7 vragen aan...

Wijnmaker Johan van de Velde over Wijn&Spijs

Eénmaal per maand vragen we Nederlandse sommeliers/wijn-spijsspecialisten/foodies het hemd van het lijf. Welke wijn-spijs combinatie laat hun hart sneller kloppen?

Vandaag is wijnmaker Johan van de Velde (33) van Wijnhoeve de Kleine Schorre aan het woord.

1. Waar is jouw passie/liefde begonnen? Bij food, wijn of wijn-spijs?

Mijn liefde voor wijn is tijdens mijn leerstage in Luxemburg ontstaan.

2. Bij wie (en van wie) heb je het vak geleerd?

Van Jean Marie Vesque (eigenaar van Cep D’or, Luxemburg), een van Luxemburgs beste keldermeesters.

3. Wat is de beste wijn-spijs combinatie die je ooit hebt geproefd?

Tja, dat zijn er zoveel… een hele bijzondere was wel Gewürztraminer met boerenkoolstamppot (met spekjes)!

4. Waar kunnen we je ‘s nachts voor wakker maken?

Een gezellige BBQ met vriendin en vrienden, en natuurlijk Wijn!

5. Wat vind je van het fenomeen wijnarrangement? 

Goed natuurlijk; meer wijnen open per glas en de consument leert hiervan. Dit maakt een diner gewoonweg interessanter.

6. Hoe ontstaan jouw wijn-spijscombinaties, hoe gaat dat in z’n werk bij jou? 

Ik of mijn vriendin Paula zoeken vrijwel altijd een wijn bij het gerecht, nooit andersom.

7. Geef een aantal wijn-spijscombinaties die elke simpele ziel tot extase kunnen brengen.

Dan moet ik toch onze eigen wijnen even benoemen:

  • De Kleine Schorre Rivaner – Krab
  • Auxerrois – Vis, bij voorkeur platvis
  • Pinot Blanc – Mosselen
  • Pinot-Gris – Kreeft
  • Barrique – gebakken Paling. Bij twijfel altijd eerst een fles Brut de Zélande (onze mousserende 18 mnd flessen gisting.)

 

Meer weten over Wijn&Spijs? Geef je hier op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *