De hele maand januari vinden er Nieuwjaarsborrels plaats; mousserende wijn staat deze maand dus gelukkig nog even in de algemene belangstelling. En naar ik hoop ook de Nederlandse mousserende wijnen. Want ja, die zijn er ook!
Als ons land voor één wijntype geschikt is, dan is het wel voor mousserende. Nederlandse wijnen worden gekenmerkt door hoge zuren, en dat is voor dit type alleen maar goed. Dat besef is doorgedrongen tot de wijnmakers in Nederland, en als je goed oplet, merk je dat de een na de ander witte mousserende wijn op de markt brengt. Recent nog kwamen de bubbels van wijngoed Maronesse in de Flevopolders in het nieuws.
Steeds meer mousserende wijn uit eigen land
Leon Masselink van Wijngoed Montferland in Gendringen produceerde in 2013 bijvoorbeeld de Wals Brut, een mousserende wijn van johanitter-druiven. In een interview met omroep Gelderland verklaarde Masselink dat de Achterhoek bij uitstek geschikt is om mousserende wijnen te produceren, en dat we in de toekomst veel meer bubbels uit eigen land zullen zien. Dik Beker, voorzitter van het Wijngaardeniersgilde, voegde daar toen aan toe dat er zelfs wijngaarden aangelegd worden speciaal om mousserende wijn te produceren.
In Limburg maakt wijngoed Fromberg sinds 1995 al mousserende wijn, volgens dezelfde methode als in de Champagne, de zogenaamde méthode traditionnelle. Hierbij vindt een tweede gisting op de fles plaats, waardoor er koolzuurgasbelletjes ín de wijn ontstaan die niet kunnen ontsnappen. Een andere Nederlandse bubbel die volgens deze methode wordt gemaakt, is die van De Kleine Schorre, de Brut de Zélande.
Tijdens de wijnkeuring van de Lage Laden van 2015 vielen diverse mousserende wijnen in de prijzen, waaronder de Veluwsche Vreugde van Ecofields en de Raar Brut van Wijngaard Raarberg. De jonge eigenaar Ralph Huydts (32) van dit laatste huis maakt uitsluitend mousserende wijn en legde zijn wijngaard speciaal aan voor de productie van het bruisende nat.
Sprankel of parelwijn?
En zo kan ik nog wel even door gaan: Betuws Wijndomein, Sint Martinus, Apostelhoeve, Reestlandhoeve, Hof van Twente, ze hebben allemaal een mousserende wijn in het assortiment. De kwaliteit is hoog, al zijn het niet allemaal wijnen die volgens de klassieke champagne-methode gemaakt worden. Een aantal wordt in Duitsland in een Sektkellerei voorzien van de benodigde koolzuurgasbelletjes.
Een algemeen erkende Nederlandse benaming voor mousserende wijnen is er intussen nog niet. Sommigen hanteren ‘sprankel’, maar die term is niet echt ingeburgerd. Parelwijn, een term die je onder andere bij Betuws Wijndomein op het etiket ziet, wordt gebruikt voor wijnen zonder tweede gisting en met een lagere druk in de fles.
Nederlandse mousserende wijn is echter here to stay, en met zo’n bubbel toast ik graag met je op het nieuwe jaar!
LEES OOK MIJN VERHAAL OVER DE BESTE GETESTE BUBBELS!
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen