Meatless Monday

Gevulde aubergine van de Big Green Egg

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Meestal maak je gevulde aubergines in de oven. Maar aubergines garen in de Big Green Egg (indirect grillen) met wat rookhout dat zorgt voor een weergaloos effect. Licht rokerig, smeuïg en aards. Daarna vullen met een mengsel van krenten, pijnboompitten, peterselie en wat feta. Nog even onder de hete grill in de oven en je hebt een werkelijk perfect voorgerecht.

Welke wijn bij gevulde aubergines?

Bij dit rokerige smeuïge auberginegerecht drink je zongerijpt rood. Denk aan een Primitivo, Zinfandel of Tempranillo Crianza. Maar ook een Côtes-du-Rhône of Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld is het proberen waard.

 

Gevulde aubergine met feta uit het kookboek Foolproof BBQ van Genevieve Taylor
Gevulde aubergine van de Big Green Egg
Bereiding: 45 min
Waanzinnig lekker en oogstrelend voorgerecht met gegrilde aubergines. Maar ook als bijgerecht bij een stukje vlees niet te versmaden.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 2 middelgrote aubergines
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 gram pijnboompitten geroosterd
  • 50 gram krenten
  • 10 gram platte peterselie fijngehakt
  • 150 gram feta verkruimeld
  • Olijfolie extra vergine
  • ½ citroen
  • zeezout versgemalen peper
  • 1 zakje veldsla 85 gram
  • 4 eetlepels granaatappelpitjes
  • 1 theelepel chili-pepervlokken pul biber

Extra nodig

  • Barbecue voor indirect grillen
  • rookhout
  • oven

Bereiding
 

  • Bereid de barbecue voor op indirect grillen. Steek de barbecue aan. Stel de temperatuur af op 200 °C.
  • Als de barbecue op temperatuur is, voeg je wat rookhout toe aan de kolen.
  • Halveer de aubergines in de lengte en snijd het snijvlak kruislings diep in met een scherp mesje. Ga hierbij niet door de schil heen. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met flink wat zout en peper.
  • Beleg de auberginehelften met het snijvlak naar boven op het grillrooster en sluit de deksel. Gril ze ca. 15 minuten. Draai ze één of twee keer, zodat ze gelijkmatig garen. Keer ze en gril het snijvlak 10 minuten met gesloten deksel tot de aubergine helften zacht en gaar zijn. De precieze tijden zijn afhankelijk van hoe groot de aubergines zijn.
  • Schep intussen in een kom de pijnboompitten, krenten en peterselie door elkaar. Leg de auberginehelften als ze gaar zijn met het snijvlak naar boven op een bakplaat van de oven en strooi het pijnboompittenmengsel erover. Bestrooi met de feta en maal er zwarte peper over.
  • Verwarm de grill van de oven voor. Zet de auberginehelften onder de grill en bak ca. 15 minuten tot de feta zacht is.
  • Verdeel de veldsla over 4 bordjes. Schep met een metalen spatel de auberginehelften op de borden. Sprenkel er wat olijfolie en citroensap over. Bestrooi met granaatappelpitjes en chilivlokken. Dien direct op.

 

Het kookboek Foolproof BBQ

Handzaam kookboekje uit de FOOLPROOF-serie. Geschreven door experts op hun vakgebied. In dit geval is dat Genevieve Taylor, de BBQ-Queen of England! Ze heeft inmiddels 11 kookboeken op haar naam staan.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

cover Foolproof BBQTitel : Foolproof BBQ
Auteur : Genevieve Taylor
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1693 9
Prijs : € 17,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept