Duizendpoot Sarah Heller bemachtigde in 2017, op zeer jonge leeftijd, de prestigieuze titel Master of Wine (wereldwijd zijn er maar 382!). Maar Sarah heeft veel meer in haar mars. Ze is niet alleen geobsedeerd door wijn, daarnaast is zij ook een ‘real artist’ oftewel kunstenaar. Beide passies vloeien moeiteloos in elkaar over. Onder de naam Visual Tasting Notes maakte ze een prachtig en bijzonder kunstproject voor het Nederlandse bedrijf Best of Wines. Vinoloog Femke Pruis, nu woonachtig in New York, interviewde deze Hongkongse jonge dame speciaal voor I Love Food & Wine.
In 2017 werd je ’s werelds jongste Master of Wine en daarmee de zevende MW in Azië. Een uitzonderlijke prestatie!
Ben je eigenlijk nog steeds de jongste MW?
Dank je wel! Helaas ben ik inmiddels niet meer de jongste Master of Wine ter wereld, maar dat geeft volgens mij juist aan dat er onder jonge wijnprofessionals veel belangstelling is voor deze opleiding. Een teken van een gezonde industrie die jong talent aanspoort om zich te ontwikkelen.
Master of Wine word je niet zomaar. Dat is een jarenlange heftige studie.
Kun je uitleggen hoe jouw traject, als Aziatische, eruit heeft gezien?
Ik heb ervoor gekozen om de opleiding in Europa te volgen, omdat daar op dat moment het grootste en meest diverse programma werd aangeboden. Voor seminars vloog ik naar Oostenrijk en Bordeaux en het proefexamen heb ik in San Francisco gedaan. In totaal kostte het hele proces me vier jaar, wat relatief snel is vrees ik. Ik heb relatief snel mijn titel kunnen behalen, omdat ik tien maanden vrij kon nemen van mijn full-time job. In die tijd heb ik me op mijn theorie-examen kunnen richten. Daarbij had ik een proefgroep in Hong Kong, wat me in mijn tweede en derde jaar erg geholpen heeft bij het oefenen voor het proefgedeelte van het examen.
Wie of wat is je grootste inspiratiebron geweest om Master of Wine te worden?
Mijn grootste inspiratiebron is het mooie boek van schaker en vechtsporter Josh Waitzkin, The Art of Learning. Waitzkin vertelt over de tijd waarin hij leerde schaken. Hij bleek erg goed te zijn en kreeg al snel het stempel “getalenteerd”, wat hem tegenwerkte in zijn ontwikkeling. Hij koos ervoor om zich niet te veel op dat talent te richten, maar juist hard te werken en zich te richten op een hoger doel. Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde. Toen ik jong was, werd me vaak verteld dat ik een groot schildertalent had. Dus toen ik tijdens mijn studie aan de kunstacademie geconfronteerd werd met wat hobbels op de weg – wat natuurlijk onvermijdelijk is – werd ik zo depressief dat ik bijna met schilderen wilde stoppen. Pas toen ik besloot om een andere kunstvorm te kiezen, namelijk collages en sculpturen, hervond ik mijn creativiteit. Ik kon weer vrij schilderen. Hetzelfde heb ik gedaan toen ik met mijn wijnstudie begon; ik probeerde zo min mogelijk te luisteren naar de mensen die me zo’n getalenteerd proever vonden. Ze bedoelden dat uiteraard alleen maar goed, maar ik wilde mij focussen op hoe ik beter kon worden en mijn doelen kon bereiken.
Wat zou jouw advies zijn aan studenten die zich nu voorbereiden op hun MW-examens?
Ik heb veel respect voor degenen die momenteel proberen te studeren in deze ontwrichte wereld en die nu niet kunnen reizen, wijngebieden bezoeken of zelfs examens af kunnen leggen. Het enige advies dat ik kan bedenken, is om de extra tijd die je nu hebt te benutten om te studeren en te focussen op wat echt belangrijk is. Aan mensen die het MW traject overwegen, zou ik willen adviseren: zorg dat je zeker weet dat je er klaar voor bent om een aanzienlijk deel van je tijd aan de studie te gaan besteden. Zie het als een extra baan naast je werk, maar dan een baan waar je zelf voor moet betalen.
Als ik werk aan een kunstwerk, voel ik een sensatie die ik tot nu toe nergens anders heb kunnen vinden.
We hebben een aantal gekke maanden achter de rug. Hoe heb jij deze tijd doorgebracht?
Ik heb het grote geluk dat ik aan veel verschillende projecten tegelijk kan werken. Ik heb een deel van mijn lessen gelukkig online kunnen geven, schrijven kan overal en aan mijn kunst werkte ik altijd al alleen. Ook hebben we in Hong Kong periodes gehad waarin de maatregelen versoepeld werden en waarin ik naar wijndiners en evenementen kon. Het grootste verschil is dat we nu natuurlijk niet kunnen reizen, maar eerlijk gezegd vind ik het ook wel fijn om even tot rust te komen.
Tenslotte, zie je jezelf als een kunstenaar die ook Master of Wine is als een Master of Wine die ook kunstenaar is.
Met andere woorden, als je moest kiezen: wijn of kunst?
Als ik moet kiezen, dan ben ik in de eerste plaats een kunstenaar. Ik heb een grote passie voor wijn en heb veel respect voor de mensen die wijn maken, verkopen, beoordelen, erover schrijven en erin lesgeven. Maar het gevoel dat ik heb als ik werk aan een kunstwerk, dat is een sensatie die ik tot nu toe nergens anders heb kunnen vinden.
Wil je wat meer weten over Sarah Heller en haar Visual Tasting Notes, kijk dan op de website van Best Wines. Elke maand maakt zij voor hun een nieuwe collage gebaseerd op één van de wijnen uit hun assortiment!
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!