des Ardennes & La Petite Merveille in België.

Opzet van het boek De Druif

Elk druivenras wordt apart beschreven. Zowel bekende als onbekende druivenrassen passeren de revue. Van A (Alvarinho) tot Z (Zinfandel).  Van elke druivensoort worden niet alleen de herkomst, geschiedenis, kenmerken en groei- en bloeiomstandigheden belicht, maar ook de omschrijving van de kleur, het smaakprofiel, de wijnstijl, signatuurregio’s en favoriete wijnhuizen worden separaat in een overzichtje weergegeven. Daarnaast voorziet Gianluca elke druif van een zogenaamde ‘uitprobeerwijn’ om je nieuwsgierigheid verder aan te wakkeren.

Montepulciano - druiven
Montepulciano – druiven

Vlotte schrijfstijl

De vlotte schrijfstijl van Gianluca wordt gekenmerkt door het gebruik van veel Engelse woorden en zinsneden (sign of the times / up and coming / stuck in the eighties). Waarschijnlijk wil hij hiermee een moderne indruk achterlaten. Of is het zijn manier van praten door zijn vele buitenlandse ervaringen? Anyway: achterin het boek vind je een lijst met (voornamelijk Franse) wijnbegrippen en trefwoorden. Al met al is het boek prettig om te lezen.

Weinig zinvolle foto’s

Terwijl de foto’s van de schrijver zelf in verschillende vormen aanwezig zijn, had ik persoonlijk liever meer foto’s gezien van elke behandelde druivensoort, die het verhaal nog krachtiger ondersteunen. Want het is leuk als je zelf de verschillende druivenrassen zou leren onderscheiden op basis van bladvorm, trosdichtheid en grootte van de besjes. Desalniettemin zijn de kunstzinnige illustraties in het boek fraai, fleurig en sfeervol, hoewel ze weinig toevoegen aan de inhoud.

Pignolo druiven persen
Pignolo: een Italiaans druivenras dat vrijwel uitgestorven was

Conclusie

‘De Druif’ is een aantrekkelijk geschreven boek in een vlotte stijl, dat zowel bekende druivensoorten als talloze minder bekende en zeldzame soorten uit diverse landen ter wereld behandelt. Gianluca’s uitgebreide kennis van druivensoorten komt uitstekend naar voren en wordt moeiteloos gedeeld met de lezer.

Smaakt dit naar meer? Bestel het boek hieronder:

Cover De Druif van schrijver Gianluca Di TarantoTitel : De Druif
Auteur : Gianluca Di Taranto
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 014 8714 6
Prijs : € 34,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.