Genomineerd!

Interview met wijnvrouw Nadien de Visser

De race om de titel ‘Wijnvrouw van het Jaar’ is weer begonnen. In 2019 vond deze wedstrijd voor de eerste keer plaats en won wijnspecialiste Birthe van Meegeren (lees nog even mijn verhaal) de begeerde titel, vorig jaar behaalde wijnschrijver Magda van der Rijst het hoofdpodium. Voor 2021 zijn er nu drie namen bekend: Claudia van Dongen (lees hier het interview). De tweede nominatie voor dit jaar is voor wijninkoopster Elke Wolterink. En de derde nominatie gaat naar Nadien de Visser. Maar wie is Nadien precies en waarom is zij genomineerd? I Love Food & Wine zet haar in de schijnwerpers…

Nadien de Visser genomineerd
Van links naar rechts: Barbara Verbeek (wijntheater), Nadien de Visser, Birthe van Meegeren en Clarissa Slingerland (Miss Publicity)

Wie is Nadien de Visser?

In het persbericht van ‘Wijnvrouw van het jaar’ staat het volgende:

Nadien de Visser portret Nadien heeft in 2018 haar vaste baan opgezegd om full-time voor zich zelf te gaan beginnen in de wijnwereld. Ze begon de wijnopleiding WSET en heeft deze ondertussen met succes afgerond. In 2016 startte ze Le Club des Vins waar ze zich verhuurt als tekstschrijfster, maar Nadien verkoopt ook vanuit haar fanshop wijnplattegronden, ansichtkaarten met wijnteksten, bijzondere proefboekjes, wijnsweaters en allerlei andere wijn hebbedingen. Tijdens de eerste lockdown bedacht ze le Clubs Academy. Hier worden examentrainingen voor bijna alle SDEN en WSET cursussen aangeboden. Dit is een online leeromgeving waar je veel vragen kunt oefenen. Ze schrijft op freelance basis teksten voor wijnimporteurs en wijnwinkels. Daarnaast startte ze vorig jaar met sommelier Jan -Jaap Altenburg een podcast over wijn, deze heeft al meer dan 80.000 downloads.

 

Nadien, je bent als derde wijnvrouw genomineerd: was het een verrassing?

Ja, enorm! Het is een grote eer om tussen deze dames te staan.

 

Wat vind je van dit initiatief om meer vrouwen voor het voetlicht te krijgen? Is het noodzakelijk in de wijnwereld van nu?

Tja, zolang er nog scheve verhoudingen zijn, blijft het nodig. Ik denk wel dat het de laatste jaren flink is veranderd. Mede door dit initiatief. Ik zie steeds meer vrouwen in de wijn en dat is mooi! Ook veel meer jongeren dan toen ik begon. Goed om te zien.

 

Wat was het eerste moment dat je fascinatie voor wijn is begonnen?

Tijdens mijn master ging ik een halfjaartje naar het buitenland. Ik belandde in Aix-en-Provence en het eerste slokje rosé onder de Provençaalse zon veranderde mijn leven. Hier wilde ik meer over weten en zo geschiedde…

 

 In 2018 heb je besloten om full-time voor de wijn te gaan. Maar wat voor soort werk deed je hiervoor?

Ik was UX manager bij Hallmark Cards.

 

Op jouw website Le Club des Vins lees ik dat je je bezighoudt met schrijven, lesgeven, online marketing, en tegenwoordig ook podcasts maken. Wat vind je het leukst om te doen?

Ik kan niet kiezen, maar ik vind het heel leuk als mensen iets leren wat ze nog niet wisten. Of je nu net komt kijken, of al jaren lang bezig bent. En dat probeer ik te doen in alles    wat ik doe.

 

Je geeft zowel SDEN als WSET lessen. Is er groot verschil in deze methodes voor jou als docent? En hoeveel uur per week geef je eigenlijk les?

Nee, het verschil valt wel mee. WSET focust meer op het proefgedeelte, maar bij SDEN besteed ik daar zelf ook veel aandacht aan (want is leuk). Bij WSET3 wordt het wel echt uitdagender en gaat het om verbanden leggen. Die geef ik nog niet, maar nu ik klaar ben met Diploma, mag dat wel, dus dat gaat nog wel gebeuren. Ik ben gemiddeld één dag in de week met de wijncursussen bezig.

 

Op jouw website bied je ook online examentraining aan: hoe kwam je op dit idee?

Dat idee had ik allang, omdat ik daar toen ik zelf cursussen volgde, enorm tegen aan liep. Er was / is zo weinig oefenmateriaal beschikbaar. Tijdens de lockdown had ik meer tijd en heb ik de online omgeving gebouwd.

 

Ik zie dat je ook online examentraining geeft voor de vinologenopleiding. Toch heb je zelf deze opleiding niet gedaan. Hoe zit dat?

Klopt. Ik heb dat gevraagd aan Kirsten Hoornstra, die de vinologenopleiding onlangs heeft afgerond. Daarnaast heb ik zelf veel extra’s toegevoegd, zoals links naar podcasts, documentaires, blogs, etc. Dat is niet per se nodig voor je examen, maar wel leuk om te luisteren / kijken / lezen. En het kan er voor zorgen dat het kwartje net iets beter valt 😉

Tijdens de lockdown had ik meer tijd en heb ik de online omgeving gebouwd

Wat is jouw lievelingswijn?

Oh jee, zo moeilijk. Als ik één wijn moet kiezen, dan wordt het champagne. Geweldig. De Brut Reserve van Charles Heidsieck is favoriet, maar ook VoueRe & Sorbée Fidèle doet het altijd goed. Vorig jaar ben ik bij Francois Chidaine geweest in de Loire en zijn (best wel gulle) chenins vind ik toch ook amazing. Helaas is vorige week de laatste fles opgegaan.

 

 Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Groeien met Le Club en de podcast! Heel veel zin in. Ik loop al een tijdje met het idee om een  eigen wijncursus te lanceren die eigenlijk verder gaat dan SDEN3 maar niet zo ver als de vinologen. Bij SDEN3 (en eigenlijk ook WSET3) wordt er weinig gesproken over natuurwijn, maar er is wel veel over te vertellen. Sherry mag ook meer in de spotlights staan. En ik wil volgend jaar starten met Weinakademiker. Genoeg te doen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *