Uitslag is bekend

Wie is Wijnvrouw van het Jaar 2019?

GEFELICITEERD Birthe van Meegeren!!!! Afgelopen vrijdag (31 mei)  werd zij gekozen tot Wijnvrouw van het Jaar 2019! Helaas kon ik er niet bij zijn. Maar Birthe is een kanjer eerste klas. Ik ken haar door onze samenwerking voor het tijdschrift  ‘Proef&’ van Gall&Gall. Gezamenlijk kozen we de Wijn&Spijscombinaties bij de receptuur in het blad.

Het was voor de eerste keer dat de verkiezing tot ‘Wijnvrouw van het Jaar’ plaatsvond. Afgelopen jaar werden vier vrouwen genomineerd en Birthe van Meegeren kwam als winnares uit de bus.  Birthe werkt al meer dan 20 jaar in het vak, heeft diverse wijndiploma’s behaald waaronder Weinakademiker: het hoogste niveau van de internationale Wine & Spirit Education Trust (WSET).

In een bomvol Wijntheater nam Birthe de Award in ontvangst. Deze werd aangeboden door Champagnehuis Ayala en betekent onder meer een dag meelopen met Chef de cave; Caroline Latrive.

De kracht van vrouwen onderkend

De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de wijnwereld. Volgens initiatiefnemers en oprichtsters van de stichting Wijnvrouw van het Jaar, Barbara Verbeek (Wijntheater) en Clarissa Slingerland (MissPublicity), zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie.

Winnares Birthe van Meegeren met Barbara en Clarissa
Winnares Birthe van Meegeren op de foto met organisatoren Barbara Verbeek (l) en Clarissa Slingerland (r)

Wijnvrouw van het Jaar 2019

Vanaf begin vorig jaar werd er elk kwartaal een nieuwe wijnvrouw van het seizoen gekozen die in aanmerking kwam voor de titel ‘Wijnvrouw van het jaar 2019’. In de race voor ‘Wijnvrouw van het jaar’ zaten Monique Breuer, Michèle Lainé en Esmee Langereis. Een jaar lang stonden deze vrouwen in de schijnwerpers. De strijd was lang en spannend. Ook het publiek mocht meebeslissen. Via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl kon men stemmen op één van de vier genomineerden. Zowel vakjury als publiek kozen Birthe van Meegeren als winnares.

Lovend  juryrapport

De vakjury bestaat uit vier personen: Janny van der Heijden (culinair journalist), Heleen Boom (voorzitter van de Nederlands Gilde van Sommeliers), Peter van Houtert (voorzitter van de Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren) én organisator Barbara Verbeek (Register Vinoloog).
Om in aanmerking te komen voor de titel ‘Wijnvrouw van het Jaar’ keek de vakjury o.a. naar de volgende eigenschappen: professionaliteit, onderscheidend vermogen en persoonlijkheid.

Birthe met jury en organisatieUiteindelijk won Birthe van Meegeren en vertelde het juryrapport onder meer het volgende over haar:

Birthe is een echte duizendpoot in de wijnwereld, ondanks haar bescheidenheid weet Birthe op vanzelfsprekende wijze haar kwaliteiten voor het voetlicht te brengen waardoor ze gezien en herkend wordt als een echte wijnspecialist met heel veel kennis van zaken. Niet bang om haar verantwoordelijk te nemen en verantwoording te dragen voor een van de grote spelers in de markt van Nederland. Helemaal bijzonder als je bedenkt dat Birthe haar WSET 4 advanced diploma haalde in een periode dat ze een drukke baan had, en een gezin met opgroeiende kinderen waardoor ze iedere ochtend voordat het hele gezin wakker was haar studie deed en haar diploma’s haalde.’

Meer weten over Birthe?

Wil je nog iets meer weten over Birthe van Meegeren? Ik heb haar geïnterviewd, en deze 8 antwoorden geven nog meer inzicht in wat ze doet en wat haar drijfveren zijn. Laat je inspireren…

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.