Israël als wijnland

Golan Heights, een uniek terroir met unieke wijnen

Israëlische wijn is nog relatief onbekend in Nederland. Toch wordt hier al duizenden jaren wijn gemaakt. De Golan Heights Winery, opgericht in 1983, is het meest onderscheiden wijnhuis van Israël en heeft met haar prijswinnende wijnen Israël op de kaart gezet. Wat maakt deze winery zo uniek?

Onlangs waren hoofdwijnmaker Victor Schoenfeld en Yael Gai, international sales & marketing manager van Golan Heights Winery in Nederland voor een bijzondere proeverij ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het wijnhuis. Om dit jubileum te vieren organiseerde brand manager Joke Holster van De Monnik Dranken, de importeur van de wijnen van Golan Heights, een single vineyard proeverij gevolgd door een heerlijke lunch in Restaurant The Lobby in Hotel V. I Love Food & Wine was van de partij en vinoloog Angelique Meulendijks nam de honneurs waar.

Speciale breedtegraad

Het beste wijngebied van Israël is Golan Heights in het noorden van het land. Golan Heights ligt op een speciale plek, op het snijpunt van Europa, Azië en Afrika. Het gebied bevindt zich op 33 graden noorderbreedte en heeft een mediterraan klimaat met droge, warme dagen. Wijngaarden op 33 graden noorderbreedte zijn zeldzaam, omdat het daar vaak te warm is voor wijnbouw. In de Golan Heights zorgen de hoogtemeters ervoor dat de breedtegraad gecompenseerd wordt, zodat hier kwaliteitswijnen gemaakt kunnen worden.

Vulkanische bodem

De vulkanische bodem van basalt en tufsteen heeft een hoog waterhoudend vermogen. De noordelijke streken zijn relatief droog en koel. De bodem bevat hier voldoende water voor de druivenstok tot het moment van het verkleuren van de druiven, de veraison. Dit is belangrijk omdat tijdens de veraison de potentiële kwaliteit van de druiven is bepaald. In het zuiden is het droger en is irrigatie nodig.

Wijngaarden op hoogte

Viktor Schoenfeld wijnmaker Golan Heights Winery
Viktor Schoenfeld, de wijnmaker

De wijngaarden van Golan Heights Winery liggen op hoogte, variërend tussen de 400 en 1200 meter boven zeeniveau. De hoogte zorgt voor koele, vochtige nachten waardoor de frisheid en de aroma’s in de druiven bewaard blijven. Hoofdwijnmaker Victor Schoenfeld noemt het verschil tussen de warme, droge dagen en de koele, vochtige nachten, het ‘vapour pressure difference’ (VPN), bepalend voor de kwaliteit van de druiven. Het is zijn uitdaging om het unieke karakter van het terroir tot uiting te brengen in de Golan Heights wijnen: ‘how to manage the vineyard to reflect the unique character of the Golan Heights’.

Duurzame wijnbouw

Alle eigen wijngaarden van Golan Heights Winery zijn geaccrediteerd door het LODI RULES Sustainable Winegrowing Program, als eerste wijngoed buiten de VS. Dit van oorsprong Californische programma wordt beschouwd als zeer uitgebreid en allesomvattend op het gebied van duurzaamheid. Er zijn meer dan 120 richtlijnen waaraan het wijngoed moet voldoen, niet alleen op het gebied van milieu, maar ook voor menselijke en zakelijke aspecten. Golan Heights Winery is onder andere voorzien van zonnepanelen en windmolens. Verder is het de filosofie van de hoofdwijnmaker om de grond zo weinig mogelijk te bewerken en te werken met de natuurlijke begroeiing tussen de rijen.

Propagation vineyard

Bijzonder is dat Golan Heights een eigen ‘propagation vineyard’ heeft waar nieuwe druivenstokken worden gekweekt. Er zijn slechts vier wijngaarden die een dergelijk project voeren. Het voordeel hiervan is dat Golan Heights op deze manier het hele proces van het wijn maken kan controleren, van druivenstok tot wijn. De import van nieuwe planten is moeilijk in Israël omdat men bang is dat er ziektes meekomen.

Moderne technieken

Golan Heights Winery voert continu allerlei onderzoeken uit en gebruikt moderne technologieën om de kwaliteit van de druiven te verbeteren. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat het bij irrigatie van de wijngaard beter is om minder vaak, maar wel met meer water te irrigeren. Ook zijn er na onderzoek verschillende wijngaardpercelen gedefinieerd, wel 440, die allemaal apart geoogst worden.

Drie verschillende lijnen

De proeverij start met een frisse mousserende wijn, gemaakt van chardonnay volgens de methode traditionelle. De smaak is complex en elegant met een verfijnde mousse. Victor heeft niet voor niets eerder in de Champagnestreek gewerkt. Daarna proeven we vier stille Chardonnay wijnen en daarna zes Cabernet Sauvignon wijnen uit de verschillende lijnen van het wijnhuis. Golan Heights Winery voert drie lijnen:

 • Hermon: de instaplijn
 • Gamla: medium lijn, goede prijs/kwaliteit, wijnen per glas, wijnwinkels
 • Yarden: het vlaggenschip van Golan Heights Winery

Door de wijnen naast elkaar te proeven zijn de verschillen in terroir duidelijk terug te proeven. Sommige wijnen hebben meer rijp fruit dan andere. Ook zijn de wijnen verschillend opgevoed, met meer of minder houtrijping.

De proeverij werd gevolgd door een heerlijke lunch, waarbij ook de andere wijnen van Golan Heights Winery op tafel kwamen, van druivenrassen als muscat, riesling, gewürztraminer, pinot gris, sauvignon blanc, viognier, petit verdot, pinot noir, sangiovese, syrah, enz. Golan Heights Winery maakt wijnen van 20 verschillende druivenrassen, 12 rode en 8 witte.

Chardonnay van Golan Heights Winery
Chardonnay van Golan Heights Winery

De geproefde wijnen tijdens de proeverij:

 1. Yarden Blanc de Blancs van Noordelijke Golan, gemaakt met methode traditionelle met 5 jaar rijping op de lie.
 2. Gamla Chardonnay, gemaakt op RVS
 3. Yarden Chardonnay, Noordelijke Golan, 7 maanden rijping op Franse eikenhouten vaten, waarvan de helft nieuw
 4. Yarden Chardonnay Odem, Noordelijke Golan, op een hoogte van 1200 m. Na de vergisting 7 maanden lie-rijping in Franse eikenhouten vaten.
 5. Yarden Katzrin Chardonnay van de beste chardonnay percelen in de Noordelijke Golan. Na de vergisting 9 maanden lie-rijping in nieuwe Franse eikenhouten vaten.
 6. Hermon Cabernet Sauvignon, Golan Heights en Noord-Galilea. RVS.
 7. Gamla Cabernet Sauvignon. Hooggelegen wijngaarden in de Golan Heights en Noord-Galilea. 12 maanden rijping op Frans eikenhout.
 8. Yarden Cabernet Sauvignon. Golan. 18 maanden rijping op Frans eikenhout, 40% nieuw.
 9. Yarden El Rom Cabernet Sauvignon, Noordelijke Golan, 1050 meter hoogte. 18 maanden rijping op nieuw Frans eikenhout.
 10. Yarden Bar’on Cabernet Sauvignon, Noordelijke Golan, 1040 meter hoogte. 18 maanden rijping op Frans eikenhout.
 11. Yarden Allone Habashan Cabernet Sauvignon, Centraal Golan, 600 meter hoogte. 18 maanden rijping op Frans eikenhout.

 

De Monnik Dranken
De Monnik Dranken is een drankengroothandel die zich gespecialiseerd heeft als importeur van wijn en gedestilleerde dranken. Het bedrijf is opgericht in 1918 en is gevestigd in Oldenzaal. De Monnik Dranken importeert wijn van 44 toonaangevende wijnhuizen uit 13 landen, waaronder Golan Heights Winery uit Israël.

Bewaar deze wijn op Pinterest

Ook uit Israël komt goede wijn. Zoals deze rode wijn Cabernet Sauvignon 2014 van Yarden. Lees meer over wijnen uit Israël, met name van de Golan Hoogvlakte #wijn #Israel