Opnieuw begint de race naar de titel ‘Wijnvrouw van het Jaar’, een initiatief van Clarissa Slingerland (MissPublicity) en Barbara Verbeek (register vinoloog). Vorig jaar vond deze wedstrijd voor de eerste keer plaats en won wijnspecialiste Birthe van Meegeren (lees nog even mijn verhaal) de begeerde titel. De eerste nominatie voor het komende jaar (2020) is multitalent Tjitske Brouwer van Vinoblesse. Wij zijn reuze benieuwd wat zij hiervan vindt…
Wie is Tjitske Brouwer?
Tjitske is mede-eigenaar van Vinoblesse, een bedrijf dat bijzondere wijnen importeert van kleinschalig werkende producenten uit Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland en Oostenrijk. In 1992 importeerde Vinoblesse haar eerste biologische wijn Domaine Combier. In 2006 volgde de eerste vin naturel. Het merendeel van de wijnproducenten die Vinoblesse vertegenwoordigt werkt biologisch of biodynamisch, een aantal hiervan maakt natuurwijn. Vinoblesse is lid van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren en heeft het keurmerk Register Wijnhandelaar. Daarnaast is het bedrijf SKAL (biologisch) gecertificeerd en werd in 1994 en 2006 uitgeroepen tot ‘Wijnkoper van het Jaar’. Ter educatie en ondersteuning van de verkoop organiseert Tjitske workshops en wijnproeverijen, en schrijft zij regelmatig artikelen over wijn.
1. Tjitske, je bent als eerste genomineerd: wat vind je van dit initiatief?
“Het is jammer dat het nodig is… Het zou beter zijn wanneer iemand uit het wijnvak op zijn merites wordt beoordeeld en genomineerd. Maar wijn is nog heel erg een mannending. Het is volgens mij een van de minst geëmancipeerde beroepen van deze tijd. Vrouwen leggen zich daar natuurlijk niet bij neer. In de wijnwereld zijn heel veel goede vakvrouwen actief. Ik denk dat tussen vakgenoten vrouwen steeds meer de plaats krijgen die ze verdienen, maar dat de beeldvorming bij het grote publiek nog niet klopt. Je moet als vrouw heel goed zijn om voor vol te worden aangezien. Wat dat betreft zou het beter zijn om jonge vrouwen te nomineren, als steuntje in de rug. Maar ik begrijp dat Barbara Verbeek en haar team vrouwen naar voren wil halen die iets bijzonders doen of hebben gedaan zodat deze als voorbeeld kunnen dienen. Dat initiatief steun ik.”
2. Was je verrast?
“Nee… niet echt…”
3. Wat doen vrouwen anders dan mannen in het wijnvak?
“Lastig… Ik denk dat vrouwen minder opscheppen of dingen hoog houden maar veel meer – met alle plus- en minpunten – zichzelf proberen te zijn. En hun eigen smaak hebben, die niet altijd synchroon loopt met de massa. Maar ze hebben tegelijkertijd een goed inlevingsvermogen om zich voor te stellen wat anderen waarderen. Het is niet voor niets dat de inkopers van het grootwinkelbedrijf vrijwel allemaal vrouwen zijn.”
4. Kunnen vrouwen beter proeven?
“Volgens mij letten vrouwen meer op details, met als nadeel dat we soms de grote lijnen uit het oog dreigen te verliezen. Ik denk dat we evolutionair een beter reukvermogen hebben. Waardoor we de aroma’s van wijn beter kunnen benoemen. Maar om er een kwaliteitsoordeel aan te verbinden heb je natuurlijk vakkennis nodig. En een goede smaak. Dat is niet gender-gerelateerd.”
5. Sinds 1992 importeren jullie biologische wijn. Welke veranderingen hebben er plaatsgevonden in de laatste 25 jaar?
“Zo veel! Biologische wijn bestaat nu echt als productgroep. Dat was tien jaar geleden nog niet zo, en 27 jaar geleden al helemaal niet. Het woord ‘biologische wijn’ heeft pas inhoud gekregen toen de wijnen onnatuurlijk werden. Door de eeuwen heen zijn er altijd gewasbeschermings- en hulpmiddelen bij de wijnbereiding gebruikt. Maar na de industriële revolutie liep het de spuigaten uit. Mede door de verbetering van de infrastructuur (het spoor) groeide de vraag, en ontstond er een tekort aan wijn. Er werden Amerikaanse druivenrassen geïmporteerd inclusief ziektes… (druifluis…),het tekort werd nijpend, wat aanleiding gaf tot fraude…
Ter bescherming van de kwaliteit werd een controleorgaan in het leven geroepen (het INAO: Institut National de l’Origine et de la Qualité). Er kwamen kwaliteitseisen (met betrekking tot de bodem, druivenras en wijnbereiding) die de smaak van wijn verbeterden maar tegelijk unificeerden. Een aantal mensen stond dit gelijk al tegen. Het biologische zaadje was geplant. Er ontstonden diverse privé-organisaties voor biologisch werken, en aan die diversiteit danken wij nu onduidelijkheid over wat biologische wijn precies zou moeten zijn. Je hebt ze volgens de EU-normen, traditioneel, met en zonder certificaat, biodynamisch, naturel, Fukuoka.
Ik denk dat in de nabije toekomst alle wijnen biologisch geproduceerd zullen worden.
“Maar jouw vraag is geloof ik wat er de laatste 25 jaar is veranderd? Sinds 2012 is er regelgeving voor wijnbereiding. In de ogen van de meeste liefhebbers is die veel te ruim. De wijnen worden meer gekunsteld terwijl de liefhebbers én de nieuwe generatie juist een echt natuurproduct willen. Dit verklaart de vraag naar Vin Naturel. Er is nog veel te doen!”
6. Je importbedrijf is ook SKAL gecertificeerd. Wat houdt dat in?
“Om een Europees biocertificaat te mogen voeren moet de wijnboer aan bepaalde normen voldoen die door de Europese commissie zijn vastgelegd. Wijnen die in Nederland geproduceerd worden, kunnen het Skal-certificaat aanvragen, waarna Skal de productie controleert.
Maar Skal controleert ook de IMPORT van biologische wijn, én certificeert de importeur. Hiervoor worden in Nederland geïmporteerde wijnen nogmaals gecontroleerd op echtheid van het keurmerk. Het keurmerk moet op het etiket staan. Zo zijn Europese wijnen herkenbaar aan het groene blaadje, met vermelding van land van herkomst en de code van het certificeringsorgaan. En als het goed is aan de smaak… Er zijn steeds meer (top)domeinen die biologisch werken omdat het niet alleen bijdraagt aan kwaliteit van leven maar ook aan de smaak van de wijn. Ik denk dat in de nabije toekomst alle wijnen biologisch geproduceerd zullen worden.”
INTERESSE GEWEKT?
Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!